Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat vánoční ovocný salát: Které ovoce v něm nesmí chybět?
Zdroj: Toprecepty

Vánoční salát je lehký, osvěžující a krásný na pohled. Není třeba ho přislazovat, sladký je už díky použitému ovoci. Všechno, co do něj dáváme, je chutné a lahodné, plné vitamínů a dalších prospěšných látek. Před podáváním ho necháme krátce odležet, aby se prostoupily chutě všech jednotlivých složek.

Co patří do vánočního ovocného salátu

Kromě chutných jablek a hrušek, našeho nejběžnějšího ovoce, do něj přidáváme i exotické druhy. Ovoce by mělo být kvaltiní, a barevně odlišné, aby salát hezky a lákavě vypadal. Vše nakrájíme na drobné kousky nebo jemné plátky a kdo chce, použije struhadlo. Často přidáváme strouhaný kokos, který se do vánočního salátu zvlášť hodí, nebo různé další ořechy. Předem je namočíme, aby změkly. Nakonec přilijeme trochu citrónové šťávy. Vše promícháme a necháme krátce odležet. Kdo chce, tak salát v miskách ještě dozdobí, není to však nutné - salát nám bude chutnat i tak. Udělá radost i dětem, pro ty menší vybíráme zvlášť jemné ovocné druhy.

Jablka a hrušky

Jablka a hrušky jsou naším nejrozšířenějším domácím ovocem a často bývají základem zimního salátu nebo jednou z jeho hlavních složek. Důležité je zvolit do salátu chutné odrůdy a pokud mají tužší slupku, tak je před přidáním raději oloupat. Hrušky nám v salátu budou chutnat čerstvé i kompotované.

Mandarinky, pomeranče, grapefruity, pomelo

Citrusy barevně i chuťově dotvoří vánoční salát, navíc ho bohatě doplní vitamínem C.  Každý měsíček rozkrojíme, aby trochu pustil šťávu. A salát z menších kousků ovoce se nám bude lépe jíst. Přidáme na malé kousky nakrájené pomelo (bez slupek) nebo pomeranč. Grepy salátu dodají nahořklou chuť, proto ho do dětských salátů raději nedáváme. Naopak lahodné mandarinky udělají dětem radost. Používáme nejen čerstvé, ale i kompotované  z plechovky.

Kiwi a kaki

Kiwi i kaki před přidáním opatrně oloupeme. Každý z těchto druhů ovoce má sice odlišnou barvu, ale obě jsou krásně výrazné. Oba druhy salát velmi pozvednou, stačí menší množství drobně nakrájených kousků a hned bude salát zajímavější a lákavější. Navíc oba druhy salátu dodají příjemnou sladkost.

Hrozny

Hrozny jsou šťavnaté, lahodné a oblíbené. Přidáváme je vcelku nebo rozpůlené. Některé odrůdy mívají tužší pevné pecičky, takovým se v salátech raději vyhýbáme, případně pecičky při rozkrajování hroznů opatrně vybereme. Hrozny mají dobrý vliv na naši krev. Používají se často ve formě sušených rozinek, které můžeme přidat do salátu místo sladidla.

Ananas

Použijeme čerstvý nebo kompotovaný ananas z plechovky. Obě varianty nám budou chutnat a hodí se do svátečního zimního salátu. Ten z plechovky je sice rychleji připravený, ale není nad čerstvé ovoce. Ananas se vyznačuje příznivým účinkem na žaludek.

Dobře vyzrálé banány, které nakrájíme na plátky, dají salátu příjemně sladkou chuť a konzistenci. Když přidáme banány, obvykle není potřeba salát přislazovat. Jsou oblíbené zvlášť mezi dětmi a pochutnají si na nich i dospělí. Banány mají vyšší energetickou hodnotu a jsou výživné.

Ořechy

Můžeme přidat jakékoliv ořechy, jemně nakrájené a předem namočené. Nejčastěji přidáváme strouhaný kokos nebo vlašské ořechy. Díky ořechům bude salát ještě výživnější a vydatnější. Pokud chceme připravit raději "odlehčenou" formu, tentokrát se ořechům vyhneme.

Citróny nebo džus

Do salátu přidáme na závěr trochu citrónové šťávy, která ho lehce přikyselí a dá mu ještě lepší chuť. Místo citrónové šťávy lze použít šťávu z jiných citrusů nebo ovocný 100% džus. Pokud je třeba přislazovat, sladidlo přidáme do ovocného džusu a pak do salátu vmícháme. Můžeme použít med, přírodní cukr nebo obyčejný cukr.

Podávání salátu

Před podáváním salát necháme chvíli odležet, aby se prostoupily chutě. Ne však dlouho, aby nám zbytečně neutíkaly vitamíny. Povrch salátu těsně před podáváním ozdobně postříkáme čokoládovým, karamelovým, ovocným nebo jiným sirupem. Tento přídavek ale není nutný. Stejně tak není nutné přidávat kopeček zmrzliny, šlehačku nebo zakysanou smetanu. Ale kdo chce, přidá. Hezky bude vypadat strouhaná čokoláda, kterou dáme na vrstvu šlehačky, nebo oplatek, sušenka či chutná trubička, kterou zasuneme šikmo do servírovaného salátu.

Ovocný salát si určitě můžeme na Vánoce dopřát a čím více, tím lépe. Je to pochoutka, u které se nemusíme obávat o svou váhu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více