Oblíbené domácí recepty z kiwi. Můžete si připravit smoothie, poháry, zmrzliny, řezy, rolády i marmelády
Kiwi jsou plody aktinidie. Její pěstování se rozšířilo hlavně na Novém Zélandu, odkud pochází název "kiwi" podle známého ptáka kivi, kterého tyto plody připomínají.
Plody kiwi mají oválný tvar a tenkou hnědou chlupatou slupku. Ty, které kupujeme v obchodech, tvarem a velikostí připomínají slepičí vejce. Pokud si kiwi sami vypěstujeme na zahradě, budou menší.
Dobře zralé kiwi
Zralost kiwi poznáme, když do nich lehce zatlačíme palcem. Když povrch reaguje na stisk mírným stlačením, je kiwi zralé. Koupíme-li nedostatečně zralé plody, necháme je dojít při pokojové teplotě. Kiwi vyniká vysokým obsahem vitamínu C, čímž předčí i citróny, proto si je dopřáváme hlavně čerstvé. Na omak zralé kiwi rozkrojíme na půlky a dužninu nabíráme pevnou lžičkou. Když chceme kiwi použít do salátů nebo ke zdobení moučníků, nejprve je ostrým nožem oloupeme a potom krájíme na plátky nebo kostky. Kiwi má krásnou zelenou barvu, pěkně působí i malá tmavá semínka. Chuť kiwi je velmi příjemná, připomíná jahody nebo ananas. Přestože dnes je kiwi běžně k dostání a dokonce se pěstuje na našich zahradách, můžeme je vnímat jako novinku, která dříve byla v našich končinách neznámá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Klasické zelené kiwi má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku, kterou lidé většinou oloupou (byť není zdravotně závadná). Zpočátku jsou plody tvrdé, postupem času měknou. Zelená dužina s drobnými černými semínky je výborná čerstvá, ale kiwi lze použít do ovocných dezertů, na koláče, k výrobě marmelád i džusů. Kiwi je vítanou zásobárnou vitamínů C (jeden plod nám pokryje denní potřebu tohoto vitamínu), E, B, A a D.
Smoothie a koktejly
Smoothie a různé koktejly nás příjemně osvěží. Když si je připravíme k snídani, pomohou nám nastartovat nový den. Dodají našemu tělu dostatek vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Základem smoothie bývají různé druhy ovoce a zeleniny, případně jejich kombinace. Přidávají se ořechy a semínka, které zvýší jejich výživnou hodnotu. Dále doplníme rostlinná mléka (např. sojové, rýžové, ovesné) nebo mléčné produkty (mléko, jogurt). Kiwi se svou chutí i barvou do smoothie hodí, navíc jim dodá mnoho vitamínů.
Ovocné poháry
Ovocné poháry jsou jednoduché na přípravu, přitom jsou atraktivní a lákavé na pohled. U strávníků mívají úspěch. Jejich příprava záleží na naší fantazii a nedá se toho na nich mnoho zkazit. Různé druhy barevně odlišného ovoce (žlutý ananas a banán, oranžové mandarinky a pomeranče, zelené kiwi a hrozny) vrstvíme střídavě s různými krémy (pudink, šlehačka, tvarohový krém, jogurt, kysaná smetana). Vrstvy prokládáme nejčastěji piškoty, müsli. nebo sušenkami Lotus a Bebe. Navrch poháru dáme na ozdobu kousek ovoce a oplatek nebo sušenku.
Zmrzlina nebo sorbet
Občas máme chuť na zmrzlinu, do té domácí používáme mimo jiných druhů ovoce i kiwi. Jeho barva je už na pohled osvěžující, natož chuť. Kiwi můžeme kombinovat s dalšími druhy ovoce např. s banány, které jsou častou součástí domácích zmrzlin - kvůli své konzistenci a sladící síle. Zmrzlinu v misce nebo poháru ještě dozdobíme sirupem (např. javorovovým nebo datlovým), který ji barevně doladí, a oplatkem, sušenkou nebo čerstvým ovocem.
Kiwi řezy
Kiwi řezy jsou jemné a lahodné. Na rozdíl od ovocných pohárů na přípravu řezů už potřebujeme zručnost a zkušenosti. Některé jsou na přípravu složitější, jiné zvládne snadno i začátečník. Mezi našimi recepty si každý najde recept, který mu vyhovuje a na který si troufne. Velkou pomocí jsou rady, zkušenosti a postřehy uživatelů, které se nacházejí v diskuzích pod jednotlivými recepty.
Další moučníky pečené na plechu
Do pečených moučníků, které se pečou zároveň s ovocem, většinou dáváme druhy, které jsou levnější než kiwi, třeba jablka nebo švestky. Kiwi si obvykle raději dopřejeme čerstvé. Tentokrát se můžeme se nechat inspirovat recepty našich uživatelů, určitě si pochutnáme. Kiwi se podle našich receptů klade na moučníky až po tepelné úpravě, v některých případech se na ně ještě dává poleva.
Rolády
Rolády patří mezi sváteční moučníky. Plníme je krémy, do kterých můžeme přidávat kousky ovoce. Zelená barva jemně nakrájeného kiwi v nich vypadá zajímavě. Moučníky, do kterých přidáváme čerstvé ovoce, jsou určené k rychlé spotřebě. Kiwi používáme i na zdobení povrchu rolády, často ještě s dalšími druhy ovoce, které jsou barevně odlišné.
Džemy a marmelády
Džemy a marmelády připravujeme většinou z druhů ovoce, kterého máme přebytky z vlastní zahrady nebo ho levněji koupíme. Pokud se rozhodneme pro použití kiwi, většinou ho "nastavíme" méně vzácnými surovinami, které se mu barevně podobají. Mezi našimi recepty je návod, jak připravit džem z kiwi a reberbory nebo z kiwi a cukety. Další recept je specialita s chia semínky. Můžeme vyzkoušet také kombinaci kiwi s angrešty nebo žlutými rynglemi.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Snadné Baileys ze zkaramelizovaného Salka: Jednoduchý domácí likér chutná téměř jako originál
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pistáciové linecké cukroví podle Terezy z Peče celá země: Je neuvěřitelně křehké a navíc nádherně vonící ořechy
Komentáře