Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarky a jejich využití: Máme pro vás přehled nejoblíbenějších receptů
Zdroj: Toprecepty.cz

Po vyškvaření sádla nám zůstane poměrně dost škvarků. Správně připravené škvarky jsou stejnoměrně oříškově hnědé a křupavé. Pokud je nesníme brzy, hrozí, že tuk v nich časem žlukne, čímž se znehodnotí. V české kuchyni a naší databázi máme mnoho receptů na využití škvarků.

Škvarky přidáváme do bramborových jídel našich babiček. Příkladem jsou nejrůznější placky, bramboráky, nákypy, točenice, šišky a jiné dobroty. Také různá těsta se škvarky jsou známa. S nesolenými mletými škvarky pečeme i moučníky a dokonce cukroví.

Škvarkové pomazánky

Mleté nebo sekané škvarky skvěle upotřebíme v pomazánkách. Známe jich více druhů, od jemných po velmi pikantní. Škvarky doplňujeme hořčicí, cibulí nebo česnekem a nakládanou zeleninou. Podrobněji si o pomazánkách ze škvarků přečteme v našem článku.

Pečivo se škvarky

Tučné škvarky jsou do pečiva výborná alternativa za jiný tuk. Navíc dodají pečivu specifický chuťový rozměr. Mohou být součástí těsta nebo náplně. Asi nejznámější jsou slovenské škvarkové pagáče. Také různé tyčky, šneky, housky, rohlíky nebo chléb se škvarky jsou vynikající.

Bramborová jídla se škvarky

Škvarky do bramborových jídel většinou překrájíme na menší nebo hrubě nasekáme. Jídla se škvarky už nemusíme mastit, protože v nich je tuku dost.  Můžeme zkusit připravit jako chuťovou obměnu některá klasická jídla. Místo se slaninou je uděláme se škvarky. Mohu doporučit grenadýrmarš, šťouchané brambory, placky apod.

Škvarkové moučníky

Přidat do křehkého, kynutého nebo třeného těsta místo jiného tuku mleté škvarky je výborný nápad, a řezy, bábovky nebo záviny s tímto tukem jsou velmi chutné. Mohu doporučit zejména škvarkový mřížkový koláč nebo těsto na závin s mletými škvarky. Těsto můžeme ochutit mletou skořicí nebo hřebíčkem, prospěje mu to.

 

Škvarkové cukroví

Také cukroví, do kterého místo másla použijeme mleté škvarky, má naději, že se stane dalším oblíbeným druhem. Pracujeme jako při přípravě klasického křehkého těsta, to znamená, že škvarky použijeme studené, těsto rychle zpracujeme a dáme chladit do druhého dne. Pak z něj tvoříme rohlíčky, pracny nebo z rozváleného vykrajujeme sušenky.

 

Na další nápady a tipy k využití škvarků se podívejte do jiného článku.

 

 

 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více