Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jste milovníci tradičního zlatavého pokladu českých kuchyní? Ze škvarků se dá připravit pomazánka, chléb i sladké koláčky
Zdroj: TopRecepty z receptu

Jste milovníci škvarků a všeho, co se z nich dá vytvořit či připravit? Masopustní období je ten správný čas, aby tento zlatavý český poklad naplnil naše spíže. Najdete zde vaše oblíbené jídlo se škvarky? Pojďte se s námi podívat.

Blíží se únor a období typické pro zabijačky, ze kterých si domů odnášíme vepřové maso, jelita, jitrnice, tlačenku a samozřejmě i tuk na škvarky.

Škvarky jako chuťovka

Křupavé a zlatavé kousky tradičních škvarků jsou skvělé k pivu i vínu. Zkuste opepřit nebo přidat česnek. Můžete je chroupat s návštěvou, i jen tak sami u televize. Pozor! Mají opravdu hodně kalorií, a zdravé tuky to nejsou, proto jen střídmě.

Škvarky jako příloha

Zcela běžně se mohou škvarky zatoulat do oblíbených příloh. Můžete jimi doplnit brambory, udělat na nich zelí, dát je do knedlíků i do bramboráku, či do různých placek. Tip: Drobné škvarkové placky podávejte návštěvě s česnekovým dipem.

Škvarky jako součást pečiva

Pečete si rádi domácí pečivo? Přidejte do nich křupavé škvarky. Ať už děláte chléb, dalamánky, housky či rohlíčky, určitě tím pečivo ozvláštníte a chutnat bude skvěle. Pečivo by mělo měkké, a vláčné vydržet i několik dní.

Škvarky jako tuk na vaření i pečení

Kdo by to byl řekl, že se můžete setkat i se sladkými škvarkovými koláčky. A proč ne? Když existují i vánoční škvarkové pracny, rohlíčky nebo sádlové koláčky, a jsou tak výborné. Ideální je mít škvarky umleté nebo zalité do porce sádla.

Škvarky nejen vepřové

Pokud máte zlatavý poklad naší kuchyně spojen jen s vepřovým sádlem či se zabijačkou prasete, asi vás překvapíme. Můžete si dát škvarky i z ryby, např. kapra, nebo z hub. Doporučujeme na ně lupenaté houby jako bedly, václavky nebo ryzce.

Škvarky jako surovina do pomazánky

Škvarková pomazánka je asi největší klasikou a můžete ji vyzkoušet podle našeho videoreceptu. Škvarky pomelte a část jen rozmačkejte, aby zůstala jejich chuť výrazná. Pomazánka vydrží v lednici i 14 dní a dá se snadno zamrazit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky