Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z jakých rajčat vařit kečup? Využijte přebytek těch nejzralejších a připravte si oblíbenou domácí pochoutku
Zdroj: Top recepty

Máte letos velkou úrodu rajčat na zahradě? Pokud vám dozrává nadbytek plodů ve stejný čas, musíte je co nejrychleji zpracovat. Ideálním způsobem jejich využití je uvařit domácí kečup. Jak ale vybrat správně rajčata, která se na něj hodí?

Rajčata jsou velmi oblíbenou plodinou u zahrádkářů a není se čemu divit, jsou totiž plná živin i vitamínů a nabízí se mnoho možností, jak je chutně zpracovat. Výhodou je, že pěstování rajčat není vůbec složité. Jednou z variant využití je oblíbený kečup, a ten domácí je úplně nejlepší - je totiž bez chemických přísad a ochucený přesně "na míru" vlastní rodině. Poradíme vám, jaká rajčata do něj vybrat, aby byl kečup co nejchutnější a krásně zbarvený.

Jaká rajčata vybrat na vaření kečupu

Základní pravidla jsou tato:

  • Hlavní zásadou je vybírat pouze zdravé a krásně červené plody. Ze žlutých nebo jinak zbarvených rajčat to nebude úplně to pravé.
  • Nikdy nepoužívejte nahnilá nebo plesnivá rajčata, ani se nesnažte jejich plesnivé části odkrojit, protože plíseň může být i v hlubších částech plodu a nemusí to být na povrchu ještě znát. Plísně bez milosti likvidujte, do kečupu se rozhodně nehodí.
  • Rajčata vybírejte nejlépe velká a masitá a také ideálně přezrálá. Vůbec nevadí, když budou naprasklá, ale musí být v prasklině zdravá - opět žádná začínající plíseň, která se tam často při vlhkém počasí uchytí. 
  • Využít můžete různé odrůdy rajčat, přesto ale nejvíce doporučovaná jsou masitá rajčata Beefmaster, která mají větší podíl dužniny, nebo vejčitá rajčata např. San Marzano či Roma.

Co ještě patří do kečupu

Recepty na kečup se mohou různit, ale základní ingredience mimo rajčata a cibuli jsou ještě cukr, sůl a ocet, ty jsou zároveň přírodními konzervanty a není třeba proto využívat chemické náhražky. Z koření se nejčastěji využívá skořice, hřebíček, nové koření a pepř. Někdy také pálivá paprika v případě, že vaříte ostrý kečup.

Jiné využití zralých rajčat

Zralá rajčata jsou skvělou surovinou do kuchyně, která nám nabízí kromě kečupu celou řadu dalších možností a dobrot. Můžete z nich připravit klasickou rajskou omáčku jako od babičky, chutnou marmeládu z rajčat, italskou chuťovku bruschettu a nepřekonatelné zeleninové lečo. Nechte se inspirovat dalšími recepty:

Vyzkoušejte domácí kečup podle videa

Na závěr pro vás máme ještě video-návod na výrobu domácího kečupu. Když ho zhlédnete před jeho vařením, nejspíš vám to přípravu ještě usnadní a vyvarujete se některých zbytečných chyb.  Pokud i vy máte zajímavé tipy nebo rady, jak kečup uvařit, můžete se s námi o ně podělit do komentářů pod článkem.

Ještě váháte, co s úrodou rajčat? Věříme, že jsme vám dodali inspiraci vyzkoušet něco nového s touto oblíbenou surovinou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více