Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na domácí kečup: Dokonalý je z pečených rajčat se skořicí a třtinovým cukrem. Podle našeho receptu jej zvládnete taky
Zdroj: Freepik, user14908974

Špagety si nejraději dáváte s kečupem, k hranolkům si vždy objednáváte kečup místo tatarky, stejně jako k párku v rohlíku? Pokud patříte k velkým milovníkům této sladké červené omáčky a na zahradě se vám urodilo dostatek rajčat, je domácí kečup tím nejlepším řešením, jak s nimi naložit.

Domácí kečup nic nepřekoná

I když se kvalita kečupů zlepšuje a i v obchodech běžně seženete kvalitní výrobky jen z rajčat bez různých přídatných látek, zahušťovadel a dochucovadel, tomu doma vyrobenému se stejně vyrovná jen málokterý z nich. Domácí kečup si můžete doladit přesně podle vašich chutí, nebude plný cukru a navíc jde o ideální možnost, jak zpracovat přebytek rajčat ze zahrádky. Radost z toho, že si pochutnáváte na vlastnoručně vyrobené dobrotě, je pak už jen bonus navíc.

Kečup podle vašich představ

Domácí kečup se dá připravit na mnoha způsobů a není na něj ani žádný univerzální recept. Základem každého kečupu jsou rajčata, ocet a sůl, někdy se přidávají do kečupu ještě jablka, papriky, případně červená řepa. Jablka obsahují dostatek pektinu, takže kečup krásně zahustí a zjemní jeho chuť. Paprika a řepa zase dodají kečupu výraznější barvu. Navíc je kečup díky těmto surovinám sladší a není nutné pak do něj dávat tolik cukru.

Bez cukru nebo nějakého jiného sladidla se ale při přípravě kečupu neobejdete. Sladkost je totiž hlavní vlastnost, která odlišuje kečup od protlaku. K doslazení můžete použít tmavý třtinový cukr, který kečupu dodá lehce karamelovou chuť, med nebo třeba přírodního sladidla bez kalorií stévie.

Kečupy se také dochucují různými druhy koření, v nichž obvykle nechybí bobkový list, dále se používá skořice, pepř či nové koření, možné jsou i středomořské bylinky, jako je třeba tymián nebo bazalka. Pro pikantní chuť lze přidat chilli papričky.

Vařit rajčata nebo péct?

Kečup se nejčastěji připravuje tak, že se vaří, pokud si ale chcete udělat kečupu větší množství, potřebujete na to opravdu velký hrnec. Navíc pro dosažení intenzivní chuti je třeba vařit kečup dostatečně dlouho při nízké teplotě. Pokud se vám ale nechce stát tak dlouho u plotny, zkuste rajčata na kečup upéct v troubě. Tato metoda je téměř bezpracná a snadná, pečením se zvýrazní chuť rajčátek a ještě krásně zesládnou. Navíc nebudete muset rajčata stále míchat a hlídat, aby se nepřipálila.

Jaká rajčata do kečupu?

V kečupu jsou nejdůležitější samozřejmě rajčata, je proto třeba, aby byla opravdu kvalitní. Přesně taková jsou domácí rajčátka, která jsou obvykle sladká, voňavá, šťavnatá a plná chuti ta z obchodu se s nimi vůbec nedají srovnávat. Na kečup jsou nejlepší klasická keříčková rajčata, vhodná jsou i masitá, případně můžete chuť oživit i pár cherry rajčaty.

Pokud jde o odrůdu, výborná jsou třeba rajčátka ŠEJK, která obsahují hodně lykopenu – rostlinného barviva, které dodává kečupu jeho červenou barvu. Kečup tak bude s těmito rajčaty přirozeně krásně červený. Skvěle se hodí také švestková rajčata italské odrůdy San Marzano, která jsou považována za jakousi delikatesu mezi rajčaty.

Nejdůležitější je však připravovat kečup z dostatečně zralých rajčat, klidně mohou být i trochu přezrálá, ta jsou pak mnohem sladší. Navíc, čím zralejší použijete rajčata, tím výraznější bude chuť kečupu. Jen pozor, aby nebyla nahnilá nebo plesnivá, tady platí stejná pravidla jako při vaření marmelád.

Pozor na dochucení

Kečup je důležité dostatečně ochutit a dosladit. S octem ani s cukrem nešetřete, fungují i jako přirozené konzervanty a kečup vám vydrží delší dobu. V průběhu vaření ale raději ochutnávejte. Kečup je navíc třeba nechat několik dní odležet. Během té doby se některé chutě zvýrazní, např. ta slaná nebo kořeněná, se solí a bylinkami proto raději šetřete. Naopak se nebojte kyselosti, ta se zráním zjemní.

Pro dokonale hladký kečup

Aby měl kečup hladkou konzistenci, je třeba upečená rajčata nějak rozmělnit. Nejjednodušší možností je rajčata rozmixovat, nikdy tak ale nedosáhnete dokonale hladké textury a barvy. Rajčata si uchovají krásně červený odstín, pokud je propasírujete přes cedník. Můžete použít  i pasírovač s kličkou, s nímž je pasírování mnohem rychlejší. Nejjemnější konzistence ale dosáhnete stejně jen pasírováním přes co nejjemnější sítko.

Jak na kečup z pečených rajčat

Pokud nemáte žádný vlastní ověřený recept na kečup, můžete zkusit tento z pečených rajčat. Budete potřebovat: 4 kg švestkových rajčat (například San Marzano), 1 střední cibuli, 1 červenou papriku, 400 ml jablečného octa, 2 lžíce hořčičných semínek, 1 lžičku celého hřebíčku, 1 lžičku celerových semínek, 1 lžičku kuliček nového koření, 1 lžičku celých zrnek pepře, 1 tyčinku skořice, 1 a 1/2 lžíce soli, 250 g tmavého třtinového cukru.

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčata omyjte, rozkrojte napůl a vložte do velkého pekáče. Nakrájejte cibuli a papriku a smíchejte je s rajčaty. Vložte pekáč do trouby a pečte hodinu. V polovině pečení rajčata promíchejte, aby se nespálila. V misce smíchejte jablečný ocet s kořením. Nechte odležet půl hodiny a přeceďte. Upečená rajčata pak rozmixujte na pyré a to ještě propasírujte přes jemné síto. Pak směs přelijte do hrnce a přidejte k ní kořeněný ocet. Vmíchejte také hnědý cukr a sůl. Směs přiveďte k varu. Kečup pak vařte za stálého míchání asi půl hodiny, pak zmírněte teplotu a vařte jej do úplného zhoustnutí. Může to trvat až hodinu a půl, kečup by neměl být vůbec tekutý. Pak kečup přelije do dobře vymytých sklenic a zavíčkujte. Pro delší trvanlivost kečupu můžete kečup ještě sterilovat.

Postup, jak na domácí kečup, najdete i v následujícím videu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více