Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo je nejlepší z dobře vyzrálých rajčat, pěkně vybarvených paprik a nové cibule. Letní vaření si bez něj těžko představíme
Zdroj: Top recepty

Lečo je specialitou maďarské kuchyně, která nerozlučně patří k našemu letnímu vaření. Potřebujeme hlavně dobře vyzrálá rajčata, papriky a cibuli, vaření je pak záležitostí chvilky a záleží už na nás, jak lečo tentokrát doplníme nebo ochutíme.

Jakmile nám na zahradách začnou dozrávat rajčata i papriky, které už nestíháme jíst syrové, a zároveň jsme sklidili novou cibuli, je nejvhodnější čas na vaření výborného leča. Jedná se o ideální rychlé jídlo do letních dnů. Nemusíme stát dlouho u sporáku a užijeme si pokrm plný kvalitní zeleniny.

Jednoduché vaření s chutným výsledkem

Podle základního poměru budeme potřebovat jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky. Cibuli nakrájíme a necháme na tuku zesklovatět. Někdo používá olej, jiný sádlo - záleží na nás, čemu dáme přednost. Přidáme nakrájenou papriku, výborná je zelená, ale pokud máme pěkně vybarvenou kapii, určitě ji také použijeme. Cibuli dusíme společně s paprikou a průběžně mícháme. Teprve po chvíli přidáme nakrájená rajčata. Komu vadí slupky z rajčat, může je předem oloupat.

Jak lečo doplnit

Pokračujeme v tepelné úpravě pokrmu za občasného promíchávání. Posolíme ho, případně ještě dochutíme, a vaříme do zhoustnutí. Takto připravené lečo je vhodné rovnou k jídlu. Můžeme ho ale také během vaření doplnit přídavkem uzeniny nebo vajec. Konzumujeme ho často s pečivem - jako rychlé letní jídlo. Výborně chutná s obyčejnými rohlíky nebo s křupavými bagetami

Jak se dá využít lečo

Lečo nám bude chutnat doplněné další zeleninou nebo kořením (hodí se do něj např. cuketa, lilek, česnek, bazalka). Pokrm se dá jíst s bramborami, s knedlíkem i těstovinami. Můžeme ho dát na špagety a doplnit strouhaným sýrem. Lečo je také výborné pod maso i pod sojové kostky a hodí se k zapékání. Pokud ho dostatečně zahustíme, je výborné na pizzu.

Lečo je jedno z nejoblíbenějších zeleninových jídel a pokud na něj použijeme kvalitní suroviny ve správném poměru, určitě si pochutnáme. Navíc je dobrým základem dalších chutných pokrmů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky