

Mirabelkový kompot s hřebíčkem
Suroviny
- 2 kg mirabelek (včetně pecek)
- 200 g cukru
- několik hřebíčků (podle chuti)
- 1 čajová lžička rumu
Postup přípravy receptu
Mirabelky omyji a naskládám do čistých (sterilizovaných) sklenic. Do každé sklenice dám jeden hřebíček a zaliji nálevem. Navrch dám 1 lžičku rumu.
Nálev: 1 l vody a cukr rozpustím.
Nechám 1 cm místa od hrdla sklenice, uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 85°C 20-25 minut. Poté vyjmu, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mirabelkový kompot s hřebíčkem
-
Frantiska: Děkuji za upřesnění
Bohužel pod pojmem "myrobalán" by to tu nikdo nevyhledával, proto označení "mirabelky"
-
Mirabelka vypadá jinak:
5. Mirabelky
Kvetou bílými, menšími květy, větévky mají kolce. Malé kulovité, výjimečně podlouhlé plody, barvy žluté až zlatožluté mají dužninu měkčí konzistence. Je žlutá, nelpí na pecce, chuť je sladká až velmi sladká. Odrůdy mirabelek se liší především dobou zrání.
Tato skupina má u nás nejužší sortiment (Nancyská, dále perspektivní velkoplodé mirabelky Bellamira a Miragrande).
https://izahradkar.cz/zahrada/ovoce/peckoviny/se-v...
tohle odhaduju na https://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_myrobal%...