Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Top recepty

Čalamáda je pochoutkově připravená pikantní zelenina, kterou si rádi dopřáváme jako přílohu. Každá rodina má své oblíbené směsi a v našem přehledu receptů nahlédneme do jejich přípravy. Každý si může vybrat variantu, která mu nejlépe vyhovuje.

Do čalamády zpracujeme směs zeleniny, kterou zrovna máme k dispozici. Základem bývá paprika (různých barev, nepálivá), mrkev a zvlášť důležitá je cibule. Oblíbené je zelí, okurky nakladačky, celer a někdy se přidávají zelená rajčata. Do směsi lze přimíchat houby nebo cuketu.
Vzájemný poměr zeleniny můžeme měnit. Vše nejprve dobře omyjeme, očistíme a necháme okapat. Pěkná úprava zeleniny má vliv na výslednou atraktivitu čalamády, proto si dáme záležet. Důležitá je barevnost směsi, proto by neměly chybět i pěkně vybarvené kapie.

Příprava zeleninové směsi

Zeleninu krájíme na nudličky buď ručně nebo pomocí elektrického přístroje. Tužší zeleninu (např. mrkev a celer) nejprve krátce povaříme. Nakrájenou zeleninu posolíme, promícháme a necháme odležet alespoň půl hodiny. 

Plnění sklenic a zavařování

Na dno sklenic můžeme dát koření (např. bobkový list, kuličky pepře a nového koření), případně i chilli papričku nebo kopr. Poté sklenice naplníme zeleninou, kterou dobře umačkáme. Vše zalijeme octovým nálevem, a aby se nálev dobře dostal až na dno, pomůžeme mu trochu vidličkou. Naplněné sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme
Následující video předvede názorný postup výroby oblíbené čalamády.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky