Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Zdroj: Top recepty

Čalamáda je pochoutkově připravená pikantní zelenina, kterou si rádi dopřáváme jako přílohu. Každá rodina má své oblíbené směsi a v našem přehledu receptů nahlédneme do jejich přípravy. Každý si může vybrat variantu, která mu nejlépe vyhovuje.

Do čalamády zpracujeme směs zeleniny, kterou zrovna máme k dispozici. Základem bývá paprika (různých barev, nepálivá), mrkev a zvlášť důležitá je cibule. Oblíbené je zelí, okurky nakladačky, celer a někdy se přidávají zelená rajčata. Do směsi lze přimíchat houby nebo cuketu.
Vzájemný poměr zeleniny můžeme měnit. Vše nejprve dobře omyjeme, očistíme a necháme okapat. Pěkná úprava zeleniny má vliv na výslednou atraktivitu čalamády, proto si dáme záležet. Důležitá je barevnost směsi, proto by neměly chybět i pěkně vybarvené kapie.

Příprava zeleninové směsi

Zeleninu krájíme na nudličky buď ručně nebo pomocí elektrického přístroje. Tužší zeleninu (např. mrkev a celer) nejprve krátce povaříme. Nakrájenou zeleninu posolíme, promícháme a necháme odležet alespoň půl hodiny. 

Plnění sklenic a zavařování

Na dno sklenic můžeme dát koření (např. bobkový list, kuličky pepře a nového koření), případně i chilli papričku nebo kopr. Poté sklenice naplníme zeleninou, kterou dobře umačkáme. Vše zalijeme octovým nálevem, a aby se nálev dobře dostal až na dno, pomůžeme mu trochu vidličkou. Naplněné sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme
Následující video předvede názorný postup výroby oblíbené čalamády.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky