Už rostou! Ochutnejte netradiční houbové polévky a zkuste to s koprem... nebo s kaprem!
15. 6. 2021 Vaření
Smaženice, houbové řízky, rizoto, guláš… Poklady z lesa mají v kuchyni velmi široké uplatnění. A Češi navíc patří mezi houbařský národ! Proto už na nic nečekejte, vyražte ven s košíkem, a pak se vrhněte do vaření. My vám dnes poradíme s recepty na tři méně známé houbové polévky, které by byla škoda neochutnat.
Zásady správného houbaře
Aby všechno proběhlo hladce, je potřeba chránit sebe sama i přírodu. Jak se s nadsázkou říká, jedlé jsou totiž všechny houby, některé však jen jednou. Proto sbírejte jen ty kousky, které bezpečně poznáte, a to ne podle jednoho, ale raději několika znaků. Největší pozor si dejte na lupenaté houby, mezi nimiž bývají právě nejjedovatější druhy. Pokud si nejste jisti, raději houby neberte. Zároveň se chovejte šetrně k lesu nebo místě sběru. Plodnice hub ani neodřezávejte ani násilně nevytrhávejte. Správný postup je vyjmout je kroutivým pohybem a zbylou jamku zakrýt. Vyjmuté plodnice hned na místě očistěte a dejte do proutěného košíku. V igelitce by se mohly zapařit a z jedlých hub byste si tak udělali jedovaté.
Mohlo by vás zajímat
A kde sbírat? Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, v létě obvykle platí, že pro houby se musí hluboko do lesa, v jarních měsících se nejvíc vlhka drží v hustém porostu. Obejděte tedy lesní školky, remízky, zelení obklopené lesní cesty, okraje luk s vysokou travou nebo okolí potůčků. Určité druhy hub zároveň mají své „oblíbené“ lokality pod konkrétními stromy. Kozáky a křemenáče najdete pod břízami a osikami, klouzky třeba pod modříny. A i když najdete jen trochu hub, na polévku to obvykle pokaždé vystačí. Nabídneme vám teď tři různé recepty, abyste si mohli vybrat dle své chuti.
S kysaným zelím
Houbová polévka se zeleninou, s kroupami nebo s pohankou, to jsou docela známé variace, ale už jste ochutnali houbovku z kysaného zelí? Pokud ne, tak tady je recept: budete potřebovat 1 ¼ litru masového vývaru, 200 ml láku ze zelí, 200 g kysaného zelí, sůl, cukr, pepř, 1 bobkový list, 150 g čerstvých hub, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 40 g cibule, kmín, 200 ml kysané smetany a 150 g klobásy. Postupujte tak, že zelí pokrájíte, podlijete vývarem, lákem ze zelí a dochutíte kořením. Takto vařte zelí asi 20 minut. Poté polévku zahustěte světlou jíškou z másla a mouky a přidejte očištěné, nakrájené a na másle s cibulkou podušené houby. Doplňte nakrájenou klobásou a společně povařte. Nakonec polévku dochuťte kysanou smetanou a ihned podávejte. Chcete-li se při vaření obejít bez mouky, zvolte jiný způsob zahuštění, třeba pomocí brambor.
Kapří houbová polévka
Zní to nezvykle, ale věřte, že si pochutnáte. Recept z Jihočeské houbařské kuchařky pochopitelně musí obsahovat rybu - a jakou jinou, než kapra! Tak pojďme na to. Potřebujete 250 g kapřího masa, 120 g másla, 50 g cibule, 150 g čerstvých hub, sůl, pepř, kmín, petrželku, 40 g hladké mouky, litr vody nebo vývaru, 200 ml smetany a 6 lžic bílého vína. Rybí maso osolte, opečte na 70 g másla, poté vykostěte a nakrájejte. Tip! Máte-li filety, budete mít snazší práci. Na zbylém másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekanou petrželku, očištěné a nakrájené houby, sůl, kmín a pepř a vše společně poduste. Podušené houby zaprašte moukou, osmahněte, podlijte vývarem a smetanou, rozmíchejte a povařte. Nakonec do polévky vložte předem obrané kapří maso a dochuťte jídlo vínem. Ihned podávejte.
Na paprice a s koprem
Do třetice pro vás máme maďarskou specialitu; polévku, v níž se nešetří paprikou a která se dochucuje koprem. Tahle lehká delikatesa nejen, že je snadná na přípravu, ale zároveň je mimořádně dobrá, protože obsahuje tři suroviny, jež oplývají přirozenou chutí umami. Jsou jimi houby, vývar a sójovka. Uvařte si maďarskou houbovou polévku s koprem a uvidíte, jaký úspěch u všech milovníku hub sklidí!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 11 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 14 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 15 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11