Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Proč máme pít sklenku červeného vína denně pro zdraví?
Zdroj: Unsplash.com, Maria das Dores

Určitě už jste někdy slyšeli, že sklenička dobrého červeného vína denně je zdraví prospěšná, zaručuje pohodu, mladistvý vzhled a dlouhověkost. Zároveň je ale známo, že pít každý den alkohol zrovna dvakrát dobré není. Jak to tedy doopravdy je s tím červeným?

Červené víno každý den?

Pravděpodobně už jste někdy slyšeli, že dopřát si každý den sklenku dobrého červeného vína je zdravé. Je to ale skutečně tak? Pít alkohol každý den přece není ideální. Jenže ono je něco jiného vyžahnout každý den pět piv a dát si decku lahodného a kvalitního moku, který obsahuje řadu prospěšných látek v čele s důležitým vitamínem P. Právě kvůli němu bychom se červenému skutečně neměli vyhýbat, ale samozřejmě platí, že všeho s mírou.

Označení vitamín P ve skutečnosti skrývá celý soubor látek zvaných flavonoidy (také bioflavonoidy). Patří k nim asi šedesát látek, které mají obzvlášť kladný vliv na cévy, žilní stěny a celý náš kardiovaskulární systém. Rovněž jsou to silné antioxidanty. Patří k nim nejznáměji rutin a citrín, ale dále také třeba hesperin, hesperidin, eriodictyol či quercetin.

Vitamín P v těle zpevňuje cévní stěny a zajišťuje propustnost vlásečnic. Jeho dostatek tedy pomáhá těm, kteří trpí na křečové žíly na končetinách, bércové vředy či na nepříjemné hemeroidy. Vitamín P dále snižuje krvácení dásní a pomáhá s jejich hojením, tlumí návaly horka u žen v přechodu a snižuje tvorbu modřin a podlitin. Hodně flavonoidů se řadí mezi antioxidanty, proto vitamín P pomáhá předcházet infekcím a především mnohonásobně zvyšuje účinnost vitamínu C.

Kde jinde najít vitamín P?

Právě červené víno obsahuje nejvýraznější množství flavonoidů, pokud ale nechcete nebo nemůžete pít alkohol, případně vám červené nechutná, nezoufejte. Bioflavonoidy najdete i v jiných potravinách, takže se nemusíte spoléhat jen na doplňky stravy z lékárny. Určitě vás potěší, že řadu bioflavonoidů v sobě kromě vína má i kakao - takže ano, tu luxusní tabulku vysokoprocentní čokolády, co si šetříte ve spíži na horší časy, určitě můžete otevřít.

Třeba zmiňovaný rutin nalezneme také v borůvkách - jednom z nejpopulárnějších jedlých antioxidantů. Vhodné jsou ale i maliny a ostružiny, dále lékořice, granátové jablko, černý rybíz, olivy a olivový olej, rajčata či černý rybíz. Velké množství flavonoidů obsahují plody černého jeřábu, které se sice nejí, ale z jejich sušené formy si můžete připravit zdravý čaj. Dokonce se z nich vyrábí i víno, po kterém se můžete poptat v nejbližším obchodě se zdravou výživou.

A až si příště budete dávat pomeranč nebo grep, zatněte zuby a snězte citrus i s blankami mezi měsíčky a tou nahořklou bílou slupkou, která se nachází pod kůrou. Právě v těchto částech se totiž skrývá nejvíce již uvedeného citrínu.

Recepty k tomuto článku