Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konopné semínko jako superpotravina: Hodí se do salátu i na výrobu skvělého mléka
Zdroj: Pixabay, Sweetlouise

Konopí? Nebojte se, nebudeme vás nabádat k porušování zákonů. Jediné, čím vás malý zázrak přírody může omámit, jsou - kromě příjemné chuti - skvělé účinky na vaše zdraví. Konopné semínko je totiž plné vitamínů a jiných cenných látek.

Vsaďte na konopí

Jednoletá vysoká bylina, je původem z oblasti Sřední Asie a Indie, ale dnes už je rozšířená po celém světě, byť se jí daří lépe v teplejších oblastech. Konopí obsahuje mimo jiné organické kyseliny, sacharidy, fytosteroidy a také asi 80 látek, které se obecně nazývají kannabinoly, z nichž některé mají omamné účinky. Typicky často skloňovanou složkou je THC (tetrahydrocannabiol), tedy látka, která má psychoaktivní i léčebné vlastnosti. Běžný obsah THC v konopí setém je 5 – 15 %. Ovšem existuje také již dobře známé technické konopí, u kterého obsah THC ze zákona nesmí překročit 0,2-0,3%. Tohle konopí tedy nezpůsobuje žádný psychoaktivní stav, ale má mnoho využití, od průmyslu až po potravu. Zvláště ceněná jsou jeho semínka.

Malá semínka s velkými účinky 

Chcete-li posílit své zdraví a dodat tělu potřebné vitamíny a minerály, vsaďte právě na drobounká, hnědá konopná semínka. Podle portálu Healthline.com jsou totiž skvělým zdrojem vitamínů B, C a E a minerálních látek, jako je fosfor, draslík, sodík, hořčík, síra, vápník, železo a zinek. To ale není všechno. Konopná semínka obsahují hlavně zdravé tuky a kvalitní bílkoviny. Jsou mimořádně bohatá na dvě esenciální mastné kyseliny; kyselinu linolovou (omega-6) a kyselinu alfa-linolenovou (omega-3) a zároveň patří mezi skvělé zdroje kvalitních bílkovin, protože podle informací webu Blendea více než 25 % jejich celkových kalorií tvoří právě bílkoviny. To je podstatně více než u podobných superpotravin, jako jsou chia semínka a lněná semínka. Pro vegetariány tedy konopná semínka představují cennou složku potravy. Ale i „masožroutům“ mají co nabídnout. Díky svému složení chrání srdce, posilují cévy, zlepšují paměť i stav kůže a vlasů, prospívají zažívání i regulaci krevního tlaku a mírní zánětlivé procesy v těle. 

Jak s nimi kouzlit v kuchyni

Konopná semínka jsou k dostání neloupaná a loupaná a oba druhy lze konzumovat syrové, vařené nebo pražené. Neloupaná semínka jsou trochu tvrdší, proto se častěji využívají na výrobu konopného mléka, jedné z oblíbených rostlinných alternativ mléka kravského. Semínka se v tomto případě nejdříve namočí, poté rozmixují a přecedí. Zkuste si vyrobit domácí konopné mléko podle našeho receptu. Loupaná semínka můžete dát kamkoliv, kde se hodí i jiná semínka; do kaší, smoothies, na saláty, do pomazánek, jako součást pečicích směsí, ale třeba i do kávy. Už jste zkusili ledové kávové smoothie s datlemi a konopnými semínky? Pro zdraví vám stačí zařadit do jídelníčku 2 až 3 lžíce semínek denně. A věřte, že s tímto množstvím nebudete mít potíže. Semínka mají lahodnou oříškovou chuť a díky tomu jsou těžce návykové.