Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem

Původ tohoto krále octů se sice připisuje italskému městu Modena, ale podle některých dochovaných pramenů ho používali už staří Egypťané. Není to totiž ledajaký ocet. Vlastně by se dalo spíš říci, že je to víno, které má pořádný říz.
Balzamiko - starověká pochoutka?
Z hroznového moštu se vyráběl ocet už ve třetím tisíciletí př. n. l. Používal se v Mezopotámii, Palestině a později také ve starém Řecku a Římě. Za římské nadvlády ve Středomoří se na každém jídelním stole nacházelo acetabulum neboli octová konvička a rozšířila se výroba speciálních a aromatických octů. Octy se tehdy uchovávaly v kamenných nádobách. S postupem doby se výroba octa zlepšovala a časem k němu lidé už dokonce vzhlíželi jako k léku.
Článek z magazínu
Už na počátku 16. století o sobě daly vědět dvě oblasti, Modena a Reggio Emilia, které se brzy proslavily vynikajícími balzamikovými octy. Hodně k tomu přispěl i fakt, že se octy začaly uchovávat v sudech po víně a nechávaly se určitou dobu zrát, takže v kyselé chuti se objevila i zjemňující sladkost. A to nejspíš ocenila i samotná Lucrezia Borgia, která balzamiko užívala během porodu ke zmírnění bolestí.
Dobré sudy a správné víno
Balzamikový ocet se na rozdíl od klasických octů vyrábí z nekvašené hroznové šťávy, proto jeho označení coby vinného octa tak úplně nesedí. Celý výrobní proces probíhá tak, že se šťáva z hroznů zahřívá, aby došlo ke koncentraci cukru. Výsledný sirup se uloží do sudů, v nichž se nachází určitý poměr octa. Nejprve balzamiko zraje v šedesátilitrových dubových sudech, které se z bezpečnostních důvodů plní pouze do tří čtvrtin. V sudech se odpařuje a jednou za rok přelévá do dalších, menších sudů, ovšem vyrobených z jiného dřeva. Jde o to, aby balzamiko do sebe natáhlo více chutí.
Článek z magazínu
Když se původní objem zredukuje na patnáct litrů, už se hotový ocet plní do lahví. Balzamikové octárny se většinou nacházejí u vinařství a k výrobě octa se využívají především odrůdy révy Trebbiano a Lambrusco. Každý výrobce si své postupy velmi bedlivě střeží, protože kvalitní balzamiko patří k pokladům italské kuchyně.
Jak se vyznat v balzamiku
Obecně se balzamiko rozděluje do tří skupin. Da insalata, neboli mladé, které zraje od tří do šesti let a hodí se do salátových zálivek. Takzvané medio-corpo se uchovává v sudech šest až dvanáct let. Obsah těchto středně starých balzamik slouží k dochucení hlavních jídel. Víte, že za balzamiko můžete dát i několik tisíc? Pokud se vám na takové podaří natrefit, nejspíš jde o extra vecchio, což je to nejlepší balzamiko, které můžete získat. Doba zrání je pětadvacet let, ale i více. Gourmeti by řekli, že je to taková minimalistická tečka jednoduchých italských jídel, kterým toto balzamiko dodá šmrnc. Kromě toho ale ulevuje od pocitu těžkosti v zažívacím traktu, takže se někdy podává jako digestiv na vytrávení.
Témata: balzamiko, ocet, koření a dochucovadla, italská kuchyně, historie
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do… Číst více
Na karbanátky nebo sekanou můžeme použít i jiné suroviny než mleté maso. Určitě ušetříme. A jaké jsou ty nejlepší varianty?
Karbanátky nebo sekaná bez masa nebudou sice chutnat jako masové, ale díky vhodnému koření a stejné konzistenci si pochutnáme též, a to levněji,… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy… Číst více
Skromná kuchyně: Chlebová polévka, vydatná omeleta nebo slaný či sladký koláč. Staré pečivo do koše určitě nepatří
Ceny pečiva letí nahoru a tak se mnozí z nás… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečené palačinky na sladko: Výtečné jsou s povidly a drobenkou, nebo s tvarohem a jablky, děti je budou milovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 5 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 8 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 11 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 15 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 15 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.