Nakládané ředkvičky

Suroviny

10 větších ředkviček ve slupce
5 stroužků česneku
1 lžička celého pepře
250 ml octa
1 l vody
1 lžička soli
2 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Přichystáme si nálev smícháním vody, octa, cukru, soli a pepře. Přivedeme k varu, necháme krátce přejít varem, odstavíme a dáme vychladit.

  2. Do sklenic naskládáme dobře omyté a na půlky či čtvrtky nakrájené ředkvičky, prokládáme je česnekem nakrájeným na kolečka.

  3. Zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a dáme do lednice.

  4. Konzumujeme po 3-30 dnech (čím déle uležené tím lepší). Stále udržujeme v chladu.

  5. Kdo má rád výraznější chuť, přidá do nálevu 2 bobkové listy a špetku tymiánu.

Poznámka od kuchařky

Jsou vynikající zdravá chuťovka místo nakládaných okurek. Tím, že je nevaříme neztratí své vitamíny.

Jako každá jiná zelenina i ředkvička obsahuje mnoho cenných látek – bílkovin, lipidů, také sacharidy a pochopitelně vlákninu. Z minerálních látek je to zejména vápník, fosfor, železo, síra, draslík aj. Bohatá je také na vitamin C, kyselinu listovou a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu B. V těle člověka působí antibakteriálně, zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku, usnadňuje odkašlávání (díky obsahu hořčičných olejů). Mezi její další pozitivní účinky patří snižování cholesterolu, odstranění zácpy a plynatosti.

Kyselina listová podporuje správnou krvetvorbu a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, čímž přispívá k udržení emoční rovnováhy. Sirné silice ulevují od infekcí trávicího traktu a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku. Draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek. Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Bylo dokonce vědecky prokázáno, že ředkvičky dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách. Ředkvičky jsou také vhodné při dietách spojených s redukcí tělesné hmotnosti.

Komentáře k receptu Nakládané ředkvičky

  • modriblesk modriblesk

    Iness: výborný recept,nic jsem neubíral ani nepřidával .Nechal jsem ho podle vás .podával jsem ho jako přílohu k francouzým bramborám.děkuji moc dobré a jednoduché:yes:

    Odpovědět

  • modriblesk modriblesk

    Byl jsem myle překvapen.kdybych měl deset pa<3lcu zvedl bych je všechny.Mám rád jednoduché recepty:yes:

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Je to úplně super pochoutka! Našla jsem v lednici svazek zapomenutých ředkviček, naštěstí byly s natí, takže nezvadly a padnul mi do oka tenhle recept. Zalila jsem je bzeneckým nálevem, co mi zbyl z léta od okurek. Ředkvičky jsou krásně nasáklé nálevem, ale přitom křupavé. Určitě by to dobře fungovalo i s bílou nebo černou ředkví. <3

    Odpovědět

  • Tonda Tonda(neregistrovaná)

    Není 5 česneků na 10 ředkviček trochu moc? Je v chuti cítit něco víc než česnek? Tonda

    Odpovědět

  • Světlana Světlana(neregistrovaná)

    Já jsem řekvičky zalila horkým lákem,zavíčkovala.Obrátila dnem zhůru a vydrželi dlouho

    Odpovědět

  • Manka47 Manka47

    Opět nakoupené v akci, opět naložené,opět zásoba v lednici a opět vynikající chuťovka. :-)):-p:-p Opravdu jsou moc dobré.:-)):-)):-)):-))

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Tak jsem po 3 dnech ochutnala a je to opravdu chuťovka:-p.Jen bych nálev víc osladila a vidím,že podle komentářů nejsem sama.Asi do každé skleničky přidám trochu cukru.Výborný nápad,jak zužitkovat nadúrodu ředkviček.:-)

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Ředkvičky jsou naložené a už se těším,že za 3 dny ochutnám.Moc jsem na to zvědavá.;-)

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    10 ředkviček na 1 litr vody se mi zdá hodně nálevu, já bych zkusila raději jen 2 skleničky ,ale nevím ten poměr.:-8

    Odpovědět

  • jakeline jakeline(neregistrovaný)

    Ted jsem zkusila uvidím jak budou chutnat:-K:-?

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    tak to musím letos udělat:yes::yes::yes:jinak máš ode mě sz;-)

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    Manka47:To jsem moc ráda, že tak chutnají;-).

    Odpovědět

  • Manka47 Manka47

    Již po několikáté nakládám takto řrdkvičky. Vždy jak mají v Albertu akci /za 4,90/, tak nakoupím a naložím, a mám stále v lednici zásobu a jen si pěkně pochutnávám.:-p:-)):-)) Jsou vynikající.:-p:-)):-))

    Odpovědět

  • Manka47 Manka47

    Ředkvičky jsou výborné,jen jsem nálev taky trošku přisladila.:-p:-p:-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Naložené ředkvičky jsou dobré, ale ve výsledku jsem musela do každé lahvičky přidat lžíci cukru a lžičku soli - na moji chuť to bylo kyselé, neslané a ostré. Ale po několika dnech po úpravě už v pohodě, takže zařazuji do repertoáru (s tou úpravou).Děkuji za nápad.:-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: ředkvičky ředkvičky recepty naložené ředkvičky nakládání ředkviček recepty z ředkviček redkvicky recept ředkvičky v nalevu ředkvička nakládaná ředkev co z ředkviček ředkvičky s česnekem recepty ředkvičky ředkvička recept jak naložit ředkvičky co obsahuje ředkvička recept na ředkvičky recepty na redkvicky recepty z ředkvičky nakládaná ředkev recept recept redkvicky