Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Zdroj: Pixabay, Michal Jarmoluk

Máte na zahradě či v sadu stále dostatek ovoce a už vás nebaví dělat pořád dokola jen marmelády a džemy? A co se takhle pustit do kompotů? Sice se také dají koupit v obchodě, ale z těch domácích budete mít mnohem větší radost. Navíc je v zimě můžete využít i do dezertů a na pečení.

Z domácích zdrojů 

Ne nadarmo se říká: „Až se zima zeptá, co jste dělali v létě…“ Pokud budete moct odpovědět: „Zavařovali kompoty…“, nebudete chvil strávených u sporáku litovat. Kromě možnosti využití zavařeného ovoce na další dobroty, jsou kompoty samotné ideálním moučníkem po dobrém obědě. Navíc budete mít dobrý pocit, že jste všechnu vaši úrodu využili a nemuseli jste nic vyhazovat. A určitě je také dobré vědět, z jakého zdroje pochází zavařené ovoce, tuto jistotu u kupovaných kompotů nemáte. V případě, že se do zavařování kompotů pouštíte poprvé, určitě oceníte tipy, jak postupovat.

Důkladně vymyté sklenice 

Než se pustíte do samotného zavařování, je nutné dokonale vymýt a vysterilovat sklenice a víčka. Nejlepší je samozřejmě použít úplně nové, ty starší je nutné opravdu dobře vyčistit. Zjistěte také, zda nejsou víčka deformovaná a dobře těsní. Určitě je lepší vsadit na šroubovací víčka, která víc vydrží. Sklenice důkladně vypláchněte horkou vodou a před naplněním ještě vysterilujte. Toho docílíte vyvařením sklenic ve vodě, použít se ale dá i trouba. Připravte si hluboký plech a do něj nalijte asi 2 až 3 cm horké vody. Naskládejte do něj zavařovací sklenice i víčka a nechte sterilovat 10 až 15 minut při teplotě 100 °C. Takto připravené sklenice jsou rovnou suché a můžete je ihned plnit ovocem. I přes veškerou péči se může stát, že kompot chytne plíseň. To hrozí hlavně u lesních plodů, ovoce ze zahrádky k tomu tak náchylné není. V tom případě je bohužel nutné kompot vyhodit, a to i tehdy, když se zdá, že ovoce není nijak poškozené.

Výběr ovoce 

Kompoty patří k nejjednodušším způsobům konzervace ovoce. Vždyť co může být snazšího než naskládat plody do sklenice, zalít je sladkým sirupem a zavařit? Takto lze zakonzervovat snad všechny druhy ovoce. Pokud budete správně postupovat, zachováte jeho chuť, vůni i barvu a co nejvíce vitaminů. Jak se píše v knize Zavařujeme ovoce, zeleninu a houby: „Při výrobě kompotů používáme ovoce dobré jakosti, správně zralé, pěkně vybarvené, nepoškozené, s přiměřeně tuhou dužninou.“ Ovoce by se mělo mýt až těsně před zpracováním. Některé druhy je nutné předem oloupat, vypeckovat, rozpůlit nebo případně i rozkrájet na menší kousky. Plody, které jsou náchylné k hnědnutí, vkládejte do okyselené vody. Tvrdší druhy (jablka, hrušky či bezinky) je třeba předem povařit ve vodě s kyselinou citronovou. Poté ovoce urovnejte nebo nasypejte do vysterilovaných sklenic. Trochu ovoce setřeste, případně stlačte prsty. Nakonec zalijte nálevem.

Kolik cukru na nálev?

Ani v přípravě nálevu na kompot není třeba hledat nějakou vědu. Stačí na něj jen svařit vodu a s krystalovým či krupicovým cukrem, případně navíc s nějakým kořením (např. hřebíčkem či skořicí). Množství cukru se odvozuje podle druhu ovoce. Na 1 litr nálevu potřebují hrušky 250 g cukru, švestky 300 g, hroznové víno 350 g, jablka 400 g, meruňky, broskve a višně 500 g, jeřabiny 750 g, rybíz 850 g, a bezinky 900 g. Na zalití ovoce je potřeba asi třetina objemu celé sklenice, u ovoce předvařeného stačí ještě méně. V tom případě je ale nutné navýšit dávku cukru o 20 %. Odvážený cukr a odměřenou vodu zahřejte za občasného míchání k varu, vzniklou pěnu odeberte. Ovoce se ve sklenicích zalévá horkým nálevem proto, aby se pak při sterilaci rychleji prohřálo.

Zavařování

Trvanlivost kompotu se zajišťuje sterilací při vyšší teplotě. Každé ovoce potřebuje jinou teplotu i jinou dobu sterilace. Většině druhů stačí 85 °C. Platí to třeba pro meruňky, broskve, angrešt, višně, rybíz, švestky či jablka. Borůvky ve vlastní šťávě nebo tvrdší hrušky ovšem vyžadují 90 °C a jeřabiny dokonce 95 °C. Vyšší teplota je u některých plodů (např. právě u borůvek) potřeba, aby se odstranily všechny plísně. Kompoty je nejlepší sterilovat ve speciálním zavařovacím hrnci s pařákem a teploměrem. Dobře uzavřené sklenice se nejprve vloží do hrnce, vyloženého starší utěrkou, zalijí se teplou vodou a na mírné ohni zahřívají až na požadovaný stupeň. Teploměr je tedy opravdu nezbytnou pomůckou. Jakmile teplota dosáhne potřebné úrovně, je třeba ji nejméně 15 minut udržovat a už ji více nezvyšovat. U hrušek a jeřabin sterilace probíhá až 30 minut a v případě borůvek ve vlastní šťávě dokonce 45 minut. Pokud nemáte zavařovací hrnec, můžete využít i vaši troubu. Sklenice postavte na plech, do kterého jste nalili asi 500 ml vody a vložte do trouby předehřáté na 150 °C a zavařujte 45-50 minut podle druhu ovoce. Myslete na to, že se sklenice nesmí vzájemně dotýkat, aby se ohřívaly rovnoměrně. To samé platí pro okraj plechu. Poté se sklenice vyjmou, nechají vychladnout a uskladní na chladném a suchém místě.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více