Švestkový kompot

pelda Kuchařka:

Zavařeniny 14 názorů

Recept si neoblíbil žádný kuchař
11

Suroviny

švestky
Roztok:
1 l vody
300 g cukru
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Švestky narovnáme do sklenic těsně vedle sebe buď rozpůlené, nebo celé.

  2. Zalijeme je teplým cukerným roztokem, uzavřeme a ihned sterilujeme - 20 minut při 80 stupních.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Švestkový kompot

  • hosta hosta(moderátorka)

    Marta.23: vydrž, rozpustí se, dělám kompoty také tak, protože cukerný roztok mi vždy přebýval či se nedostával:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Marta.23: ja počas chladnutia kompóty viackrát obrátim hore dnom a pretrasiem...obyčajne po vychladnutí už je všetok cukor rozpustený...príp. sa ešte rozpustí. Roky úspešne zaváram týmto spôsobom.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Marta.23: Nerob s tým nič, cukor sa rozpustí a kompót bude výborný. ;-) Takto jednoducho zavárala kompóty už moja babička a vždy boli super. Treba im nechať čas, ako každej zaváranine. ;-);-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Marta.23: když jsem ještě dělala s cukrem, vždycky to byl cukerný nálev, nikdy jen nasypat cukr a vodu, je logické, že to není dokonalé. Příště už budete moudřejší.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Marta.23 Marta.23

    Škoda, že jsem se nedržela receptu, ale zvolila jsem pohodlnější variantu z diskuse. Tedy nasypala jsem cukr do sklenic a zalila vodou. Což bylo velmi rychlé a pohodlné, ale po zavaření mi zůstal na dně skleniček nerozpuštěný cukr. Co s tím děláte?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Milan: Presne takto zaváram aj ja. https://www.toprecepty.cz/recept/7198-rychly-kompo... Považujem tiež za zbytočné variť nálev, keď sa uvarí sám počas sterilizácie. A ako píšeš, nič nezostane ani nič nechýba. ;-)

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    Připravování cukerných nálevů při zavařování kompotů je naprosto zbytečné a neefektivní, protože po zalití sklenic někdy lak chybí a nebo zbytečně přebývá a co s potom s tím. Já to dělám takto: Sklenice naplním ovocem, do každé sklenice nasypu cukr ( do malé 1.pl , do velké 2pl ) , samozřejmě záleží na sladkosti ovoce a potom do každé sklenice napustím vodu rovnou z vodovodu a zavíčkuji. Takto připravené sklenice potopím do hrnce až po okraj víček a steriluji asi 25 min. při 80°C. Množství cukru samozřejmě, záleží na sladkosti ovoce. Při výrobě např. meruňkového nebo broskvového kompotu dávám do malých sklenic 2pl cukru a do velkých 3. Takto zavařené kompoty vydrží ve sklepě několik let. (pozn: pl = polévková lžíce).

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    Vasek S.: Při každém zavařování potápím sklenice celé do vody. Hladina vody musí být nad víčka, aby se obsah stejnoměrně prohřál. Takto zavařuji spoustu let všechno.

    Odpovědět

  • Vasek S. Vasek S.(neregistrovaný)

    Vsechno pekne, ale nikdo me nerekne jak hluboko ponorit zavarovacky do vody?vstastny@persona.ca
    Zdravim ze severo zapadni Canady

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Katarina:v té samé vodě, kterou pak dáváš do kompotu, vyváříš sklenice a všechno? :-O:-O:-O, možná jsi to jen špatně písla ne? ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Katarina Katarina(neregistrovaná)

    Ja delam nasledovne.... Do kastrolu naleju 3litry vody, do toho trochu cele skorice a tri ctyri hrebicky, cukru podle chuti a sladkosti svestek a cajovou lzicku citronove kyseliny. Privedu k varu, pridam tak pul kila celych svestek, pet sest minut povarim, tou stavou vysterilizuju trilitrovou sklenici, naplnim svestkami, zaleju a zavru.... Oj, taky v tom vyvaru sterilizuju vicka a vsechno naradi, ktere potrebuju (naberacku na svestky, vidlicku na vyndani vicka....)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pavla.P (neregistrovaný/á) - já pro diabetika nedávám cukr vůbec a pokud chci třeba kompoty, tak přidám fruktozu pro diabetiky - na 1 l vody max. 100 g.

    Odpovědět

  • Pavla.P Pavla.P(neregistrovaný)

    jak mám zavařit švestky pro diabetika? Kolik dát do sedmičky sklenky těch malých kuliček sladidla?

    Odpovědět

  • mariaj mariaj

    ja som ich vykôstkovala a do menších pohárov pridala ešte paličku škorice - tie máme na mlsanie :-D

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zavařovani švestek kompot kompot ze švestek jak zavařit švestky zavarovani svestek kompot z švestek šveskový kompot zavařování švestek na kompot zavařujeme švestky nejlepší recept švestkovýkompot zavařujeme švestky švetkový kompot švestový kompot svesky zavarit zavařit švestky zavařování švestkového kompotu kompot šveskoví svetskovy kompot kompoty kompoty pro diabetiky svastkovy kompot

Zapomněl/a jsem heslo