Vietnamské letní závitky

Popecenicko.cz Kuchařka: Popecenicko.cz

cca 15 závitků Studená kuchyně 1 názor

Suroviny

cca 15 rýžových papírů
3/4 balení tenkých rýžových nudlí (nudle Bún)
sezamový olej
3/4 okurky
1 jarní cibulka
mungo klíčky
svazek koriandru
svazek máty
svazeček thajské bazalky
krevety (do 1 závitku jsem dávala 4 ks)
ledový salát
Na omáčku :
4 lžíce rybí omáčky
2 lžíce rýžového octa
3 lžičky třtinového cukru
3 stroužky česneku
čerstvá chilli paprička (množství podle chuti a odvahy)
250 ml horké vody
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Okurku oloupejte, rozkrojte a vydlabejte z ní měkký střed. Poté okurku nakrájejte na menší, tenké nudličky. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, salát natrhejte na menší kousky, bylinky oberte od stonků.

  2. Dejte si vařit 2 hrnce s vodou. V jednom z nich uvařte nudle podle návodu a potom je propláchněte studenou vodou a pokapejte olejem, aby se neslepily.

  3. Ve druhém hrnci spařte krevety. Stačí je vařit krátce, aby zrůžověly (syrové krevety jsou šedivé) a potom vyndat – jinak budou jako guma.

  4. Vyloupejte krevety: Nejdřív odtrhněte hlavičku, odstraňte končetiny a směrem od břicha vyloupněte krunýř. Kreveta má pod zády střívko (většinou je vidět už zvenku) a to je potřeba vyndat – není to jedovaté, ale spíš nechutné. Nařízněte krevetě hřbet do hloubky střívka, což je asi 1-2 mm. Potom střívko vyjměte a krevetu opláchněte. Vařené krevetě se střívko vyndavá snáz, než syrové, jelikož syrová kreveta má hodně jemné maso a může se snadno potrhat.

  5. Na sporák si postavte pánev a nalijte do ní horkou vodu. Nechte ji mírně zahřívat. Měla by být dostatečně horká, ale zároveň byste se neměli opařit.

  6. Rýžový papír položte na chvilku do horké vody a potom ho vyndejte a rozložte na pracovní plochu (já namáčím opravdu na chviličku, jen než papír změkne). Teď pracujte trošku rychle, aby se papír nezačal lepit.

  7. Suroviny budete klást na střed papíru do jedné linie: Salát, bylinky, na ně krevety, klíčky, cibulku, okurku a rýžové nudle. Závitek zabalte tak, že vršek a spodek zahnete směrem k náplni a poté vše zabalte. Snažte se závitek trochu utahovat, aby dobře držel pohromadě. Hotové závitky vyskládejte na talíř a připravte si omáčku k namáčení.

  8. Do misky prolisujte česnek, přidejte nasekanou chilli papričku, cukr, rybí omáčku a rýžový ocet. Pokud nejste alergici, tak jako já, můžete pro ozdobu přidat kolečka mrkve. Vše zalijte vroucí vodou, promíchejte a nechte chvíli odstát. Letní závitky můžete jíst rukama a než si kousnete, namočte je do připravené omáčky.

Poznámka

Další recepty a články o jídle najdete na http://www.popecenicko.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 139 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vietnamské letní závitky

  • zuzun zuzun

    Skvele popsane, super jidlo, krasne fotky. Zavitky mam moc rada. A dietni tez, takze bodik:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: letní závitky vietnamské závitky letni zavitky recept vietnamské závitky recept vietnamské recepty vetnamske závitky letní závitek vietnamsky zavitek recept letní závitky letni zavitky s krevetami recept letní zavitky recepty vietnamské závitky recepty omacka na letni zavitky recept na letni zavitky recept na vietnamské zavitky omáčka na letní závitky omacka k letnim zavitkum zavitky s krevetami letní závitky s krevetami omáčka na vietnamské závitky

Zapomněl/a jsem heslo