Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
21. 8. 2021 Vaření
Švestky patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Udělají parádu v koláčích, knedlících, ale hodí se i pod maso nebo jako surovina pro rychlý dezert. Víte, s čím je nejlépe spárovat, aby byl výsledek dokonalý?
Švestky a mák
Proč k sobě tyhle dvě suroviny tak ladí, není jisté, ale vypadá to, jako by se mák a švestky pro sebe narodily. Švestkové koláče s mákem jsou nejen dobré, ale taky zdravější než jiné. Ve 100 g máku se totiž, podle portálu Stobklub.cz, skrývá bezmála 1400 mg vápníku a je to silný antioxidant, stejně jako švestky. Upečte si třeba makový koláč se švestkami bez mouky. Nebo si udělejte jen malý rychlý mls: švestky nechte zkaramelizovat na grilu a pak je na talíři posypte mletým mákem a zakápněte třeba medem nebo javorovým sirupem.
Náš tip: Pro rychlou večeři doporučujeme nudle s mákem a na másle podušenými švestkami.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s rumem
Výrazná chuť ovoce a výrazná chuť rumu se k sobě perfektně hodí. Proto by rum neměl chybět typicky ve švestkových povidlech, kterým nejen vylepší chuť, ale zároveň je pomůže konzervovat. Sušené švestky se také někdy do rumu nakládají a poté buď obalují ve slanině a opékají, anebo konzumují jen jako „opilé ovoce“, případně se přidávají do různých dezertů. Podobně se švestkami funguje také portské víno, koňak anebo oblíbená slivovice.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s kořením
Ať už připravujete koláč, povidla, kompot nebo jinou zavařeninu, chuť švestek dokáže podpořit koření. Nejlépe s tímto ovocem souzní skořice, vanilka a badyán. Právě takto ochucená povidla budou třeba v cukroví tvořit geniální přísadu, ale svitek skořice dodá grády i kompotu. Originálním domácím produktem je kořeněný švestkový kečup. Švestkové knedlíky přelité vanilkovou omáčkou jsou pak vyloženě slavnostním dezertem.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s masem
Sušenými švestkami nadívaná kachní prsa nebo vepřová panenka, to jsou již klasické, léty ověřené dvojice, stejně jako švestky ve slanině, které můžete podávat i na letní party jako zajímavý teplý předkrm. Sušené švestky stačí jen opláchnout horkou vodou, vypeckovat, dovnitř dát mandli a celou švestku obalit v plátku anglické slaniny a opéct na pánvi nebo na grilu. Jinou variantou jsou pak sušené švestky plněné sýrem a obalené ve slanině.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šťavnaté švestky vyčistí střeva, zklidní nervy a dokonce pomůžou i s hubnutím!
Jak připravit švestková povidla v troubě? Chutnají výtečně a do hodiny máte upečeno
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 4 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 17 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 18 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat