Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté švestky vyčistí střeva, zklidní nervy a dokonce pomůžou i s hubnutím!
Zdroj: unplash, Monika Grabkowska

Oblíbili jste si tohle šťavnaté letní ovoce? To je dobře! Švestky totiž nejen skvěle chutnají, ale také jsou výborným přírodním lékem na mnohá onemocnění. Přečtete si, s čím vším vám mohou pomoci!

Rodina slivoní

Slivoň švestka neboli švestka domácí je strom z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Plodem slivoně švestky je švestka, které se v Čechách někdy říká slíva, na Moravě kadlátko nebo trnka a ve Slezsku slivka. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék pocházejí švestky původně z oblasti Předního Východu a z jihoevropských zemí. Brzy však zdomácněly i v celé střední Evropě, což je dobře. Tmavě modré oválné plody se špičatými konci a peckou uvnitř mají v kuchyni široké využití. Švestky se konzumují syrové, konzervované mražením, kompotované, dělají se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, dávají se pod maso, suší se nebo se z nich po zkvašení destilací vyrábí slivovice. Ale kromě toho, že jsou takřka univerzální kuchyňskou surovinou, mají i řadu zdraví prospěšných látek.

Zdraví kolem pecky

Jak uvádí portál Healthline.com, švestky obsahují vitaminy A, C, B a K, dále draslík, měď a magnézium, mají taky hodně vlákniny a jen málo kalorií. Švestky čerstvé i sušené jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají mírnit záněty v těle a chránit buňky před poškozením volnými radikály. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék nám konzumace švestek může velmi prospívat. Vitaminy a minerály v nich obsažené pomáhají posilovat nervy a tak nás činí odolnějšími vůči stresu, chrání srdce a imunitní systém a zlepšují schopnost soustředění. Dále švestky díky vláknině čistí střeva, pomáhají při zácpě a zároveň jsou výhodné na hubnutí. Podle údajů z webu Kaloricketabulky.cz mají čerstvé švestky ve 100 g pouze 199 kJ. Hodí se tak jako skvělá, sladká a šťavnatá svačinka při redukčním režimu a také v jídelníčku diabetiků. Vláknina obsažená ve švestkách totiž zpomaluje rychlost, s jakou tělo po jídle vstřebává sacharidy, což způsobuje, že hladina cukru v krvi stoupá postupně, a ne prudce.

Co s nimi v kuchyni

Jak už jsme uvedli, možností je spousta. Zkuste podle našeho receptu uvařit třeba famózní švestkové knedlíky, nebo upečte slavný francouzský koláč far, případně klasický švestkový koláč s drobenkou. Máte-li dost velký mrazák, skvělé je švestky si na zimu zamrazit. Pak je ovoce skoro jako čerstvé a také si zachová nejvíc vitaminů a minerálů. Postupujte tak, že čerstvé švestky řádně omyjete horkou a pak studenou vodou, necháte oschnout na papírové utěrce, poté podélně překrojíte, vypeckujete a necháte zamrazit. Další možností je udělat z přezrálých švestek oblíbená povidla. Zkrátka, švestková sezona jede, tak to nepropásněte!

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více