Tvarohovo-makový koláč se švestkami (bez mouky)

Angel 666 Kuchařka: Angel 666

Moučníky , Ostatní 14 názorů

Suroviny

500 g měkkého tvarohu
100 g máku (celého nemletého)
3 vejce
špetka soli
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 sáček vanilkového cukru
2-3 lžíce medu
asi 10 švestek (čerstvých nebo z kompotu)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozělíme na žloutky a bílky.
    Do bílků přidáme špetku soli, vyšleháme tuhý sníh a odložíme stranou.

  2. Do druhé misky dáme tvaroh (použila jsem jeden polotučný a jeden tučný), žloutky, mák, pudinkový prášek, vanilkový cukr a med a vše chvíli šleháme.
    Pak postupně vmícháme připravený sníh.

  3. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme změklým máslem.
    Těsto vyklopíme do formy a uhladíme.
    Švestky přepůlíme, vyndáme pecky a půlky švestek naklademe do středu formy.

  4. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho asi 10 minut ve formě zchladnout.
    Pak ho patrně vyndáme z formy a před podáváním necháme dobře vychladit.
    Kdo má raději sladší, může si svou porci polít javorovým sirupem.

Poznámka

Koláč můžeme upéct i s jiným ovocem, vhodné jsou třešně nebo meruňky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tvarohovo-makový koláč se švestkami (bez mouky)

  • Angel 666 Angel 666(autor receptu)

    Coleta: Já nejdříve taky zvažovala, že ho raději umelu, i když v receptu je celý. Ale pak jsem ho nemlela a kupodivu, nám nikomu nevadil, on jak se upekl, tak změkl a nevadil ani mě, která si na mák moc nepotrpí :-)

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Dělala jsem diabetickou variantu, je dobrý, ale příště použiji mletý mák, celý mi tam vadí. Jinak je koláč vláčný a dobrý.

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666(autor receptu)

    Kvety: Mám dortovou formu o průměru 28 cm ;-). Kdyby se použila menší, byl by koláč trochu vyšší :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka: Děkuji za radu. :-K To mne nenapadlo, mám to velké balení poprvé. Dříve jsem kupovala jen v obchodech po 200 g . Dík a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    Bez mouky, tedy bez lepku, to je skvělé. Jak velkou formu používáte?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: ja si mletý mak zamrazujem...menšie dávky.

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666(autor receptu)

    MamlajdaD: Myslím, že mletý určitě vadit nebude ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    :yes:<3:-K Moc se mi líbí, zatím dávám do oblíbených, brzy zkusím, ale s mletým mákem. Mám mletý mák ze zdrtavé výživy, ale byl v kilovém balení. Už je načnutý, ale musím brzy spotřebovat. ;-):-8 No ten mletý mák by neměl vadit, že? ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666(autor receptu)

    Jaromira18: Děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666(autor receptu)

    Coleta: jsem zvědavá na výsledek, nám tedy chutnal ;-):-)

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Musí být moc dobrý, peču také s celého máku, ale tenhle musí být vynikající.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Mám ho v troubě, cukr jsem nahradila čekankovým sladidlem. Syrové to bylo dobré :-D

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666(autor receptu)

    Marie Svarcova: Děkuji :-):-K

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes: tvaroh, mák a švestky je nejlepší kombinace a pěkný recept :-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo