Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení

frejka55 Kuchař: frejka55

Cukroví , Ostatní 23 názorů

Suroviny

3 bílky
165 g cukru krupice
85 g ořechů (jemně mletých, může být kokos)
50 g moučkového cukru
náplň:
karamelový krém
Recept si zatím oblíbilo 44 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Laskonky, které koupíte v cukrárně, bývají často šizené. Domácí jsou přece jen domácí, jejich chuť navíc můžete snadno upravit přídavkem jemně mletých ořechů, nebo strouhaným kokosem. A když na to přijde, nemusíte se ani složitě rozhodovat; stačí těsto rozdělit na dvě části a uspokojíte doma jak milovníky ořechů, tak i kokosu.

  2. Ovšem nezapomeňte, že se při tvorbě laskonek neobejdete bez speciální šablony, díky které budou všechny kousky stejné (k dostání je v prodejnách s potřebami pro cukráře). Určitě se pak nemusíte bát, že ji dostatečně nevyužijete. Jakmile si práci s ní jednou zkusíte, budou laskonky u vás doma na stole často. Plnit je pak můžete různými krémy, ale nejvíc se osvědčil máslový s přídavkem zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (celá plechovka se 2 hodiny vaří ve vodě), anebo můžete použít karamelový základ na šlehačku do větrníčků (viz odkaz).

  3. POSTUP: Bílky s pískovým cukrem vyšlehejte v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), nechte ji mírně zchladnout a přidejte ořechy smíchané s moučkovým cukrem.

  4. Vymíchanou hmotu (už ji nešlehejte) naneste přes šablonu na laskonky na plech s plátem papíru, povrch uhlaďte a zbytek pěny stáhněte, šablonu pak opatrně zdvihněte a kousky pečte při 120 °C asi 15 minut. Teplotu pak v troubě stáhněte na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušte.

  5. Kousky po zchladnutí slepujte po dvou karamelovým krémem.

Poznámka

PODROBNÝ FOTONÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMÁCÍCH LASKONEK NAJDETE ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/laskonky-krehke-bi...

NÁVOD NA KARAMELOVOU ŠLEHAČKU NAJDETE ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/znate-ji-extra-kar...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 218 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení

  • citronek citronek

    jak to je? jinak jsem si koupila už v plechovce

    Odpovědět

  • tamee tamee

    Ahojte, ja jsem drive v tlakovem hrnci varila salko jen pul hodiny. Ted jsem cetla na FB, ze to salko se da udelat na panvicce a je to za 10 min hotove. Priste vyzkousim.
    hezky den

    Odpovědět

  • Papaska Papaska

    Dnes jsem je dělala a jsou super .Prostě mňamka. děkuji za recept.:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliśka Eliśka(neregistrovaná)

    na ty taky vzpomínám. Karamel z griliáše se rozpustil v jemnou tekutinu uvízlou v krému... prostě báseň . Néjaké kokosové napodobeniny s indiferentním krémem- to mě nenadchne.

    casino:

    Odpovědět

  • Viera Viera(neregistrovaná)

    a ako sa robí krém do laskoniek

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    eva:Doma varené salko je oveľa lepšie ako kupované karamelové, to býva niekedy riedke. Veľmi praktické je uvariť naraz 3 - 4 konzervy, lebo šetríte energiu a určite sa to množstvo počas Vianoc spotrebuje na rôzne zákusky. Po uvrení ho mám odložené aj 4 mesiace a bez problémov.

    Odpovědět

  • eva eva(neregistrovaná)

    Ponořená plechovka a stopovat od začátku syčení. Ale jde koupit i karamelové Salko, takže nemusíte doma vařit.

    Odpovědět

  • Zolik Zolik(neregistrovaný)

    Severinka:zdravím,chtěla jsem se zeptat, v tom tlakáči, jak jste to vařila hodinu, jste tu hodinu stopovala, když to blbě řeknu, od vložení na sporák :-) anebo až od začátku syšení a musí ta plechvka být v tom tlaáči ponořená ve vodě, nebo stačí jen z části, pčedem moooc díky;-):-))

    Odpovědět

  • Anna Vesperová Anna Vesperová(neregistrovaný)

    Vypadají nádherně,vyzkouším je.Děkuji. :yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Sbíhají se mi sliny :yes:

    Odpovědět

  • danami danami

    Severinko, děkuji za radu ;-):-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Luxusní laskoňky :-):yes:

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    casino: s grilášem? já jsem jedla laskonky jako malá holka, zhruba před 25 lety a ty tedy byly, jak píšete. Jen nevím, jestli tam byl griliáš nebo ne, hledala jsem recept na laskonky, které se dělaly dříve, tedy hlavně na ten krém, ale nedohledala. Nemáte nějaký tip, jak na to?;-)

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Nádhera;-);-);-)i já bych si hned dala ke kávičce:-p:-p:-p:-D:-D

    danami:celou plechovku dej do vody, nemusí být ani potopená a vař 2 hodiny a nebo já je kdysi vařila v papiňáku, to pak stačilo hodinku, a hlavně POZOR :-O:-Omusí se nechat schladnout, nejlépe do 2 dne a pak teprve otevřít. Dnes už se ale dá koupit kondenzované mléko již zkaramelizované;-);-);-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: laskonky recept laskonky ořechové laskonky forma na malé laskonky laskonky ořechové recept na laskonky krém do laskonek laskonky video ořechové laskonky recept recept laskonky recept na ořechové laskonky karamelový krém do laskonek laskonky recepty laskonka cukroví z bílků laskonky kokosové pusinky z kondenzovaného mléka laskonky top recepty recepty z bílků laskonka recept recepty laskonky