Exotické ovoce kaki vypadá sice jako oranžové rajče, ale chutná po vanilce. Jak ho jíst?
23. 11. 2021 Vaření
Kaki je jedno z mála druhů ovoce, které v létě neseženete a musíte si na ně počkat až na zimu. Je ale příjemným zpestřením v nabídce pomerančů, mandarinek a hroznového vína. Je výjimečné pro svou sladkou chuť, zajímavou konzistenci a univerzální použití. Bonusem navíc je spousta vitaminů uvnitř.
Nejlepší je ze Španělska
Objevilo se u nás sice již těsně po revoluci jako jeden z prvních exotických druhů ovoce. Pak načas zmizelo a před pár lety se vrátilo zpět a poměrně rychle na našem trhu zdomácnělo a je čím dál tím víc oblíbené. Kaki má velikostně blízko k pomerančům, tvarem i hladkou slupkou spíš připomíná rajská jablíčka. Toto ovoce má několik názvů. U nás mu většinou říkáme kaki, setkat se ovšem můžete i s názvy persimon nebo tomel japonský, neboť plody rostou na stromech tomelu japonského. Má i mnoho přezdívek – říká se mu třeba šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Kaki bylo podle webu Ishs.org známé v Číně již před 2000 lety, v oblibě ho měli i staří Řekové a právě oni je označovali honosně jako ovoce bohů někdy také pokrm bohů. Do Evropy se pravděpodobně dostalo někdy mezi 17. a 19. stoletím. V současnosti se kaki pěstuje nejen v Asii, ale i v Kalifornii nebo na Floridě a ve Středomoří. Největším pěstitelem a vývozcem kaki v Evropě je podle webu Nejkaki.cz španělská Valencie. Právě zde zdobí během podzimu stromy v sadech zářivě oranžové plody, jež se v předvánočním čase dostávají i k nám. A odtud pochází i jeden z nejchutnějších druhů kaki Persimon Bouquet.
Mohlo by vás zajímat
Chuť broskví, vůně vanilky
Kaki se vyskytuje v několika odrůdách, které se liší velikostí, barvou, chutí a tvrdostí. V závislosti na odrůdě může mít kaki barvu od žluté po tmavě červenooranžovou. Některé persimony jsou kulaté jako rajčátka, jiné mají tvar žaludu nebo dýně, v některých jsou i semena. Velikost plodů se pohybuje od úplně malých až po velikostí blížící se téměř grapefruitu. To nejznámější kaki je oranžové a má šťavnatou a velmi sladkou dužinu, kterou pokrývá tenká slupka podobná rajčatové s tím rozdílem, že ta z kaki je trochu tužší a je lepší ji oloupat. Chuťově je ovce podobné meruňkám, broskvím a částečně i melounům. Navíc má lehkou příjemnou vůni po vanilce. I když je v obchodě často koupíte tvrdší, nechte je doma určitě ještě dozrát. Kaki je totiž nejlepší hodně zralé a klidně až přezrálé, kdy je úplně měkké. Nezralé totiž obsahuje hodně taninu, takže je trpké a moc byste si na něm nepochutnali.
Mohlo by vás zajímat
Zajistí věčné mládí
Kromě výborné chuti oplývá kaki i velkým množstvím vitaminů a minerálních látek. Podle stránek Webmd.com je bohaté hlavně na vitaminy A, B a C a minerály hořčík, vápník a draslík. V zimním období je oceníte jako ovoce posilující imunitu. Navíc je v něm hodně vlákniny, díky níž zlepšuje trávení. Kromě toho také urychluje metabolismus. Doporučuje se lidem s onemocněním ledvin a jater, snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a díky obsahu vitaminu A prospívá i našim očím. Kromě toho se v kaki ukrývá lykopen – antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí. Díky obsahu pektinu navíc snižuje hladinu cholesterolu.
Zkuste ho naslano i nasladko
Kaki se jí nejčastěji syrové. Můžete je oloupat a nakrájet na kousky nebo jen rozpůlit a vydlabávat lžičkou. Díky tomu, jak je sladké, zachutná i dětem, které nemají v oblibě kyselé zdroje vitaminu C – citrusy. Kaki je ovšem vynikající i tepelně upravené. Úžasná je jeho univerzálnost, díky niž se hodí do mnoha dezertů i koláčů. Nahradit se jím dá snad každé ovoce. Místo broskví či meruněk je vhodné do koláčů z křehkého i litého těsta, nahradí jablka ve štrúdlu, výborně se jeho chuť snoubí třeba s vanilkovou zmrzlinou, smetanou či mascarpone. Je možné z něj připravit džemy, kompoty i sirupy. Na marmelády je přímo ideální právě díky vysokému obsahu pektinu, neboť díky tomu dobře želíruje. Překvapivě dobře ladí i se slanými pokrmy. Možná jeho chuťová podobnost s broskví ho předurčuje ke spojení s drůbežím masem, stejně jako meloun se hodí k sušené šunce, vynikající je kaki i s paštikami nebo s rostbífem. Kromě toho je rovněž zajímavou ingrediencí do mnoha salátů. A pokud byste si kaki chtěli vychutnat jen jako chuťovku, kupte si je v sušené podobě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Proč se granátovému jablku říká ovoce lásky? Probouzí touhu a ještě výborně podpoří imunitu
Mýty vs. fakta: Opravdu vás zázračný vitamín C ochrání před rýmou?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 28 minutami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 11 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 14 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé saláty z podzimní zeleniny nebo luštěnin. Dáte přednost dýni, řepě nebo čočce?
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Býkům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty