Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svátek všech zamilovaných se blíží. Mnoho z nás bude pro svoji drahou polovičku připravovat nějaké sladké překvapení. Pokud ještě nemáte nic vymyšleno, inspirujte se naší galerií. Vybrali jsme dezerty a moučníky, které to nejdůležitější řeknou za vás!

Svátek svatého Valentýna 

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, dne 14. února si zamilovaní téměř po celém světě vyměňují psaníčka a vzkazy, vyznávají si lásku a dávají si různé, často sladké, dárečky.  To vše se děje na počest svatého Valentýna, kněze, který žil podle serveru History.com ve 3. století v Římě a který i přes zákaz císaře Claudia II. tajně oddával zamilované páry, dokud nebyl dopaden a odsouzen k smrti. A jelikož byl popraven právě 14. února, slaví se na jeho počest ten den svátek všech zamilovaných. Pokud tedy zrovna máte ve své blízkosti někoho, pro koho bije vaše srdce, a pokud zároveň věříte, že láska prochází žaludkem, připravte na tento den nějakou výjimečnou dobrůtku. 
 

Sladké dorty 

Mini dortík ve tvaru srdce, nebo větší dort s ozdobami, to všechno se počítá. Jak na nejlepší korpus, který se vždycky povede, vám poradíme v našem článku. Poradíme i s tím, jak udělat sametově hedvábný krém, ať už klasický máslový nebo odlehčený pudinkový, případně jemný bílkový. Trendy v dortovém zdobení jsme popsali taky. Ovšem jde o cukrařinu poměrně složitější, na což není vždycky čas. Chcete-li zvládnout parádní zákusek jednodušeji, inspiraci hledejte v naší fotogalerii. 
 

Jednoduché cup cakes 

Co může být snazšího, než upéct a pak nazdobit malinké jednoporcové dortíčky, známé jako cup cakes. O malých jednoporcových dortíčcích se poprvé zmínila ve své kuchyřce American Cookery její autorka, Ammelia Simons v roce 1796. Tehdy se z časových důvodů někdy pekly v jednotlivých keramických šálcích, proto byly podle nich pojmenovány - cupcakes, tedy „hrnkové dorty“. Na první pohled vypadají korpusy jak cupcakes, tak podobných, také oblíbených, muffinů, stejně, ovšem liší se. Jak ve své knize Cupcake: Velký sen o malém dortíku píše Lelí Hnidáková: „Cupcake je dort, muffin je buchta“. Co to znamená? Muffin je skutečně buchta, která je po upečení už hotová, není třeba ji nijak zdobit, kdežto hlavní kouzlo cupcakes je právě v jeho nazdobení. A nemusíte být přitom žádný MasterChef, abyste to zvládli. Stačí i obyčejná šlehačka a sypání ve tvaru srdíček a parádní valentýnský dortík bude na světě! 

Dezerty s překvapením 

Po dortech jde téměř o nejvyšší ligu. Protože připravit sladkost pro milovaného člověka je překvapení už samo o sobě, ale zakomponovat do dezertu, dortu či třeba pralinky nebo čokolády ještě něco navíc, to už je umění. Nejznámějším a relativně ještě snadným překvapením je takzvaný lávový dortík, neboli čokoládový fondan. Jakmile jej dáte na talíř a zakrojíte, vylije se ven teplý čokoládový krém. Čokoládový fondan můžete zkusit udělat podle našeho receptu. Prodávají se také speciální dortové formy, které mají uvnitř dutinu, do které lze schovat překvapení schovat. Možností je i hotový dort "vydlabat" a dát dovnitř bonbonky nebo dílky čokolády či cokoli jiného. Největším letošním hitem ovšem je domácí čokoláda s překvapením, jak pro Toprecepty.cz potvrdila i pražská foodblogerka, Nikol Vencourová, autorka instagramového účtu Sladký bar Praha. Abyste takovou delikatesu ovšem mohli doma vyrobit, potřebujete podle Nikol speciální formu, ideálně ve tvaru srdce, olejové barvy na barvení čokolády a pak různé další cukrářské proprietky. Pak můžete připravit třeba nejen srdce, ale celou valentýnskou krabičku, v níž budou kromě čokoládového srdce s překvapením uvnitř ještě i bonbonky, dortové nanuky či jiné sladkosti. Podívejte se do galerie, jak může výsledek vypadat! Pokud si na to netroufáte, sladké překvapení si můžete objednat a dokonce do něj vložit ještě své vlastní mini překvapení. Ale hlavně si užijte svátek lásky se vším, co k tomu patří!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více