Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buď můj sladký Valentýn: Oslavte svátek zamilovaných! Servírujte čokoládu, jahody i chilli a probuďte vášeň!
Zdroj: Pixabay, titopasini

Svátek svatého Valentýna se pomalu blíží, a pokud jste zamilovaní, je to určitě důvod k oslavě. Připravte si na 14. února slavnostní večeři ze samých dobrot nebo upečte své lásce sladký dortík, nejlépe s čokoládou. A že nejste zrovna zkušený cukrář? To vůbec nevadí, hlavně, že to bude z lásky.

Americký nebo evropský svátek?

Někteří lidé sice Valentýna slavit odmítají s argumentem, že jde o svátek importovaný z Ameriky a svou zamilovanost raději dají najevo až 1. května někde pod rozkvetlým stromem. I když je nám první máj možná trochu bližší, ani Valentýn nám není tak vzdálený, jak si mnozí myslí. Ačkoliv si ho Američani umí užít se vší pompézností, bohatě vyzdobého červenými srdíčky a růžovými balonky a udělali mu největší propagaci, ve skutečnosti má tento svátek evropské kořeny a jeho původ rozhodně není tak růžový, jak by se mohlo zdát. Je totiž zahalen tajemstvím a zřejmě je i dost temný.

Na počest Valentýnovi

Dne 14. února si zamilovaní a přátelé téměř po celém světě vyměňují psaníčka a vzkazy, vyznávají si lásku a dávají si čokoládové i jiné dárečky a to vše na počest svatého Valentýna. To, že svátek získal jméno po svém patronovi svatém Valentýnovi je už poměrně známé, nikdo ale přesně neví, o kterého Valentýna přesně jde. Podle serveru History.com totiž v minulosti žili aspoň dva Valentýnové, kteří mohli být inspiraci pro tento svátek. Ten nejznámější byl ve 3. století knězem v Římě. Tento Valentýn se vzepřel zákazu císaře Claudia II. uzavírat manželství a dál tajně oddával páry, dokud nebyl dopaden a odsouzen k smrti. A popraven byl právě 14. února. Někteří historici ale prosazují, že svátek má ve skutečnosti původ v pohanském svátku plodnosti Lupercalia. Podle webu Vindolanda.com se slavil 15. února ve starověkém Římě. Tento den byl zasvěcen římskému bohu zemědělství Faunovi a zakladatelům Říma Romulovi a Removi. Slavil se obětováním zvířat, což mělo podpořit u žen plodnost. Muži si prý také losovali na lístečku jména žen, s nimiž se měli seznámit. Později byly tyto svátky spojeny v jeden a datum 14. února bylo prohlášeno za den svatého Valentýna.

Přáníčka i květiny

Až ve středověku se však svátek začal spojovat s vyznáváním lásky. Zajímavostí je, že tradice zprvu vycházela ve Francii a Anglii z přesvědčení, že 14. února začíná období páření ptáků. Nejstarší zaslanou „valentýnkou“ je podle serveru History.com báseň, kterou v roce 1415 napsal jistý francouzský vévoda z vězení své milé, kterou v ní oslavuje „… velmi něžný Valentine“. Již v průběhu 17. století si lidé už běžně 14. února vyměňovali přáníčka a ručně psané dopisy s milenci a přáteli. Až ve 40. letech 19. století se v USA začala první valentýnská přáníčka zdobená krajkami a stuhami vyrábět masově. Podle stránek Newenglandhistoricalsociety.com byla jejich autorkou Esther A. Howlandová, která se zasloužila o komercializaci valentýnských přáníček v Americe a od té doby se jí přezdívá „matka amerických valentýnek“. Od konce 17. století k Valentýnu patří i darování růží. Za tento zvyk vděčíme podle webu Cantsroses.co.uk švédskému králi Karlu II., který se při cestě do Persie naučil řeč květin. Darování růží se stalo oblíbeným trendem ve viktoriánské éře, neboť červené růže symbolizovaly hlubokou lásku.

Afrodiziaka pro povzbuzení vášně

Kromě „valentýnek“ a růží je ideální dárkem k Valentýnu i čokoláda. Již staří Mayové a Aztékové věřili, že kakao je potravou bohů, a používali ho při různých rituálech. Podle článku v New York Times aztécký císař Montezuma si dokonce dával čokoládu na povzbuzení při romantických hrátkách. Už Aztékové tak zřejmě zavedli čokoládu jako afrodiziakum. Kvalitní čokoláda nebo čokoládové pralinky darované z lásky určitě udělají radost, nejvíc svého partnera ale potěšíte vlastnoručně vyrobeným dezertem. Upečte třeba nějaký čokoládový dortík, fondán, ze něhož vám po rozkrojení vyteče čokoláda, nebo romantickou večeři zakončete čokoládovým fondue – rozehřátou čokoládou, do níž můžete namáčet kousky ovoce. Nejlepší jsou samozřejmě jahody, neboť jsou červené, šťavnaté a mají tvar srdce.

Existují ovšem i další potraviny, které vám pomohou dostat se do té správné zamilované nálady. Jednou z nich je třeba med. Ne nadarmo je totiž anglický název pro líbánky honeymoon. Podle stránek Time.com je výraz odvozen od medoviny, alkoholického nápoje z medu, který se dával novomanželům, aby líbánky proběhly k všeobecné spokojenosti. Další potravinou k povzbuzení touhy jsou i chilli papričky. Obsahují endorfiny, které vám zlepší náladu a dodají energii. Látka kapsaicin, jež dodává papričkám pálivost, prý podle stránek Healthine.com stimuluje nervová zakončení na jazyku, což způsobuje uvolňování chemických látek zvyšujících sexuální apetit. I když se papričky často doporučují na povzbuzení touhy, jejich účinky nejsou ale nijak vědecky dokázány. Jedním z nejznámějších afrodiziak jsou pod serveru Byrdie.com také ústřice. Je známo, že jejich konzumace zvyšuje produkci testosteronu a celkové libido. Slavný milovník Casanova prý snědl každý den k snídani 50 ústřic a evidentně mu to prospívalo. Potravin, jimž se přisuzují nějaké afrodiziakální účinky samozřejmě existuje mnohem víc. Samozřejmě od nich nemůžete očekávat nějaké zázraky, nejdůležitější je najít si s partnerem čas na společnou sváteční večeři. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více