Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!
18. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné květin, nebo v duchu 3D zdobení a zlatých dekorací. Svět cukrařiny je nesmírně inspirativní, tak se nechte svést!
Fault line cake
Na pohled nesmírně extravagantní dort má zvláštní zdobení, nad kterým si říkáte, jak to asi cukrářka mohla udělat. Na boku dortu je totiž nepravidelná, jakoby polámaná linka (fault line). Není to ve skutečnosti linka, spíš nepravidelný širší pruh, který má jiné zdobení, než zbytek dortu a je i v jiné rovině, než celkový dortový krémový „obmaz“. Fault line se dělá tak, že na krémem pomazaný hotový dort nanesete kolem dokola ještě jednu vrstvu (nejčastěji širší pruh) krému v jiné barvě a nepravidelně. Tuto část ozdobíte dortovým sypáním, nebo její okraje dodekorujete zlatými třpytkami. Principem je přiznat nesouměrnost a vlastně z ní udělat přednost.
Mohlo by vás zajímat
Flower cake
Květinový dort i květinové zdobení je letošní hit číslo jedna. Ovšem nemáme na mysli dříve tolik užívané marcipánové růže, ale z krému vytvořené různé druhy květin od narcisů přes tulipány až po nejdrobnější květinky. Typicky se tak zdobí cupcakes, ale dortovým trendem je sladkými květy a lístečky upečený korpus přímo obsypat. Abyste při pohledu na moučník měli pocit, že jste se ocitli na květinové louce. Tohle zdobení je efektnější a paradoxně snazší, než náročné modelování z marcipánu. Pokud jste ale na klasiku, udělejte si klidně dort marcipánový.
Jelly cake
Želatina na dortech nebo zákuscích není nic nového, ale jelly cake to má jinak. Dort totiž není politý želatinou jen shora, ale i z boku, případně je dokonce z želatiny celý vyroben. Pokud je želatina shora a na bocích, postupuje se tak, že se kolem hotového dortu dá dortový ráfek a nechá se mezera asi 1 cm. Zvenku je potřeba vše dobře utěsnit, například alobalem, a do mezery mezi korpus a ráfek dát ještě slídu (aby byl posléze povrch hladký). Pak se do mezery nalije rozpuštěná želatina, může být i obarvená, a nechá se ztuhnout. Dort vypadá, jako by byl v akvárku. Případně lze opět, podobně jako u fault line cake, želatinou ozdobit jen část dortu a vytvořit tak „jezírko“ nebo jiné efekty. Další možností je nasypat ovoce do bábovkové nebo jiné tvarované formy a zalít je obarvenou želatinou. Pak je to pravdu želé dort se vším všudy!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečte nejen lahodně, ale i krásně: Jak zvládnout krásně barevný duhový dort?
Dorty malované aibrush pistolí: Od jednoduchých dekorů až po složité malby
Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Smažená kuřecí prsa plněná šunkou a nivou
Přidáno před 2 hodinami
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 8 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 21 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno 28. 3. 2024 16:08
Přečtěte si Zobrazit více
Jelly cake je dezert se želatinou, ve které se skrývají různá tajemství
Jak na dokonalého beránka? Nejdůležitější je mít správnou formu, v níž se dobře propeče a snadno vyklopí
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá