Mé domácí uzené

medanek Kuchařka: medanek

Vepřové maso 33 názorů

Suroviny

10 kg vepřového masa
( bůček, kotleta, krkovice)
250 g rychlosoli
70 g česneku
Dále:
čisté plátno
závaží
masová síťka
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso umyjeme a dobře osušíme.
    Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce promícháme se solí.

  2. Touto směsí každý kousek masa dobře se všech stran potřeme (snažíme se vmasírovat směs do masa) a naskládáme natěsno do nádoby.

  3. Čisté plátno namočíme, vyždímáme a maso přikryjeme. Nahoru položíme větší talíř, nebo prkénko, zatížíme závažím, uzavřeme poklicí, dáme do chladna a cca 14-20 dní si toho nevšímáme. (Já dávám do lednice.)

  4. Den před uzením maso dobře od soli a česneku umyjeme, osušíme a navlékneme do síťky. ( Kdo nemá síťku, může jen tak napíchnout na háčky)

  5. Přes noc opět necháme v chladu.
    Než dáme do roztopené udírny, necháme aspoň 2 hodiny v pokojové teplotě.
    Maso udíme cca 8 hodin v teplotě 90-95 C° a pak ještě 2 hodiny na cca 100-110 C°

Poznámka

Takto udím již řadu let a všem moc chutná .

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 702 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mé domácí uzené

  • medanek medanek(autor receptu)

    casino: Děkuji ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

  • medanek medanek(autor receptu)

    Merlo
    casino Pokud máte zájem se dozvědět vše o uzení , jak řešit různé situace, rady atd. vřele doporučuji skupinu výhradně se zabývající výrobou uzenin a uzení všeho možného :-8:-)

    https://www.facebook.com/groups/1909321589297034/

    Výroba domácích pochoutek, aneb Víme co jíme

    Odpovědět

  • Merlo Merlo

    casino: kouknu. Ale nevzdam to...;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Merlo: :-K
    No, asi jsme poněkud OT, zkuste se otázat tady:https://www.zahrada.cz/forum/krby-grily-a-udirny/h...
    Já se o uzení snažil především kvůli tomuto rcp: https://www.toprecepty.cz/recept/42033-cabajska-kl... ale pokorně jsem se vrátil ke kamarádům - profesionálním amatérům a...
    ...a úspěch je zaručen :yes::-)

    Odpovědět

  • Merlo Merlo

    casino: Tak takhle jsem to mel taky 8-( hodne jsem tam nakladal ale drzel teplotu kolem 80 tak to dehtovalo. Mate privod vzduchu pod drevo (drevo na rostu) nebo jako proti drevu?

    Odpovědět

  • casino casino

    Merlo: <3
    Nevím, jak ve vašem případě, ale já to jednoznačně přehnal s množstvím kouře - v udírně bylo bílo jak v Londýně za mlhy ;-)

    Odpovědět

  • Merlo Merlo

    casino: A jak se tomu vyvarovat. Co delam spatne?

    Odpovědět

  • casino casino

    Merlo:
    Kyselost?
    Jj, to znám... Podařilo se, když jsem testoval vlastní dymogenerátor ;-(
    Stručně řečeno, za určitých podmínek může při uzení dojít k suché destilaci dřeva (kdysi výroba metanolu) a jeden z odpadních produktů je kys. octová, která se může nepříznivě projevit na uzenině 8-(

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: :-D:-D:-D:-K děkuji

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    medanek: <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3 Pane Bože!

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    Merlo: Já udím bukem , ale myslím, že jakékoliv tvrdé, nebo ovocné dřevo je vhodné. Agát je také velmi dobrý. A co se týká kyselosti nemám zkušenost. Nikdy se mi to nestalo, ale problém bych viděla spíš v tom láku, než v způsobu uzení. Já lák nepoužívám, nakládám vždy na sucho. Nějak se mi nelíbí maso máčet. Ale to je zřejmě o zvyku. Zkus vyzkoušet ten můj způsob nakládání a uvidíš. Třeba se Ti zalíbí :-)

    Odpovědět

  • Merlo Merlo

    Dobry den. Mohu se zeptat jakym kdo udite drevem? Ja udim 5 let vysusenym agatem na 80°C kourovod mam 1m od udirny (betonova roura) hodinu do predu vyhrata udirna maso osusene od vody z nalevu a nekdy se me stane ze mam maso nakysle. Nekdy je... nekdy nejni... a postup dodrzuji porad stejny. Predem dekuji za nejakou radu

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    MamlajdaD: Máš úplnou pravdu:-) A ještě jednou děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Medánek: No to věřím, člověk se pro tu vůni ani nemůže dočkat ochutnávky. :-8;-) Kdyby tady uvedené recepty i z obrazovky voněly, tak bych dnes měla nos nalepený na obrazovce:-D:-D:-D Miluju uzené masíčko, vždycky tvrdím, že nejlepší koření je kus uzeného!:-D:-K Ať se vždycky daří! :-8

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: domácí uzené recept na domácí uzené nakládání uzeného masa nakládání masa na uzení pragandou výroba uzeného masa recept na domácí uzené maso domaci uzene recept domácí výroba uzenin domácí uzené maso recept vyroba domaciho uzeného masa recepty na domaci uzene domáci uzeniny domáciuzene recept domaci uzene vyroba domaci uzene z krkovice domaci vyroba uzeného masa postup na domaci uzene domácí uzené maso nakládání na uzené maso recepty uzené maso nakládání