Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč se granátovému jablku říká ovoce lásky? Probouzí touhu a ještě výborně podpoří imunitu
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Uvažovali jste někdy v obchodě o koupi granátového jablka? Na první pohled úplně lákavě sice nevypadá, když je ale rozkrojíte, čeká vás překvapení v podobě až téměř třpytivých a šťavnatých zrníček, červených jako malé granátky. Ty nádherně dozdobí různé dezerty i dochutí i slané pokrmy.

Ovoce Blízkého Východu

Granátové jablko je typickým podzimním a zimním ovocem, které se na pulty obchodů dostává až během října až listopadu. Sklizeň plodů marhaníku granátového totiž začíná v průběhu září a pokračuje až do února. I proto se mu říká klenot zimy. Pěstuje se snad v celém Středomoří, ale i v Asii a v USA. Vyhlášená jsou hlavně granátová jablka z Íránu, který je jedním z hlavních vývozců. K nám se ovšem dovážejí spíš granátová jablka z Turecka či ze Španělska. Granátová jablka původně pocházejí z ostrova Sokotra v Arabském moři, který patří k Jemenu. Z něj se právě přes Írán rozšířila do celého Středomoří. Granátová jablka jsou populární v kuchyních Blízkého východu. Třeba v Turecku mají ve velké oblibě šťávu vylisovanou z granátového jablka. Ta je tak trochu symbolem podzimního Istanbulu, kde se prodává snad na každém rohu. Poodbné je to i v Egyptě. V Tunisku se zase běžně zrníčka z granátového jablka podávají pokapaná růžovou vodou a servírovaná jako dezert. 

Jablko ze starověkých bájí

Víte, že podle zrníček granátového jablka byly pojmenovány známé české rudé drahokamy pyropy, tzv. české granáty? Méně poetické už je, že granátové jablko dalo název i výbušné zbrani granátu, a to dokonce i ve více jazycích. Třeba v angličtině se granát řekne grenade, což vám možná evokuje další pojem spojený s granátovým jablkem – sirup grenadinu. Slovo granát totiž pochází z latinského výrazu granum označujícího zrno a v tomto případě právě zrno granátového jablka. Granátová jablka se jedla již v dávných dobách. Ve starověkých mytologiích byla podle webu Greekerthanthegreeks.com spojována s různými bohy, v řecké patřila třeba k bohu podsvětí Hádovi nebo k bohyním krásy a družkám bohyně Afrodity Třem gráciím. Granátová jablka se také považují za jablka nesmrtelnosti nebo za pověstné jablko sváru, kvůli němuž došlo k trojské válce. Křesťanství zase granátové jablko označuje, jak se píše na webu Religionfacts.com, za symbol vzkříšení Krista a symbol věčného života. Granátové jablko se také často objevuje na obrazech Panny Marie s dítětem. Proniklo i do renezančního umění, kdy je rovněž můžete najít na mnoha obrazech. Již od dávných dob je považováno za symbol plodnosti a blahobytu.

Zlepšuje imunitu i paměť

Určitě znáte rčení: „Jedno jablíčko denně a nemusíte k lékaři“. V případě granátového jablka to platí několikanásobně. Toto ovoce se dá považovat téměř za superpotravinu. Ne nadarmo se mu říká král ovoce. Podle webu Medicalnewstoday.com jsou tato nádherně červená zrníčka bohatá hlavně na antioxidanty, kterých mají mnohem víc než vyhlášené zásobárny antioxidantů červené víno nebo zelený čaj. Díky tomu granátové jablko chrání buňky před poškozením a pomáhá při zánětech. Kromě toho je výborným zdrojem vitaminu C. V jednom jablku je až 40 % denní potřeby tohoto vitaminu. Díky němu a také vitaminu E konzumace granátového jablka výrazně posiluje imunitní systém, chrání nás před různými virovými onemocněními a pomáhá tělu bojovat s infekcemi. Díky pravidelnému popíjení šťávy z granátového jablka můžete pomoci předejít vzniku rakoviny, Alzheimerovy choroby i kardiovaskulárních chorob. Může také upravit trávení, pomáhá při zánětlivém onemocnění střev. Zlepšuje rovněž paměť a schopnost učení. Granátové jablko je pověstné rovněž svými afrodiziakálními účinky, díky nimž se mu přezdívá ovoce lásky nebo také rajské ovoce. Kromě toho také podporuje plodnost. Výtažky z granátových jablek se využívají i do kosmetických přípravků, mají totiž omlazující účinky a zpevňují pokožku.

Do salátů, k masu a do koktejlů

Granátové jablko se nejí celé, nejprve se musí oloupat tvrdá slupka. Až budete jablka vybírat v obchodě, podívejte se, zda je slupka hladká a pevná. Zdravá granátová jablka nesmějí být seschlá, otlačená nebo jakkoliv poškozená. Dostat z jablka zrníčka je trochu složitější, ale dá se to zvládnout jednoduchým trikem. Stačí jablko rozpůlit, pak jablko podržte nad miskou a poklepáváním vařečkou  do slupky zrníčka vyklepejte ven. Můžete je i vydlabat lžící. Zrníčka granátového jablka příjemně oživí mnoho pokrmů, hlavně salátů. Dozdobí rovněž dezerty a podávají se také ke grilovanému masu, hodí se k drůbeži, k hovězímu i k rybám. Zdobí se jím třeba libanonský a vůbec levantský (oblast východního Středomoří) pokrm z lilku baba ghanoush. Zrníčka ozvláštní pokrm příjemným křupnutím, kdy se vám v ústech rozlije sladkokyselá šťáva. Vzhledem k jeho šťavnatosti se z granátového jablka nejčastěji lisuje šťáva. Její předností je, že se lisuje i se slupkou, která je také zdrojem antioxidantů. V Turecku, jižní Asii, na Kavkaze a na Balkáně se šťávě nebo spíš limonádě z granátových jablek říká shrabat neboli šerbet. Ze šťávy granátových jablek se také vyrábí známý sladký sirup grenadina, který je základem mnoha koktejlů, třeba známého drinku tequila sunrise.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více