Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý švestkový koláč far byl dříve jídlem pro chudé. Dnes jím uctíte i královnu!
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Pokud milujete pudink, vláčnější dezerty a taky švestky, bude pro vás bretaňský koláč far to pravé! Tenhle dezert představuje něco mezi pudinkem a koláčem. Peče se normálně na plechu nebo ve formě jako koláč, ale konzistencí a malým množstvím mouky v těstě má blíž spíš k pudinku. Jestli jste jej ještě neochutnali, tak teď je správná chvíle!

Koláč nebo pudink?

Svým složením má far nebo také farz fourn hodně blízko k dalšímu slavnému francouzskému koláči clafoutis, do něhož ovšem tradičně patří třešně, k téměř stejnému britskému pudinkovému koláči flan nebo ke španělskému pudinkovému dezertu s karamelem, kterému se také říká flan. Ten se ale připravuje ve vodní lázni. Všechny výše uvedené sladké dobroty spojují podobné suroviny základu koláče – tedy hodně vajec, mléko či smetana a malé množství mouky. Ve výsledku jsou pak jakousi variantou britského „custard“. Tento dezert je v Anglii velmi oblíbený. Hodně se podobá našemu vanilkovému pudinku a připravuje se buď vařením nebo zapékáním, někdy se podává i v tekuté podobě jako omáčka na koláč či na ovoce. Do jisté míry by se far dal připodobnit i k tvarohovému cheesecaku nebo drážďanskému koláči Eierschecke. Stejně jako ony má far pudinkový střed a nazlátlý zapečený povrch.  

V hlavní roli sušené švestky

V původní receptuře chyběly i švestky a v minulosti dokonce ani far nevypadal tak, jak vypadá dnes, spíš připomínal kaši. Teprve posléze se změnila jeho konzistence a začalo se do něj přidávat sušené ovoce – rozinky nebo sušené švestky. Původně šlo spíše o prostý dezert pro chudší vrstvy.  A protože se receptury postupně vyvíjejí, i far se začal posléze dělat ze švestek čerstvých, ale i z meruněk, také čerstvých či sušených, nebo z jablek. Po celé francouzské Bretani se můžete setkat s mnoha verzemi tohoto dezertu. I tvar může být různý, někdy se těsto lije klasicky do zapékací formy nebo na plech a pak se  krájí na dílky nebo se pečou malé koláčky. Hlavní půvab faru tkví v aromatických vůních. O ty se postará rum a také vanilka v těstě. Pudinkové konzistence se dosahuje pomocí delšího pečení při nižší teplotě. Bude vám stačit jen 150-170 °C. Času si ale vyšetřete víc, koláč se peče 60-80 minut.

Verze z pečeného ovoce

V současné době je nejklasičtější podoba faru se sušenými švestkami, které se se nejprve namočí do rumu. Vzhledem k tomu, že pomalu na stromech dozrávají švestky čerstvé, zkuste si upéct far právě z nich. Přiblížíte se dokonce původní verzi faru bez ovoce. Nejprve se totiž v této verzi peče samotné těsto a teprve pak se koláč zdobí švestkami, které zapečením v troubě krásně zkaramelizují. Pokud vám ale zbyly třeba broskve či meruňky, směle jimi švestky nahraďte. Pochutnáte si úplně stejně. Na těsto si připravte: 400 ml plnotučného mléka, 3 velká vejce, 120 g polohrubé mouky, 100 g třtinového cukru, 75 g rozpuštěného a vychlazeného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/4 lžičky soli.

Jak na to? Kulatou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem. Předehřejte troubu na 170 °C. Do mísy nasypejte prosátou mouku a smíchejte ji s vejci. Šlehejte, dokud nezískáte hladkou směs bez hrudek. Přidejte cukr spolu s vanilkovým extraktem a solí a znovu promíchejte, dokud se směs zcela nespojí. Po částech přilévejte mléko a současně míchejte. Jakmile se vše spojí, přilévejte po troškách za současného míchání rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto nalijte do kulaté formy a pečte asi 60-65 minut. Vyjměte koláč z trouby a nechte jej zcela vychladnout v pánvi a na mřížce. Vyjměte z formy, přikryjte fólií a dejte do chladničky do druhého dne, trochu se rozleží chutě. Druhý den si připravte švestky (cca 15 nebo 8 větších blum). Omyjte a osušte je. Rozpulte a položte na plech vyložený pergamenem. Pokapejte švestky dvěma lžícemi medu, rozdrťte skořicovou tyčinku a položte ji na švestky. Pečte 30 minut při 170 °C. Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout. Okraje koláče posypejte moučkovým cukrem a navrch položte upečené, krásně zkaramelizované švestky. Výsledkem bude domácí, přesto fantasticky delikátní a chuťově lahodný dezert, vhodný klidně i na sváteční stůl! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více