Dokonalý švestkový koláč far byl dříve jídlem pro chudé. Dnes jím uctíte i královnu!
10. 8. 2021 Vaření
Pokud milujete pudink, vláčnější dezerty a taky švestky, bude pro vás bretaňský koláč far to pravé! Tenhle dezert představuje něco mezi pudinkem a koláčem. Peče se normálně na plechu nebo ve formě jako koláč, ale konzistencí a malým množstvím mouky v těstě má blíž spíš k pudinku. Jestli jste jej ještě neochutnali, tak teď je správná chvíle!
Koláč nebo pudink?
Svým složením má far nebo také farz fourn hodně blízko k dalšímu slavnému francouzskému koláči clafoutis, do něhož ovšem tradičně patří třešně, k téměř stejnému britskému pudinkovému koláči flan nebo ke španělskému pudinkovému dezertu s karamelem, kterému se také říká flan. Ten se ale připravuje ve vodní lázni. Všechny výše uvedené sladké dobroty spojují podobné suroviny základu koláče – tedy hodně vajec, mléko či smetana a malé množství mouky. Ve výsledku jsou pak jakousi variantou britského „custard“. Tento dezert je v Anglii velmi oblíbený. Hodně se podobá našemu vanilkovému pudinku a připravuje se buď vařením nebo zapékáním, někdy se podává i v tekuté podobě jako omáčka na koláč či na ovoce. Do jisté míry by se far dal připodobnit i k tvarohovému cheesecaku nebo drážďanskému koláči Eierschecke. Stejně jako ony má far pudinkový střed a nazlátlý zapečený povrch.
Mohlo by vás zajímat
V hlavní roli sušené švestky
V původní receptuře chyběly i švestky a v minulosti dokonce ani far nevypadal tak, jak vypadá dnes, spíš připomínal kaši. Teprve posléze se změnila jeho konzistence a začalo se do něj přidávat sušené ovoce – rozinky nebo sušené švestky. Původně šlo spíše o prostý dezert pro chudší vrstvy. A protože se receptury postupně vyvíjejí, i far se začal posléze dělat ze švestek čerstvých, ale i z meruněk, také čerstvých či sušených, nebo z jablek. Po celé francouzské Bretani se můžete setkat s mnoha verzemi tohoto dezertu. I tvar může být různý, někdy se těsto lije klasicky do zapékací formy nebo na plech a pak se krájí na dílky nebo se pečou malé koláčky. Hlavní půvab faru tkví v aromatických vůních. O ty se postará rum a také vanilka v těstě. Pudinkové konzistence se dosahuje pomocí delšího pečení při nižší teplotě. Bude vám stačit jen 150-170 °C. Času si ale vyšetřete víc, koláč se peče 60-80 minut.
Mohlo by vás zajímat
Verze z pečeného ovoce
V současné době je nejklasičtější podoba faru se sušenými švestkami, které se se nejprve namočí do rumu. Vzhledem k tomu, že pomalu na stromech dozrávají švestky čerstvé, zkuste si upéct far právě z nich. Přiblížíte se dokonce původní verzi faru bez ovoce. Nejprve se totiž v této verzi peče samotné těsto a teprve pak se koláč zdobí švestkami, které zapečením v troubě krásně zkaramelizují. Pokud vám ale zbyly třeba broskve či meruňky, směle jimi švestky nahraďte. Pochutnáte si úplně stejně. Na těsto si připravte: 400 ml plnotučného mléka, 3 velká vejce, 120 g polohrubé mouky, 100 g třtinového cukru, 75 g rozpuštěného a vychlazeného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/4 lžičky soli.
Jak na to? Kulatou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem. Předehřejte troubu na 170 °C. Do mísy nasypejte prosátou mouku a smíchejte ji s vejci. Šlehejte, dokud nezískáte hladkou směs bez hrudek. Přidejte cukr spolu s vanilkovým extraktem a solí a znovu promíchejte, dokud se směs zcela nespojí. Po částech přilévejte mléko a současně míchejte. Jakmile se vše spojí, přilévejte po troškách za současného míchání rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto nalijte do kulaté formy a pečte asi 60-65 minut. Vyjměte koláč z trouby a nechte jej zcela vychladnout v pánvi a na mřížce. Vyjměte z formy, přikryjte fólií a dejte do chladničky do druhého dne, trochu se rozleží chutě. Druhý den si připravte švestky (cca 15 nebo 8 větších blum). Omyjte a osušte je. Rozpulte a položte na plech vyložený pergamenem. Pokapejte švestky dvěma lžícemi medu, rozdrťte skořicovou tyčinku a položte ji na švestky. Pečte 30 minut při 170 °C. Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout. Okraje koláče posypejte moučkovým cukrem a navrch položte upečené, krásně zkaramelizované švestky. Výsledkem bude domácí, přesto fantasticky delikátní a chuťově lahodný dezert, vhodný klidně i na sváteční stůl!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
Ochutnejte clafoutis: Francouzský třešňový moučník vypadá jako pudink a peče se schválně s peckami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 12 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 18 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Domácí brumíci, zdravá a chutná svačinka pro malé děti nejen na cesty: Naučíme vás je upéct
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělý meruňkový koláč i bez kynutí? Stačí znát dobrý recept!