Báč

Suroviny

50 dkg hladké mouky
5 vařených brambor
1 vejce
450-500 ml mléka
necelá kostka droždí
trošku cukru
sůl
česnek 2-3 stroužky
majoránka
mouka na vysypání
tuk na vymazání
máslo na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do asi 150ml mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vzejít.

  2. Do mísy dáme mouku, na jemno nastrouhané brambory, vejce, pak přidáme mléko s droždím a zbylé ohřáté mléko.

  3. Vše promícháme a přidáme sůl, česnek a majoránku podle chuti.

  4. Těsto má být spíš řidší-o něco hustější, než na lívance. Necháme vykynout. Pak dáme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v horké troubě dozlatova. Asi 30-40 min.

  5. Po upečení necháme chvíli vychladnout, nakrájíme a ještě teplý omastíme máslem.

Poznámka od kuchařky

Recept mám ještě po babičce, obyčejně se dělal jako příloha ke kedlubnovému zelí.

Já ho občas dělám jako přílohu k mrkvi- je to moc dobré, nebo jen tak s hrnkem kyselého mléka.

Komentáře k receptu Báč

  • Dominik22 Dominik22

    Super, já ještě přidávám škvarky.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    jarda Kadic:Jardo, my to děláme jenom ze syrových;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    1974andrea: Jasnačka;-) A tak jsem ti přemýšlel,co by to udělalo,dát tam.i trošku brambor syrových,najemno nastrouhaných:-O;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    jarda Kadic:Jardo, taky děláváme, je to skvělé. Dostatečně to osol, česneku a majoránky taky hoooodně;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Dnes měla děvčata v “prostřenu“ za úkol bramborák,tak jsem ho udělal i já.Ale kynutý jsem ještě nezkoušel, proto ukládám:yes:

    Odpovědět

  • snazilka snazilka

    Musím pochválit - neznala jsem a chutnalo mi! Jednoduché, levné, syté, ale ne těžké - s hrnkem poctivého mléka jsem měla oběd, po kterém mi je fajn...:-K

    Odpovědět

  • Paja Paja(neregistrovaná)

    Babička báč občas ozvláštňuje ještě jablky nakrájenými na tenké měsíčky, které se poskládají nahoru a zasypou cukrem krystal...vytvoří křupavou kůrku a sladká chuť jablek vše hezky doplní

    Odpovědět

  • vendylli vendylli(neregistrovaný)

    Recept je vynikající:-)babička ho pravidelně každou neděli dělávala..na Klatovsku:-)akorát vymazávala a potírala sádlem:-)byl křupavý a dobrý:-p:-)

    Odpovědět

  • Stanisha Stanisha(neregistrovaná)

    Není vůbec špatné si do báče nakrájet trochu slaninky =D... Báč je výborný a mi si ho většinou dáváme ke gulášové polivce...

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Zkoušela jsem ho včera, ale za stálého míchání jsem vylila do záchodu :-S a jak jsem po tom zjistila, pomotala jsem množství mouky. A tak ho dnes dělám znovu. Koukám do trouby a vidím, že dneska už to bude nadějnější.Hurááá:-D Ještě uvidíme, až ho ochutnáme:-p

    Odpovědět

  • matěj matěj(neregistrovaný)

    tak jsem ho udělal a vůbec se nepovedl,rozblemcaný,nedržel tvar..nevím, kde jsem udělal chybu

    Odpovědět

  • mysulka mysulka(autorka receptu)

    Michal : Michale, omlouvám se, ale jsem nemocná a nějakou chvíli jsem tu nebyla. Těsto nech kynout tak 3/4 - 1h,záleží na teplotě v místnosti. Až pořádně nabyde, nejméně o pololvinu;-)

    Odpovědět

  • Michal Michal (neregistrovaný)

    :-pProsim jen se chci zeptat jak dlouho ma kynout testo moc dekuji za odpoved

    Odpovědět

  • gucinka gucinka

    Zdravím děvčátka, jé tak do toho půjdu taky to bude určitě moc, moc dobré:-p

    Odpovědět

  • mysulka mysulka(autorka receptu)

    ;-) Salmi děkuju, to mě moc těší:-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: báč bác recept recept na bác recept bác bác z brambor bác z cukety recepty bác bác recepty sumavsky báč báč s jablky recepty jídel chodský báč báč z vařených brambor báč ze zelí klatovský báč báč jídlo bác-recept bác z kyselého mléka recepty z prostrena jídlo bác