Báč

mysulka Kuchařka: mysulka

Bramborová jídla 25 názorů

Suroviny

50 dkg hladké mouky
5 vařených brambor
1 vejce
450-500 ml mléka
necelá kostka droždí
trošku cukru
sůl
česnek 2-3 stroužky
majoránka
mouka na vysypání
tuk na vymazání
máslo na potření
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do asi 150ml mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vzejít.

  2. Do mísy dáme mouku, na jemno nastrouhané brambory, vejce, pak přidáme mléko s droždím a zbylé ohřáté mléko.

  3. Vše promícháme a přidáme sůl, česnek a majoránku podle chuti.

  4. Těsto má být spíš řidší-o něco hustější, než na lívance. Necháme vykynout. Pak dáme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v horké troubě dozlatova. Asi 30-40 min.

  5. Po upečení necháme chvíli vychladnout, nakrájíme a ještě teplý omastíme máslem.

Poznámka

Recept mám ještě po babičce, obyčejně se dělal jako příloha ke kedlubnovému zelí.

Já ho občas dělám jako přílohu k mrkvi- je to moc dobré, nebo jen tak s hrnkem kyselého mléka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 51 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Báč

  • Dominik22 Dominik22

    Super, já ještě přidávám škvarky.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    jarda Kadic:Jardo, my to děláme jenom ze syrových;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    1974andrea: Jasnačka;-) A tak jsem ti přemýšlel,co by to udělalo,dát tam.i trošku brambor syrových,najemno nastrouhaných:-O;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    jarda Kadic:Jardo, taky děláváme, je to skvělé. Dostatečně to osol, česneku a majoránky taky hoooodně;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Dnes měla děvčata v “prostřenu“ za úkol bramborák,tak jsem ho udělal i já.Ale kynutý jsem ještě nezkoušel, proto ukládám:yes:

    Odpovědět

  • snazilka snazilka

    Musím pochválit - neznala jsem a chutnalo mi! Jednoduché, levné, syté, ale ne těžké - s hrnkem poctivého mléka jsem měla oběd, po kterém mi je fajn...:-K

    Odpovědět

  • Paja Paja(neregistrovaná)

    Babička báč občas ozvláštňuje ještě jablky nakrájenými na tenké měsíčky, které se poskládají nahoru a zasypou cukrem krystal...vytvoří křupavou kůrku a sladká chuť jablek vše hezky doplní

    Odpovědět

  • vendylli vendylli(neregistrovaný)

    Recept je vynikající:-)babička ho pravidelně každou neděli dělávala..na Klatovsku:-)akorát vymazávala a potírala sádlem:-)byl křupavý a dobrý:-p:-)

    Odpovědět

  • Stanisha Stanisha(neregistrovaná)

    Není vůbec špatné si do báče nakrájet trochu slaninky =D... Báč je výborný a mi si ho většinou dáváme ke gulášové polivce...

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Zkoušela jsem ho včera, ale za stálého míchání jsem vylila do záchodu :-S a jak jsem po tom zjistila, pomotala jsem množství mouky. A tak ho dnes dělám znovu. Koukám do trouby a vidím, že dneska už to bude nadějnější.Hurááá:-D Ještě uvidíme, až ho ochutnáme:-p

    Odpovědět

  • matěj matěj(neregistrovaný)

    tak jsem ho udělal a vůbec se nepovedl,rozblemcaný,nedržel tvar..nevím, kde jsem udělal chybu

    Odpovědět

  • mysulka mysulka(autorka receptu)

    Michal : Michale, omlouvám se, ale jsem nemocná a nějakou chvíli jsem tu nebyla. Těsto nech kynout tak 3/4 - 1h,záleží na teplotě v místnosti. Až pořádně nabyde, nejméně o pololvinu;-)

    Odpovědět

  • Michal Michal (neregistrovaný)

    :-pProsim jen se chci zeptat jak dlouho ma kynout testo moc dekuji za odpoved

    Odpovědět

  • gucinka gucinka

    Zdravím děvčátka, jé tak do toho půjdu taky to bude určitě moc, moc dobré:-p

    Odpovědět

  • mysulka mysulka(autorka receptu)

    ;-) Salmi děkuju, to mě moc těší:-K:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: báč bác recept recept na bác recept bác bác z brambor bác z cukety recepty bác bác recepty sumavsky báč recepty jídel báč s jablky báč z vařených brambor báč ze zelí klatovský báč báč jídlo bác z kyselého mléka bác-recept recepty z prostrena báč recepet jak upéct výborný báč

Zapomněl/a jsem heslo