Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

španělská paella s plody moře
Zdroj: Pixabay, EstudioWebDoce

Středozemní kuchyně se v posledních letech stala velmi oblíbenou. Nabízí spoustu rozdílných regionálních kuchyní, které ale mají spoustu společného v chutích a vůních. Pojďte na kulinární výlet Středomořím.

Středozemní kuchyně = středomořská kuchyně

Středozemní kuchyně je sdružuje kulinářské umění okolo Středozemního moře, a proto se jí říká také někdy středomořská. V poslední době je téměř synonymem pro zdravé stravování. Obsahuje totiž spoustu zeleniny, ovoce a ryb. Většinou si pod středozemní kuchyní představíme italskou, španělskou, nebo kuchyni jižní oblasti Francie zvané Provence. Mezi její zástupce ale patří ale i chorvatská, portugalská, turecká kuchyně a severoafrická (Maroko, Tunisko, Alžír, Libanon, Sýrie).

Množství zeleniny a ovoce

Mezi jednu z hlavních složek, které sdružují pojem „středomořská kuchyně“ patří spousta zeleniny a ovoce. Jedná se především o čerstvé plody, ale řada z nich je také součástí tepelně upravených pokrmů. Z provensálské kuchyně můžeme zmínit ratatouille, směs rajčat, lilku, cibule a dalších druhů zeleniny, okořeněné samozřejmě provensálským kořením.

Najít nejlepší italský pokrm je v řadě nejrůznějších pokrmů s těstovinami, rizot (připravte si to pravé italské) a druhů skvělé pizzy, je opravdu složité. Ze zeleninových jídel je to třeba hustá pikantní toskánská polévka Acquacotta (především rajčata, celer, houby), vyniká i proslulá polévka Minestrone. Skvělým řeckým zeleninovým jídlem (základ baklažány a brambory), kterému dělá společnost i mleté hovězí maso, je musaka. Světově známé už jsou i řecké tzatziki ze salátové okurky s voňavým koprem a řeckým jogurtem.

Spousta ryb a mořských plodů

Velkou roli ve středozemní kuchyni hrají ryby a mořské plody. V menší množství v ní najdeme i kůzlečí, jehněčí, králičí a drůbeží maso. Spojení spousty zeleniny, ančoviček nebo tuňáka představuje známý salát Niçoise. Typickým řeckým jídlem je souvlaki, grilované jehněčí maso.

Známým dalmacijským jídlem je Pašticada (zadní hovězí maso v koření a vinném octě, pak se s červeným vínem a dalšími ingrediencemi dlouho dusí. Podává se s bramborovým knedlíkem, bramborovými noky nebo těstovinami). Známá je i chorvatská Pljeskavica, což je vlastně grilovaná masová placka z mletého masa, cibule a koření.

Omamné koření

Středozemní kuchyně vyniká také využíváním nejrůznějších druhů koření. V provensálské kuchyni je to již zmíněné provensálské koření a svazek zvaný bouquet garni (řapíkatý celer, fenykl, pórek), který se dává do dušených a pečených pokrmů. Také v Turecku se používá množství koření, oblíbený je hlavně koriandr, římský kmín, turecké chilli, indická kořenící směs tandori.

I chorvatská kuchyně je plná vůně koření, ať už se jedná o černý pepř, papriku, česnek, ale i rozmarýn, šalvěj, bobkový list a další voňavé poklady.

Dostatek oleje

Pro řadu zemí představuje velký význam pěstování oliv a výroba olivového oleje. Kvalitní olivový olej najdete ve většině regionálních kuchyní. A že se s ním vůbec nešetří. Využívání oleje, zeleniny, chlebu a to vše zalité spoustou slunce zkrátka ke Středomoří patří. Připravte si třeba řeckou olivovou tapenádu.

Hektolitry vína

Když mluvíme o středozemní kuchyni, nemůžeme zapomenout ani na víno, které je součástí kultury těchto zemí už z dob starých Řeků a Římanů. Neslouží pouze jako nápoj, ale je i součástí některých pokrmů. Vařit s vínem není věda.

Středozemní

Středozemní kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…

Množství pečiva

Středomoří je známé typickými druhy pečiva. Ať už jde o italskou focacciu, různé turecké a řecké placky, provensálský chléb fougasse (podobný jako focaccia), chléb pita a další druhy.

Vše se hezky spojuje. K vínu si dáte sýr (řeckou fetu, italský parmezán, francouzský brie) k tomu některé z voňavých pečiv, které rozříznete a pokapete kvalitním olejem. Chybět nesmí ani miska křupavé zeleniny. Středozemní kuchyně se velmi propojuje a v jednotlivých zemích je vidět vliv ostatních regionů.

Náš tip: Recepty středomořské kuchyně – zdravá jídla s vůní dovolené

Zdroje informací:
Wikipedia.org
Provence, škola provensálské kuchyně, Slovart, 2009
Domácí řecká kuchyně, Euromedia, 2017

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více