Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vybrat ten nejlepší mlýnek na maso, kolik za něj zaplatíte a proč byste ho vlastně měli chtít
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Už jste někdy ochutnali hamburger nebo karbanátek z čerstvě umletého masa? Pak jste si určitě všimli propastného rozdílu, který ho dělí od mletého masa koupeného v obchodě. Kvalita i chuť připravených pokrmů jsou prostě nesrovnatelné. Stačí si jen pořídit mlýnek na maso a můžete si pochutnávat na nejrůznějších dobrotách, které se dají z mleté masa připravit. Zjistili jsme za vás, jaké druhy mlýnků jsou k dostání a kolik za ně zaplatíte.

Ručně mleté maso krásně voní

Ruční mlýnky se během doby nijak nezměnily. Jedná se o těžší litinový výrobek, který je podobně jako litinová forma na bábovku téměř nezničitelný. Důležité jsou na něm hlavně nože, které je kvůli snadnému mletí nutné občas nabrousit. Výhodou také je, že se dají snadno rozebrat a bez problémů umýt. Jejich předností je však hlavně skutečnost, při mletí nedochází na rozdíl od mlýnků elektrických k zahřívání nožů a tím pádem si maso zachová svou jedinečnou vůni.

S manuálním mlýnkem se dost nadřete

Hlavní nevýhodou manuálního mletí je, že to dá dost práce. Navíc ruční umletí většího množství masa trvá poměrně dlouho. Nepříjemnou komplikací může být také to, že se u ručního mlýnku nedá nastavit hrubost mletí. Takže pokud plánujete si čas od času namlít maso na dva tři karbanátky, je pro vás manuální mlýnek tím pravým pomocníkem, ale při větší spotřebě se bez elektrického mlýnku asi neobejdete.

Elektrické mlýnky umožňují pohodlné a rychlé mletí

Jak už jsme naznačili, nákup elektrického mlýnku znamená větší komfort při přípravě pokrmů z mletého masa, protože jsou rychlé a přitom všechno zvládnou samy. Navíc u nich lze nastavit hrubost mletí, disponují zpětným chodem a pojistkou proti přehřátí. Často bývají součástí kuchyňských robotů. Bohužel mají podstatně kratší životnost než mlýnky manuální, protože se holt podobně jako jiný elektrický spotřebič časem poškodí.

Co všechno zvládnou?

Mlýnky na maso samozřejmě primárně slouží k mletí masa. Tím však jejich úloha nekončí. Jak na mlýnky ruční, tak i elektrické lze dokoupit různé nástavce a rozšířit tak sortiment potravin, které na nich zpracujete. Kromě zeleniny a strouhanky se může jednat například o přípravu domácích klobás, jitrnic nebo dokonce různých druhů cukroví.

Optimální je příkon kolem 2000 Wattů

Vraťme se ještě k elektrickým mlýnkům. U nich je potřeba podobně jako třeba u pece na pizzu hlídat také příkon. Čím větší příkon totiž mají, tím máte větší jistotu, že zdolají i tuhé či šlachovité kousky masa. Proto při výběru upřednostněte raději mlýnky, které disponují příkonem alespoň 2000 Wattů.

Příslušenství tvoří nejen pěchovadlo a strouhací kotouče

K mlýnkům se dá dokoupit všelijaké příslušenství, které si můžete vybrat podle svých potřeb. Běžným vybavením elektrických mlýnků je pěchovadlo, které zabrání možnému úrazu. Do výbavy elektrických mlýnků patří také kotouče, jejichž výměnou můžete regulovat hrubost mletí. Zajímavou vychytávkou jsou strouhací kotouče, s nimiž nastrouháte nejen zeleninu pro raw stravu, ale i tvrdý sýr. Dokoupit si však můžete třeba i vykrajovátko na cukroví nebo plnič střívek, který vám usnadní přípravu klobás.

Na nákup se vydejte alespoň se třemi tisícovkami

Ruční mlýnky samozřejmě seženete levněji. Většinou se při jejich nákupu bez problémů vejdete do tisícovky. U elektrických modelů je lepší si připlatit. Ať už kvůli vyššímu příkonu nebo kvůli příslušenství. V rozmezí mezi 3000 až 5000 korun už koupíte mlýnky, které něco vydrží a hlavně kvalitně umelou všechno, na co si vzpomenete.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více