Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zelenina, ořechy, maliny
Zdroj: Pixabay, dbreen

Raw strava neboli syrová strava je hitem posledních let. Možná vám není úplně jasné, co vše do ní patří. Máme pro vás nápovědu a tipy na jídla. Přečtete si a sami zvažte, zda bude tohle cesta pro vás.

Co je raw strava

Jedná se o syrovou stravu (někdy se jí říká i živá strava), která nebyla zpracována nebo ohřívána při teplotách vyšších než 42 °C. Lidé, konzumující raw stravu jsou přesvědčeni, že potraviny zahřátím nad 42 stupňů ztrácejí potřebné živiny a enzymy, proto se jim vyhýbají. Co tedy patří do raw? Stručně všechny syrové a nezpracované potraviny.

Nevhodné jsou tedy potraviny ošetřené pesticidy, pasterizované, rafinované a jinak zpracované. Místo vaření a dalších úprav se potraviny namáčí, nakličují, suší, odšťavňují, mixují. Lidé, kteří se stravují pouze raw stravou si říkají vitariáni. Vitariánství je způsob stravování, ale i pohledu na život celkově. Skočit rovnýma nohoma hned do raw stravování nemusí být vůbec snadné. Ale na druhé straně, syrová strava může chutnat skvěle, když se skvěle připraví. Ostatně důkazem je třeba  tento raw dort.

Co jíst v rámci raw stravy

Když budete chtít vyzkoušet syrovou stravu, můžete si dát všechny druhy čerstvého ovoce, syrové zeleniny, semínek, ale i ořechů, pokud nebudou pražené. Raw strava zahrnuje i obilí a luštěniny (namočené nebo naklíčené), sušené ovoce, syrové nebo sušené maso, různá ořechová mléka, syrová ořechová másla, olivový a kokosový olej lisovaný za studena, klíčky, mořské řasy, různé fermentované potraviny (třeba kysané zelí, kimchi). Aby byla raw strava pestřejší, využívají se různí kuchyňští pomocníci. Oblíbeným přístrojem je spiralizér na přípravu zeleninových „těstovin“, ale také sušička, jelikož sušení je jediná povolená tepelná úprava. Můžete si připravit i spoustu džusů, báječně se hodí odšťavňovač.

Jaká jídla si připravit?

Ke snídani si můžete dát verzi granoly: smícháte vlašské ořechy, mandle, lněná semínka, chia semínka, lněná semínka a ovesné vločky. K tomu můžete přidat různé ovoce, od jablek, přes jahody, můžete přidat třeba makové nebo ořechové mléko, případně za studena lisovaný olej. Ani v dezertech se při raw stravě není třeba omezovat. Dají se připravit například různé raw kuličky z datlí. Také můžete vyzkoušet tento raw mrkvový dort. Obsahuje sice med, což není problém, pokud se jedná o pastový med. Případně si pořiďte med od  včelaře, který ho neupravuje nad 48 °C. 

Stačí trocha fantazie a místo těstovinových lasagní si můžete tento podobný pokrm připravit z cukety a rajčat. Ke svačině se hodí zeleninový salát (třeba jen rajčata s okurkou, zalité olivovým olelem listovaným za studena), který můžete ještě posílit naklíčenými semínky, díky kterým získáte množství enzymů a dalších cenných živin.

Co není vhodné pro vyznavače raw stravy

Pokud se budete chtít stravovat syrovým jídlem, nebudete moci jíst všechny vařené, nebo zpracované potraviny. Nevhodné jsou také těstoviny, rafinované oleje, rafinovaný cukr, mouka, stolní sůl, čaj, káva, alkohol.

Raw

Teprve před pár lety jsme u nás zaznamenali boom tepelně neupravených (neboli raw) jídel. Na Západě je přitom populární u velké části populace poměrně dlouho a podniky s raw jídelníčky jsou tam…

Jaký vliv má raw strava na organismus

Lidé, kteří tuto stravu dodržují, se domnívají, že jim pomáhá dodávat energii, vitalitu a posiluje zdraví, kromě toho, že má menší vliv na životní prostředí. Specialistka na zdravotní prevenci a výživu, Margit Slimáková, k tomu ve své knize Osobní receptář pro zdraví a pohodu dodává, že sice je výhodou raw stravy dostatek zeleniny a ovoce, což znamená především příjem vlákniny, ale tato cesta má i svá negativa.

Významný je například problém s nedostatkem vitamínu B12. Hrozí také nedostatek dalších mikroživin a v dlouhodobém horizontu, nebo u rodin s dětmi, považuje Margit tento způsob stravy za nedostatečný. Důležité je také to, že vařením se zastavuje aktivita nebo se přímo likvidují některé škodlivé sloučeniny v potravinách. Vaření též u některých surovin zvyšuje dostupnost dalších živin a antioxidantů.

Vědci zjistili, že je to třeba případ karotenoidů, kdy nejvíce těchto pro zdraví přínosných látek získáte, když potraviny, které je obsahují, krátce tepelně upravíte. Vstřebávání karotenoidů z mrkve, rajčat a jiných potravin se po tepelné úpravě zvyšuje několikrát.

Vyznavačům živé stravy mohou chybět bílkoviny, které lze doplnit z rostlinné stravy, jako je například listová zelenina, naklíčené luštěniny, spirulina, brokolice, konopná semínka, namočené mandle či burákové máslo. Můžete si pořídit i proteinové prášky vyrobené ze semínek v souladu s raw stravou a zásoba bílkovin bude lépe zajištěna. 

Zdroje informací:
Margit Slimáková, Osobní receptář pro zdraví a pohodu, BizBooks, 2021
healthline.com
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
medicalnewstoday.com  

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více