Jak vybrat kráječ potravin: Důležitější než výkon jsou jiné parametry. Na co si dát pozor a kolik vás to bude stát?
11. 3. 2022 Domácnost
Kráječ na potraviny se vám může na první pohled zdát jako zbytečnost. Ovšem až do té chvíle, než si ho párkrát vyzkoušíte. Už vás nezaskočí krájení příliš měkkých rohlíků nebo chleba a šunku či salám si nakrájíte na tak tenké plátky, jak zrovna potřebujete. A všechno to půjde snadno a hotové to bude během chvilky.
Když stačí jen zatočit klikou
V obchodech se můžete setkat se dvěma druhy kráječů na potraviny, které jsou určené do domácností. Prvním typem jsou kráječe mechanické. Jak už název napovídá, k jejich pohonu nepotřebujete elektrickou energii, takže hlavní výhodou je, že je nemusíte umísťovat blízko zásuvky. Přístroj poháníte otáčením klikou a pomocí ostrého kotouče tak nakrájíte, co potřebujete. Tento typ je levnější než kráječ elektrický, ale na druhou stranu, práce s ním je pěkná otrava. Alespoň v případě, pokud krájíte větší množství potravin než jeden dva krajíce chleba denně.
Mohlo by vás zajímat
S elektrickým kráječem máte hned hotovo
Elektrický kráječ potřebuje ke svému fungování připojení k elektrické síti, takže pro něj musíte najít na kuchyňské lince vhodné místo. To je však kromě vyšší ceny jediné omezení, které se vám však tento přístroj bohatě vynahradí. Potraviny na něm nakrájíte rychle a bez námahy. S tím navíc souvisí ještě jedna důležitá věc. Už nebude nutné je kupovat předem nakrájené v zatavených obalech, takže omezíte množství odpadu a zároveň budete šetřit životní prostředí. A právě na parametry elektrického kráječe, které je dobré při výběru sledovat, se zaměříme v tomto článku.
Plast barevně sladíte s linkou
Kráječe potravin určené k používání v domácnostech mají nejčastěji plastové součásti, které jsou doplněné krájecím kotoučem z nerezové oceli. Výhodou plastu je, že je dodáván v širokém barevném spektru, takže si bez problémů vyberete kráječ, který se hodí právě do vaší kuchyně zařízené v jakémkoliv stylu, například ve skandinávském. K dostání jsou i kráječe vyrobené z nerezu. Jejich výhodou je delší životnost, avšak bývají většinou dost drahé, a navíc na nerezu vidíte každý otisk prstu. Tím pádem vám hrozí, že budete kráječ v jednom kuse leštit.
Bez ostrého kotouče se neobejdete
Nejdůležitější součástí kráječe je dostatečně ostrý krájecí kotouč, který s přehledem nahradí sebeostřejší nůž. Za kvalitu ostří většina výrobců ručí s tím, že kotouč není nutné brousit. Pokud se však přesto rozhodnete nechat po nějaké době kotouč nabrousit, je nejlepší ho odnést do brusičství. Zajímavostí však je, že některé kráječe jsou vybavené dvěma vyměnitelnými kotouči. Jeden, jemnější, je určený na krájení pečiva, zatímco ten s většími zuby pak na uzeniny nebo sýr.
Na výkonu v tomto případě moc nezáleží
Jako každý elektrický spotřebič, také kráječ potravin má určitý výkon. Ten se většinou pohybuje od 100 do 400 Wattů. Doma si však vystačíte s průměrným výkonem kolem 200 Wattů. S ním bez problémů nakrájíte pečivo, uzeniny i sýry a zeleninu. Horší to už bude s krájením zmrzlých potravin. Tam už je lepší vsadit na vyšší výkon v rozmezí 300 až 400 Wattů.
Funkcemi vás kráječ neohromí, ale potěší
Kráječ potravin narozdíl třeba od myček a chladniček není žádná posila do chytré domácnosti. Je to jednoduchý přístroj, který vám prostě dokáže zpříjemnit přípravu některých jídel včetně studených mís, chlebíčků apod. Vybavený je většinou několika základními funkcemi, které potěší.
- Regulace tloušťky plátku: u každého kráječe můžete zvolit, jak silný plátek chcete ukrojit. Proto se nejedná pouze o kráječ na chléb, jak se často uvádí, ale opravdu na něm dají krájet i další potraviny, jako jsou pečivo, uzeniny, sýry, ovoce a zelenina. Šířku řezu můžete většinou zvolit od 1 do 30 milimetrů.
- Regulace otáček: pomocí této funkce může plynule měnit rychlost otáček v závislosti na druhu krájené potraviny.
- Bezpečnostní pojistka: důležité vybavení, které je naštěstí už samozřejmostí. Díky němu se nemůže stát, že spustíte kráječ náhodným dotykem.
Mohlo by vás zajímat
Připravte si alespoň tisícovku
Nákup kráječe potravin nepatří mezi žádné výrazné investice. Pořídíte ho klidně i za pět šest stovek. Ovšem jako vždycky i tohle má své ale. Pokud budete krájet jen chleba a pečivo, zřejmě budete na vrcholu spokojenosti. Jestli ale máte v plánu kráječ používat aktivněji, tak si radši připlaťte. Za 1500 až 2000 korun pořídíte kousek, který s vámi ledacos přežije. K dostání jsou samozřejmě i kráječe dražší, které stojí více než 10 000 korun. Ty zaujmou nejen svými funkcemi, ale i tichým chodem a vylepšeným designem, takže se stanou doslova ozdobou vaší kuchyně. A co se týká dovedností, disponují skvělou stabilitou, výklopnou krájecí deskou nebo spínačem umístěným přímo na držáku potravin.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Jen málokterý salát je jednodušší než italský… Číst více
Jak připravit salát Caprese. Skvělá kombinace surovin a barev je výtečná i k tepelné úpravě
Červená, zelená a bílá barva jsou lákavé pro oči a připomínají italskou vlajku. Na krásně barevný salát si připravíme pěkně vyzrálá rajčata (červená… Číst více
Caprese, lehký letní salát s vůni moře a Itálie: Videonávod poradí s přípravou
V teplých letních dnech vyhledáváme hlavně lehká jídla, která dokáží příjemně zasytit, pohladit smyslové buňky a hlavně nedají tolik práce. Přesně… Číst více
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Jak zavařit papriky? S tímto receptem snadno a rychle zpracujete i větší množství
Papriky sklízíme přibližně od poloviny léta až do podzimu. Na sklizeň se výborně hodí zahradnické nůžky - za jejich pomoci se nestává, že bychom… Číst více
Lomnické suchary: Kouzlo jejich úžasné chuti spočívá ve speciálním koření a dvojitém pečení
Lomnické suchary jsou jednou z mnoha našich… Číst více
7 oblíbených tvarohových pomazánek připravíme velmi rychle. Nejlépe chutnají na čerstvém pečivu, doplněné kapií a cibulkou
Tvarohové pomazánky nejlépe chutnají na krajíci čerstvého chleba nebo ke křupavému pečivu. Zdobíme je čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Mažeme… Číst více
Jak udělat budapešťskou pomazánku? Retro pomazánka z tvarohu je stále populární
Jak připravit základní budapešťskou pomazánku Budapešťská pomazánka je nestárnoucí klasikou, která neztrácí na své oblíbenosti. Přitom její příprava… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více