Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi drobenku? Na německém koláči Streuselkuchen si ji užijete do sytosti
Zdroj: Wikimedia Commons, By Usien - Own work, CC BY-SA 3.0

Když pečete koláč, snažíte se vždy volit takový, abyste jeho povrch mohli posypat křupavou drobenkou? Tato úžasně voňavá směs mouky, másla a cukru se hodí na tvarohový i makový koláč, hlavně je však úžasným protikladem jakéhokoliv ovoce. A vlastně může zdobit i koláč bez ovoce.

S ovocem i bez

Streuselkuchen údajně pochází ze Slezska, nejvíc je však tento koláč oblíbený v německé kuchyni a peče se i v Polsku. V Německu takové koláče seženete na pultech každého pekařství a většinou v mnoha podobách. Ať už je s tvarohem, mákem, krémem nebo nějakým ovocem (obvykle se volí kyselejší druhy, jako třeba jablka, angrešt, višně nebo rebarbora), nikdy na něm nesmí chybět silná vrstva máslové drobenky, která se poté, co do koláče kousnete, přímo rozpouští na jazyku.

Z kynutého nebo listového těsta?

Streuselkuchen získal svůj název právě podle drobenky, neboť streusel znamená drobenka. Kuchen je pak koláč, jde tak ve skutečnosti o prostý drobenkový koláč. Ten se obvykle peče na plech, ale může být klidně i v kulaté koláčové formě. Původní streuselkuchen se dělal z kynutého těsta, ve skutečnosti může být ale z jakéhokoliv. Často se peče i z  lineckého těsta neboli těsta shortcrust, z něhož se připravují slavné drobivé sušenky shortbread. Pokud najdete drobenku na listovém těstě, koláč se pak nazývá prasselkuchen.

Jak se dělá drobenka?

Drobenka na tento koláč se připravuje úplně stejně jako klasická. Potřebujete na ni pouhé tři ingredience – cukr, máslo a mouku v poměru 1:1:2. Na druhu mouky nezáleží, i když se obvykle v receptech uvádí polohrubá, můžete použít i hrubou nebo hladkou. Drobenka hraje v koláči velmi důležitou roli a často i hlavní, neboť se někdy dává rovnou na těsto. Pravý streuselkuchen bez další náplně by neměl být příliš tlustý. Stačí jen cca 1 cm, přičemž drobenka by měla tvořit polovinu jeho tloušťky.

Vynikající koláč plný drobenky

Pokud nemáte doma zrovna žádné ovoce nebo je v koláči nemusíte, možná vás právě tento koláč oslaví. Vyzkoušet ho můžete podle originálního německého receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 220 ml vlažného mléka, 80 g cukru, ½ kostky čerstvého droždí (cca 21 g), 500 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 1 vejce (velikost M), 1 lžičku vanilkového extraktu a 100 g tekutého másla. Na drobenku si připravte: 280 g pšeničné mouky, 140 g měkkého másla, 140 g cukru a 1 špetku soli.

Postup: Na kynuté těsto smíchejte vlažné mléko a cukr. Rozdrobte droždí a promíchejte, aby se rozpustilo. Přidejte mouku, sůl, vejce, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo a míchejte na nejvyšší rychlost hákem kuchyňského robotu asi 8 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Z kynutého těsta vytvořte kouli a nechte ji přikrytou kynout v čisté míse na teplém místě asi 60-90 minut, dokud těsto alespoň nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím smíchejte mouku, máslo, cukr a sůl a uhněťte drobenku. Plech na pečení  o rozměrech 39 x 26 x 4 cm lehce vymažte tukem. Vykynuté těsto vyjměte z mísy a znovu prohněťte na lehce pomoučené pracovní ploše. Těsto rovnoměrně rozválejte na vymazaném plechu. Na těsto rozetřete drobenku a nechte ho přikryté kynout dalších 20-30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Drobenku pečte v předehřáté troubě asi 22 minut dozlatova. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Pokud chcete, můžete dort posypat moučkovým cukrem. Případně je můžete přelít i cukrovou polevou.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více