

Křehký strouhaný jablečný koláč
Doba přípravy: cca 1 a 1/2 hodiny celý plech Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 11 názorů
Suroviny
- TĚSTO:
- 1 kg polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru moučka
- 3 kypřící prášky do pečiva
- citronová kůra z 1 citronu nastrouhaná
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 3 celá vejce
- 14 polévkových lžic teplého mléka
- 2 x Hera (á 250 g)
- NÁPLŇ:
- 1200-1500 g (max.) nastrouhaných jablek bez slupky
- cukr moučka
- mletá skořice dle chuti
- 2x vanilkový pudink v prášku
Postup přípravy receptu
Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme. Nakonec přidáme vejce, mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky, šťávu z citronu. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na stejné poloviny a dáme na chvíli odležet do lednice.
Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka, pocukrujeme, přidáme skořici, pudinky a promícháme (pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek ~ nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva). Plech vymažeme pomocí pírka olejem a na jeho celé zaplnění použijeme jednu polovinu těsta.
Mně osobně se těsto špatně válí a dělá z něj přesný tvar plechu včetně okrajů. Raději, což mi přijde mnohem jednodušší, trhám libovolné kousky, vmačkám stejnoměrně napřed po celém obvodu a nakonec vyplním i dno.
Kráječem na pizzu objedu celý plech těsně pod jeho okrajem a kousky, které takto zbudou, utěsním možné trhlinky, nebo prostě vmačkám na slabší místa. Těsto k sobě dobře přilne. Může se stát, že je víc lepivé (záleží na množství citr. šťávy), ale není to na závadu. V takovém případě, aby se s ním líp pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, nevadí, použijeme trochu z druhé poloviny.
Na takto připravený plech s těstem vysypeme směs jablek (pokud pustí moc šťávy, doporučuju trochu odlít) a rozetřeme. Jako vrchní vrstvu nastrouháme zbylé těsto na hrubém struhadle a rukou doupravíme tak, aby bylo všude rovnoměrně.
Pečeme v elektrické troubě, předem vyhřáté na 170°C 50-60 minut. Krájíme, až je koláč vychladlý, když jsou jablka moc horká, neudrží tvar. Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm.
Poznámka
Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm. Trpělivým, kteří vydrželi dočíst až sem a recept vyzkouší, dobrou chuť!
Vím, že se tento koláč v Top receptech objevuje v různých obměnách. Já ho sem přidávám pro ty z vás, kteří mají stejně jako já rádi, když je plech využitý do posledního puntíku.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 151 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Křehký strouhaný jablečný koláč
-
super nápad s tím spodním plátem- namačkat a vrchní nastrouhat, válení plátů křehkého těsta je někdy o nervy...
dávám bod, na tyhle řezy nevíc sedí, že nejjednodušší je nejlepší
-
podle poměru mouky a tuku jde o typické křehké těto. Linecké by bylo po třetinách a máslové po polovinách. A ani tam nemusí být ttolik vajec, stačí jedno, nebo žádné.
-
maiva:
To je pravda. -
Jablečných, strouhaných je tu celkem výběr.
-
nanny:
Díky. -
vypada to moc pekne a urcite bude buchticka moc dobra
-
-
jarda Kadic:
Je pravda, že je to asi jeden z nejznámějších koláčů, peče se určitě dlouhá desetiletí. Tento je dost levný. Pokud má člověk vlastní jablka, vejde se do 60,- Kč (Hera se dá koupit v tescu za 10,90) a zasytí celou rodinu, takže jsou určitě i chutnější, ale i tak můžu říct, že je velice dobrý.
No a recept jsem se snažila napsat tak, aby byl srozumitelný i pro lidi, kteří s pečením třeba teprve začínají. Vzpomínám na své začátky a pamatuju si, jak mě dokázaly rozčílit recepty, kde se jaksi samo sebou předpokládalo, že znám základní věci, takže pro mě bylo obtížné podle nich péct. -
Jarka Ax: Koláč bude určitě výborný ,u nás děláme podobný
Navíc oceňuji,že jsi uvedla rozměr plechu
-
Betyna:
Děkuji.Tohle je první komentář k mému prvnímu receptu na těchto stránkách a je kladný.
-
moc pěkný