Křehký strouhaný jablečný koláč

Jarka Ax Kuchařka: Jarka Ax

Doba přípravy: cca 1 a 1/2 hodiny celý plech Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 11 názorů

Suroviny

TĚSTO:
1 kg polohrubé mouky
4 lžíce cukru moučka
3 kypřící prášky do pečiva
citronová kůra z 1 citronu nastrouhaná
citronová šťáva z 1/2 citronu
3 celá vejce
14 polévkových lžic teplého mléka
2 x Hera (á 250 g)
NÁPLŇ:
1200-1500 g (max.) nastrouhaných jablek bez slupky
cukr moučka
mletá skořice dle chuti
2x vanilkový pudink v prášku
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme. Nakonec přidáme vejce, mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky, šťávu z citronu. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na stejné poloviny a dáme na chvíli odležet do lednice.

  2. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka, pocukrujeme, přidáme skořici, pudinky a promícháme (pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek ~ nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva). Plech vymažeme pomocí pírka olejem a na jeho celé zaplnění použijeme jednu polovinu těsta.

  3. Mně osobně se těsto špatně válí a dělá z něj přesný tvar plechu včetně okrajů. Raději, což mi přijde mnohem jednodušší, trhám libovolné kousky, vmačkám stejnoměrně napřed po celém obvodu a nakonec vyplním i dno.

  4. Kráječem na pizzu objedu celý plech těsně pod jeho okrajem a kousky, které takto zbudou, utěsním možné trhlinky, nebo prostě vmačkám na slabší místa. Těsto k sobě dobře přilne. Může se stát, že je víc lepivé (záleží na množství citr. šťávy), ale není to na závadu. V takovém případě, aby se s ním líp pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, nevadí, použijeme trochu z druhé poloviny.

  5. Na takto připravený plech s těstem vysypeme směs jablek (pokud pustí moc šťávy, doporučuju trochu odlít) a rozetřeme. Jako vrchní vrstvu nastrouháme zbylé těsto na hrubém struhadle a rukou doupravíme tak, aby bylo všude rovnoměrně.

  6. Pečeme v elektrické troubě, předem vyhřáté na 170°C 50-60 minut. Krájíme, až je koláč vychladlý, když jsou jablka moc horká, neudrží tvar. Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm.

Poznámka

Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm. Trpělivým, kteří vydrželi dočíst až sem a recept vyzkouší, dobrou chuť!

Vím, že se tento koláč v Top receptech objevuje v různých obměnách. Já ho sem přidávám pro ty z vás, kteří mají stejně jako já rádi, když je plech využitý do posledního puntíku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 151 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křehký strouhaný jablečný koláč

  • Dycky Dycky

    super nápad s tím spodním plátem- namačkat a vrchní nastrouhat, válení plátů křehkého těsta je někdy o nervy...:-// dávám bod, na tyhle řezy nevíc sedí, že nejjednodušší je nejlepší:-)

    Odpovědět

  • skarlettka skarlettka(neregistrovaná)

    podle poměru mouky a tuku jde o typické křehké těto. Linecké by bylo po třetinách a máslové po polovinách. A ani tam nemusí být ttolik vajec, stačí jedno, nebo žádné.

    Odpovědět

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

    maiva:
    To je pravda. :-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Jablečných, strouhaných je tu celkem výběr.:-p

    Odpovědět

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

    nanny:
    Díky. :-K

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    :-K vypada to moc pekne a urcite bude buchticka moc dobra:yes::-K

    Odpovědět

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

  • Jarka Ax Jarka Ax(neregistrovaný)

    jarda Kadic:
    Je pravda, že je to asi jeden z nejznámějších koláčů, peče se určitě dlouhá desetiletí. Tento je dost levný. Pokud má člověk vlastní jablka, vejde se do 60,- Kč (Hera se dá koupit v tescu za 10,90) a zasytí celou rodinu :-), takže jsou určitě i chutnější, ale i tak můžu říct, že je velice dobrý.
    No a recept jsem se snažila napsat tak, aby byl srozumitelný i pro lidi, kteří s pečením třeba teprve začínají. Vzpomínám na své začátky a pamatuju si, jak mě dokázaly rozčílit recepty, kde se jaksi samo sebou předpokládalo, že znám základní věci, takže pro mě bylo obtížné podle nich péct. :-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Jarka Ax: Koláč bude určitě výborný ,u nás děláme podobný:yes: Navíc oceňuji,že jsi uvedla rozměr plechu;-):yes:

    Odpovědět

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

    Betyna:
    Děkuji. :-) Tohle je první komentář k mému prvnímu receptu na těchto stránkách a je kladný. :-K

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    moc pěkný

    Odpovědět

Tématické fráze: krehky jablecny kolac strouhaný koláč s jablky strouhaný jablečný koláč jablečný koláč na plech strouhaný jablkový koláč křehký jablečný koláč na plech recept na křehký jablečný koláč křehký jablečný koláč s pudinkem jablečný koláč jablečný koláč strouhaný jablecný strouhaný koláč strouhany kolac krehky koláč s jablky jablečný křehký koláč recept na jablečný koláč levný jablečný koláč jablečný koláč krehky linecký jablečný koláč na plech jablečný koláč recept křehký koláč

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít