Kynuté koláče s drobenkou

isindy Kuchařka:

30 porcí Domácí pekárna 29 názorů

512
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Suroviny

500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
30 g cukru krupice
100 g másla či Hery
50 g sádla
1/2 lžíce citronové šťávy
špetka soli
2 žloutky
250 ml mléka
50 g rozpuštěného másla na potření
Náplň např.
švestková povidla
Tvarohová:
1 tvaroh
1 vejce
lžíce solamylu
cukr moučka (podle chuti)
Maková:
2 hrnky mletého máku
mléko
cukr (dle chuti)
lžíce povidel
lžička skořice
Drobenka:
1 hrnek polohrubá mouka
1/2 hrnku cukr krupice
50-60 g másla
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme mléko, povolené máslo a sádlo, žloutky, špetku soli a citronovou šťávu, nasypeme mouku a cukr a navrch rozdrobíme droždí.

  2. Necháme vymíchat a vykynout, poté rozdělíme na 30 dílů, z každého vytvarujeme placičku, kterou potřeme rozpuštěným máslem, dáme nádivku (mák, povidla, tvaroh), posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C dozlatova.

  3. Náplň tvarohová: tvaroh, vejce, solamylu a cukr smíchat. Maková: mák svařit v troše mléka doměkka (mléko opatrně přilévat podle hustoty), vmíchat povidla, cukr, skořici.

  4. Drobenka: mouku, máslo a cukr promnout a rozdrobit

Poznámka

Hledala jsem v tom množství kynutých koláčů, ale nenašla jsem tyto poměry surovin, tak snad nebudu za případnou duplicitu kamenována :)

Z těsta dělám i buchty, velké koláče typu frgálů (vyjde na 5ks). Těsto se nelepí, je hezky nadýchané.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 41 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kynuté koláče s drobenkou

  • isindy isindy(autorka receptu)

    magdalenka: super :yes::yes::-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Zase som siahla po tvojom recepte, robila som z 1,5 dávky - mám dva plechy koláčikov...sú výborné.:yes:

    Odpovědět

  • newicka newicka

    Děkuji za recept :-)DOPORUČUJI VYZKOUŠET ;-)Plnila jsem borůvkama, povidlama a višňovým džemem :-) A udělala dvě velikosti, abych se nenudila.Moc díky a všem přeju dobrou chuť :yes: Přidávám fotku :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    isindy:aj tvoja maminka to robí tak...:-D (aj moja to kedysi robila)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Daniel: přesně tak... kynutá těsta se liší v zásadě jen v poměru surovin, v pekárně se dělá vše najednou, při ručním zpracování klasika kvásek a pak zbytek.

    i když - abych to trochu zamotala, někdo dává tuk až po prvním vykynutí...pak "zahňahňá" povolený tuk a nechá vykynout znovu...

    a pak je solo kategorie kynutého, které ale nenecháváme kynout předem, zpracovává se hned a kyne až v troubě...to ale není tento případ :-)

    Odpovědět

  • Daniel Daniel(neregistrovaný)

    a když nemám pekárnu? tak ručně opět že asi?.. a ruřní postup zní jak? to nejdřív udělám kvásek a pak těsto nebo jak?!!

    Odpovědět

  • NADEI NADEI

    :yes:vynikající,ještě mám v troubě poslední plech a už mizí ze stolu,dala jsem tvaroh s meruňkovou marmeládou a mák s švestkovou klevelou :-p díky za recept:yes:

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Jdu na ně, snad se podaří :-8

    Odpovědět

  • dadka dadka(neregistrovaná)

    Výborné koláče. Plnila jsem je uvnitř a pak rozplácla a dodala tvaroh s meruňkou ještě navrch. Posypala drobenkou. Celý barák voněl a děti se mohly po nich utlouct. Určitě budu dělat dle tohoto receptu znovu.

    Odpovědět

  • eliss eliss

    Naše oblíbené :-D
    Dávám bodík a přidávám fotku, jestli nevadí :-8

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Jejejééj, tyhle jsem přehlídla!!!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Moky Moky(neregistrovaný)

    můžu se zeptat, dá se těsto vypracovat i bez té pekárny? ;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    boobina, Ajjka: děkuji, jsem ráda, že se povedly :-)

    Odpovědět

  • Ajjka Ajjka(neregistrovaná)

    :yes: fakt vyyyyyborneeee

    Odpovědět

  • boobina boobina(neregistrovaná)

    Tak musím uznat, že koláčky jsou úúúúúúúúúúúúúúžasný!!!
    Část jsem dělala s makovou náplní a zbytek jen tak na plechu jako buchtu s mákem a švestkama. Zkoušela jsem plno receptů, ale tenhle je bezkonkurenční! Těsto je nadýchané, dobře se s ním dělá a mastit máslem se vůbec nemusí. Doma to voní nádherně. Jen nevím, jestli vůbec něco zůstane pro návštěvy, protože odolávám velmi těžko:-D

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo