Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vaječný likér
Zdroj: Toprecepty

Bez sladkého vaječného likéru si mnoho domácností neumí Vánoce představit. Stejně jako má každá rodina ten jediný nejlepší recept na bramborový salát, i vaječný likér má spoustu variací podle chutí každého jeho milovníka. Jeho příprava není složitá a oproti kupovanému se dá i dost ušetřit, vsadíte-li ve volbě alkoholové složky na klasický „tuzemák“.

Tradiční vaječný likér

Ceny surovin na pečení, jakož i všech potravin obecně oproti loňsku výrazně stouply. Proto, chcete-li ušetřit, vyplatí se zapřemýšlet, co je možné vyrobit si doma. Jednou z vánočních dobrot je i velmi oblíbený vaječný likér. Přestože cena vajec, alkoholu i cukru je nejvyšší za poslední roky, i tak se vyplatí si "vaječňák" vyrobit. Kdo má navíc vajíčka domácí, ušetří ještě více. Příprava vaječného likéru je navíc velice snadná a zvládne ji i začátečník. 

Pokud by vás zajímalo, proč se stal zrovna vaječný likér typickým vánočním nápojem, tak kořeny této tradice sahají až do počátku 18. století. Vejce, smetana či mléko a brandy byly drahými surovinami, nápoj se tak popíjel jen při výjimečných příležitostech a připíjelo se s ním na bohatství, úspěchy a zdraví. Vaječňák tu byl ale mnohem dříve, údajně se v Anglii podobný nápoj popíjel v aristokratických kruzích prý již ve středověku

Recept na domácí vaječný likér

S námi můžete na staletou tradici hezky navázat. Na litr sladkého a voňavého vaječného likéru budete potřebovat 250 ml rumu, 6 žloutků, 250 ml smetany (min. 30 %), 100 ml neslazeného plnotučného kondenzovaného mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g moučkového cukru a pár kapek vanilkového aroma podle chuti. Jak na to?

  1. Smetanu, kondenzované mléko, polovinu moučkového cukru a vanilkový cukr dejte do nepřilnavého kastrolku, pozvolna přiveďte k varu a odstavte z tepla.
  2. Ze žloutků a zbylého cukru vyšlehejte ve větší míse metličkou světlou hustou pěnu.
  3. Do krému pozvolna za stálého šlehání metličkou přilévejte horkou smetanovou směs a dobře rozmíchejte. Příliš rychlým nalitím bez okamžitého rozmíchávání by se žloutky srazily.
  4. Směs přelijte zpět do hrnce, zahřejte na asi 75 °C a za stálého míchání nechte zhoustnout. Vyšší teplota by opět způsobila sražení žloutků, při nižší teplotě krém nezhoustne. Základ na likér můžete také připravovat ve vodní lázni, kde se lépe hlídá optimální teplota.
  5. Hrnec odstavte z teploty, přimíchejte rum a směs přeceďte přes sítko, které zachytí případné hrudky.
  6. Vaječný likér se uchovává v lednici v uzavřených lahvích.

Jak vychází vaječný likér finančně?

Nejlevnější vaječný likér v supermarketu pořídíte v litrovém objemu od 230 Kč, jak to tak ale u cenově nejpříznivějších výrobků obvykle bývá, nemá s kvalitním „vaječňákem“ mnoho společného. Místo rumu najdete ve složení melasový líh a chuť a barvu musí dohánět aromata a barviva. Kvalitnější produkty zkrátka ani v běžném obchodě neseženete pod 300 Kč za litr. V cukrárnách, kavárnách a na vánočních trzích za kvalitní vaječný likér zaplatíte v přepočtu na stejný objem dokonce i více než dvojnásobek. A jak je to s cenou doma vyrobeného „vaječňáku“?

Cenu domácího produktu samozřejmě ovlivňuje značka a druh použitého alkoholu, který je nejdražší položkou vánočního nápoje. Z klasického „tuzemáku“ vyjde litr vaječného likéru rozhodně levněji, než nejlevnější lahev ze supermarketu: 250 ml rumu: 80 Kč, 6 vajec: 36 Kč, 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka: 14 Kč, 250 ml smetany: 35 Kč, 200 g moučkového cukru: 7 Kč, 10 g vanilkového cukru: 10 Kč, vanilkové aroma: 2 Kč = 184 Kč na 1 litr.

Potrpíte-li si ve vaječném likéru na lepší rum, brandy, bourbon či whiskey, dostanete se s cenou nad nejlevnější produkt z obchodu, ale stále asi dvě desítky pod hranici 300 Kč, na které kvalitnější kupované likéry teprve začínají. Náklady může vyhnat výše už jen vanilkový lusk použitý místo aroma, který bez výhodné akce koupíte kolem 100 Kč/kus.

Jak ještě při výrobě vaječňáku ušetřit? 

  • Připravte si domácí Salko. Je to snadné a vyjde to levněji, než v obchodě. Návod na výrobu najdete zde
  • Použijte domácí vajíčka, nemáte-li vlastní slepice, zkuste vajíčka získat výměnným obchodem. Na Facebooku najdete různé skupiny, kde si mezi sebou lidé bez peněz vyměňují zboží či služby. Hledejte pod slovem "swap". 
  • Nakupujte rum, vanilku či jiné suroviny v akci. Levněji vše nakoupíte také v Polsku, nebo v pražské tržnici Sapa.

Vaječný likér ochucený a pro děti

Nealkoholická verze vaječného likéru je tradiční sváteční pochoutkou v USA. Postup je téměř stejný, do zahřívané smetany a mléka se však přidává trochu skořice a hřebíčku a špetka muškátového oříšku. Aby získal nealkoholický vaječný likér správnou konzistenci, je třeba buď přidat mléko, nebo ubrat žloutky.

Máte-li rádi jiné příchutě, podívejte se na naše video a vyrobte si "vaječňák" v různých verzích: 

Zdroje informací:
simplyrecipes.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku