Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Zdroj: Top recepty

Houbový kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře. Tradičně se připravoval z krup a lesních hub. Dokonalou vůni prostému pokrmu dodají především hřiby, majoránka i česnek, směs se řádně omastí sádlem a zapeče v troubě.

Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o typické zimní jídlo, podávalo se k němu často kvašené zelí, které si většina domácností sama nakládala.

Jak připravit vánočního kubu

Na tradiční pokrm si připravíme 

  1. Dále si očistíme česnek a cibuli. Česnek poté utřeme a cibulku nakrájíme nadrobno.
  2. Kroupy propláchneme pod vodou a vaříme v hrnci do změknutí s kouskem sádla. Pokud chceme předejít nadýmání z krup, můžeme kroupy před vařením namočit na 2–3 hodiny.
  3. Nyní začneme restovat cibuli, v mezičase slijeme houby a přidáme je společně s kroupami k orestované cibuli. Směs dochutíme pepřem, solí, utřeným česnekem a majoránkou.
  4. Směs naplníme do pekáčku, který jsme vymazali sádlem, a dáme péct do trouby na 180 °C přibližně na 30–40 minut.
  5. Před podáváním poklademe plátky másla, díky kterému bude kuba krémovější.

Pokud nejste příznivci krup, můžete vyzkoušet netradiční alternativu z luštěnin. A s přípravou tradičního pokrmu vám poradí následující videorecept. Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více