Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na jídle se dá hodně ušetřit. Kde koupíte 3 kila zeleniny za 25 Kč a jak získáte večeři z restaurace za pár korun?
Zdroj: Pixabay, Steve Buissinne

Začínáte už být ze zvyšujících se cen potravin poněkud nervózní a přemýšlíte, jak byste mohli aspoň trochu uspořit na jídle? Nasbírali jsme pro vás hned několik tipů, které vám pomohou ušetřit nějakou tu korunu. A nebudete přitom muset ani hladovět nebo se odbývat nekvalitními potravinami.

Ušetřit můžete i bez omezování

Víte, že průměrná česká rodina utratí ročně za jídlo více než 150000 korun a že je to téměř stejně jako za bydlení? Dokud se ceny potravin držely na téměř stejné úrovni, nebylo nutné nic řešit. Teď ale stojí čím dál tím víc a to už se do rodinného rozpočtu náležitě promítne. Proto jsem si pro vás připravili několik tipů, jak můžete i na jídle trochu uspořit, aniž byste se museli nějak extrémně omezovat. Pochutnat si totiž můžete i poměrně levně.

Dělejte si jídelníčky a seznamy

Vyrazíte do obchodu pro pár rohlíků a vajíčka a nakonec odjíždíte s nákupem za 2000 Kč? Tak tuhle situaci zná snad každá žena a možná i muž. I když se často necháme zlákat k bezhlavému nákupu různými slevovými akcemi, obvykle to končí tak, že odjíždíme z obchodu s potravinami, které zas tak moc nepotřebujeme, a proto je zcela logicky nesníme a pak zbytečně vyhodíme.

Celé této situaci můžete snadno předejít tak, že si na nákup vytvoříte seznam a budete se ho striktně držet. Ještě lepší variantou je sepsat si rovnou jídelníček s nápady na celý týden a podle něj pak nakupovat. Kromě toho je dobré si zkoordinovat jídla tak, abyste na každý recept nepoužívali úplně jiné suroviny. Například si naplánujte, že jeden večer budete jíst brokolici jako přílohu a druhý večer v nákypu.

Správně skladujte

Nejlepší je samozřejmě kupovat jen to, co můžete sníst. Pokud ale toho ale přece jen koupíte hodně, aspoň potraviny správně skladujte, aby vám co nejdéle vydržely. Zeleninu mějte v lednici v nějaké samostatně přihrádce, rajčata a banány nechte na kuchyňské lince, brambory a cibuli uchovávejte na chladném a tmavém místě, nejlépe ve sklepě, a čerstvé bylinky ve sklenici s vodou. Pokud si myslíte, že zbytky nesníte do tří dnů, uložte je do mrazáku a označte je.

Využijte i horší kousky

Zapomněli jste na nějakou potravinu v lednici a teď přemýšlíte, zda ji rovnou zahodit? Ještě předtím, než tak učiníte, se podívejte, zda je opravdu nutné, aby hned putovala do koše.  Přezrálá jablka nebo hrušky můžete rozvařit na pyré, a to pak přidat třeba do ovesné kaše. Hnědé banány jsou ideální k rozmačkání na kaši a k upečení banánového chlebíčku. Ze starého chleba můžete zase připravit krutony nebo omeletu a z bílého pečiva strouhanku či chipsy nebo nákypy.

Náš tip: Ne úplně výstavní kousky zeleniny pořídíte za pár korun díky Lidl bedýnkám. Tříkilové bedýnky plné ovoce a zeleniny najdete v některých prodejnách Lidl za pokladnami a zaplatíte za ně jen symbolických 25 Kč. Neznamená to ale, že byste kupovali nějaké nahnilé nebo plesnivé kousky. Často jsou v nich i úplně nezávadné plody, u nichž se jen roztrahla síťka, v níž se prodávají. 

Od čumáčku po ocásek

Tento trend je teď v poslední době hodně v módě a prosazují jej i naši nejslavnější kuchaři. Princip je jednoduchý – vařit nemusíte jen z těch nejhezčích kousků masa, důležité je zvíře spotřebovat celé včetně částí, které někteří považují za podřadné, například vnitřnosti nebo kůže. K celému praseti se běžný člověk nedostane, rozhodně se ale vyplatí koupit celé kuře místo samotných stehen nebo prsou. Z naporcovaného masa můžete udělat třeba nějaký dušený pokrm, skelet se zbytky masa pak využijete na vývar.

Vnitřnosti se opět dostávají na výsluní, ale kromě tradičních jater můžete čím dál tím častěji narazit na ledvinky, srdce, býčí žlázy nebo dokonce brzlík či mozeček. Někteří lidé sice k vnitřnostem nemají příliš dobrý vztah, je ale dobré jim dát šanci a ochutnat je. Když už nic jiného, budete mít aspoň dobrý pocit, že zvíře neumřelo zbytečně. Vnitřnosti se nejčastěji dusí a pak podávají s omáčkou, třeba srdíčka jsou ale vynikající na grilování. Z kůží zase můžete udělat netradiční chipsy, které oceníte jako chuťovku k pivu. Z tučných částí vepřového masa zase získáte vyškvařením krásně křupavé škvarky a sádlo na smažení.

Vařte z odpadu

Když oškrábeme mrkev nebo brambory, slupky většinou vyhazujeme do koše, v lepším případě na kompost. Druhá varianta je lepší řešení, neboť jím můžete pohnojit zahradu a zajistit si tak větší úrodu. Slupky ovšem lze využít i jinak. Ty z kořenové zeleniny můžete použít třeba do vývaru do polévky místo celých kousků. Dodají mu i tak intenzivní chuť. Z dobře očištěných slupek od brambor je možné v troubě upéct vynikající levné chipsy, které jsou stejně dobré jako ty z celých brambor. Vynikající jsou s nějakým dipem. Neořezávejte ani v obchodě ze zeleniny natě. Z těch z mrkve můžete udělat třeba netradiční pesto, listy ředkviček se zase hodí na špenát.

Vařte podle starých kuchařek

Kuchyně našich předků byla prostá a obyčejní lidé se museli vystačit jen s málem, co si sami vypěstovali na poli nebo, co jim vyrostlo za chalupou. Základem jejich jídelníčku tak byly obyčejné suroviny jako obiloviny (jáhly, kroupy, pohanka), luštěniny nebo později brambory, z nichž ovšem dokázali připravit vynikající jídla, která poskytovala i dostatek živin. V zimním období měli v oblibě zelí jako zdroj vitaminu C, ovoce na zimu sušili nebo z něj dělali povidla. Zkuste připravit třeba speciality jako valašský kontrabáš, uhlířinu, šoulet nebo třeba krkonošské kyselo. Pochutnáte si a bude vás to stát jen pár korun.

Zachraňte jídlo

Spousta potravin se zbytečně vyhodí jen proto, že jim skončilo datum spotřeby. Je to ale úplně zbytečné, některé z nich se dají bez problémů dále konzumovat. Záleží totiž na tom, zda je na obalu uvedeno datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby. To druhé se totiž uvádí u rychleji se kazících potravin (mléčných nebo masných výrobků) a stanovuje dobu jejich zdravotní nezávadnosti. Po jeho uplynutí se taková potravina již nesmí v obchodech prodávat.

To ovšem neplatí u produktů s datem minimální trvanlivosti. Sem patří různé trvanlivé potraviny, které je možné bez obav konzumovat týdny až měsíce po datu minimální trvanlivosti. Výrobce jen v jejich případě nezaručuje, že budou mít tu správnou původní chuť, konzistenci a budou z hlediska výživy tak kvalitní jako před uvedeným datem. Výhodou je, že takové produkty obchody často nabízejí s výraznou slevou. Dokonce existují samostatné řetězce s obchůdky, které se na ně přímo specializují a nakoupíte v nich opravdu hodně levně.

Náš tip: Stejně tak výhodně se můžete najíst i v restauraci, a to díky projektu Nesnězeno. Stačí si do telefonu stáhnout jejich stejnojmennou aplikaci. Různé restaurace jejím prostřednictvím nabízejí jídla nebo nápoje, které nestihly v ten den prodat, s výraznou slevou. Díky tomu tak můžete ochutnat i speciality, které byste si jinak nedopřáli, protože jsou moc drahé.

Sdílejte a vyměňujte

Navařili jste velké množství jídla, která nemáte šanci sníst? Nebo jste si nakoupili potraviny a nestíháte je zpracovat před dovolenou? Můžete je nabídnout na internetu. Třeba na Facebooku jsou skupiny zaměřené na sdílení jídla (například Veřejné lednice Praha), kde naopak můžete i získat zadarmo třeba porci guláše nebo kus dortu. Pokud máte i vy co nabídnout, zkuste výměnný obchod neboli Swap. Pod tímto názvem najdete na sociálních sítích také spoustu regionálních skupin, kde je možné si vyměnit i jídlo. A tak třeba přebytky ze zahrady můžete vyměnit za něco sladkého nebo za láhev vína.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více