Libečkové pesto

petram Kuchařka: petram

Pomazánky 10 názorů

Suroviny

3-5 hrstí listů libečku (bez stopek)
100 g slunečnicových semínek
2 stroužky česneku
sůl
olej dle potřeby a chuti (asi 100-200 ml)
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pesto je možné připravit v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři, já jsem pro přípravu zvolila mixer. Dospod upěchujeme libečkové listy, zasypeme je slunečnicovými semínky, přidáme nahrubo nakrájený česnek a sůl. Zalijeme olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujeme. Neměli bychom získat pastu, ale směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřeme velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přilijeme ještě trochu oleje.

  2. Hotové pesto přendáme do sklenice a skladujeme v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní.

Poznámka

Jako malá jsem libeček neměla ráda, jeho chuť mi vadila v polévkách i v bramborách. Nedávno jsem ale ochutnala libečkové pesto od firmy Hradecké delikatesy a okamžitě jsem mu propadla. Ihned jsem se rozhodla, že odteď si pesto budu vyrábět doma. V tom původním byla ještě sušená rajčata, já jsem použila jen základní suroviny, které jsem měla doma po ruce.

Pesto si mažu na bezlepkové krekry a přidávám ho do zeleninových salátů, ale určitě bude skvělé i s těstovinami nebo vařenými bramborami. Za mě je to rozhodně hit letošního léta.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 119 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Libečkové pesto

  • ZFranclova ZFranclova

    Hanka: Libeček dáváme nasekaný do misek na led, zalijeme vodou a zamrazíme. Ledové kostky s libečkem pak dáváme do igelitového pytlíku nebo do umělohmotné krabičky. V mrazáku pak máme libeček celou zimu a podle potřeby odebíráme 1-3 kostičky do vaření. Hlavně takto ale uchováváme sekané listy hladkolisté petržele.

    Odpovědět

  • olga olga(neregistrovaná)

    NEMATE NĚKDO ZKUŠENOST SE ZAVAŘENÍM DO SKLENIČEK, ABY SE DALO UCHOVAT CELO ZIMU? JA LONI TAKTO ZAVAŘILA PEČENÁ RAJČATA A NEZKAZILO SE MI NIC.

    Odpovědět

  • Fikina Fikina

    Hanka: Já libeček suším v sušičce jen listy.Pak dám do sklenic,je možno cokoli a je hotovo.Vydrží dokud se nesní.

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    Hanka: jedině do mrazáku, ale nemám to vyzkoušené, dost možná pak pustí hodně vody.

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Neporadil by někdo, jak ho uchovat na delší dobu, i na zimu?

    Odpovědět

  • klika od blazince klika od blazince

    Letos jsem poprvé dělala "medvědí" pesto (já tomu ale říkám hezky česky žabinec ;-)) a má takový ohlas, že už jsme na dně poslední z 8 větších skleniček. A z vlastní úrody jsem dělala mix oregana, šalvěje a tymiánu. Libeček máme taky moc rádi, takže tohle bude jistě báječné.:yes:

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Určitě vyzkouším :yes: recept se mi moc líbí :-O;-):-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

  • yanull yanull(moderátorka)

    Věřím, že je to dobré, "libečková" jsem také, o česneku nemluvě ;-) :yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: libecek pesto jak uchovat libeček pesto z oregana pasta z libečku libečková pasta libečková sůl pesto libecek libečkový olej recepty na pesto pesto s libečkem libečková sůl recept pesto oregano pesto libečekové pesto libečková semínka libeček česnek pesto libeček na zimu libeček recepty pesto libeček česnek uchování pesto z oregána recept