Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

skladování cibule
Zdroj: Pixabay, matthiasboeckel

Cibule je pro vaření nepostradatelná a najdete ji v každé domácnosti. Už protože se hodně používá, může být fajn udělat si zásobu. Zjistěte, jak cibuli správně skladovat, aby neplesnivěla a mohli jste ji využívat co nejdéle.

Jakou cibuli skladovat

Cibule je nejen plná vody a bez tuku, ale také plná vitamínů (vitamíny skupiny B, vitamín C) a minerálů (hlavně draslík a selen). Významná je i sirná sloučenina alicin, která dodává typický štiplavý zápach, ale také má antibakteriální, protiplísňové a protivirové účinky. Péče o cibuli by měla začínat už v ten moment, kdy si zeleninu kupujete a přinesete domů. Ideální je vybírat každý kus, abyste si domů přinesli jen cibuli ve výborném stavu. Taková musí být suchá a tvrdá. Měla by mít nepoškozenou slupku. Ovšem ani té s popraskanou, případně částečně sloupnutou slupkou se nezbavujte, jen ji spotřebujte jako první. Stejné pravidlo platí pro rašící cibuli. Nezapomeňte využít i zelenou nať do polévky, nebo třeba na chléb s tvarohem.

Jak uchovávat cibuli

Cibule musí být uchovávána v tmavém, chladném a suchém prostoru. Nejlépe se jí bude dařit v síťce nebo v košíku, tradičně bývá zavěšená, ale někdy také svázaná k sobě. Tento způsob můžete využít, když si cibuli sklízíte sami, případně si cibuli ve svazcích můžete koupit, třeba na farmářském trhu. Cibule se sklízí na konci léta, když nať začne uvadat a žloutnout.

Sklizenou cibuli dobře a pomalu nechte vyschnout, aby nevznikly plísně. Může schnout nejlépe na záhonu, ale při divokém deštivém počasí jako letos ji dejte na lísky na vzduch pod střechou (ale může být i v dobře větrané místnosti). Hlínu neoklepávejte. Schnutí většinou trvá tři až čtyři týdny. Pak sundejte špinavou hlínu, případně s opadávající slupkou.

Pokud vám u cibule zůstala nať, můžete ji využít pro svázání s dlouhým provázkem, který nakonec pověsíte do vhodného prostoru. Zapleťte ji do copu (splétáte alespoň ze tří, provádějte to jako u copu z vlasů, ale vždy zauzlujte, aby se nerozplétal), případně svažte do snopku. Splétejte pouze vysušenou pevnou a silnou nať. Pokud takto cibuli nemůžete zavěsit za nať, můžete ji vložit do síťky, a tu pověsit. Při skladování průběžně hlídejte stav cibule.

Od babiček můžete zjistit, že cibuli dávaly do starých vypraných punčoch a ponožek a postupně ji odebíraly. Další variantou je  uskladnění na prodyšných dřevěných lískách, nebo v plastových zeleninových přepravkách. Dbejte na to, aby cibule byly rovnoměrně rozložené, pokud možno v jedné vrstvě a opět nechte přepravky (lísky) uskladněné ve vhodném suchém a tmavém prostoru, který je dobře větraný.

Pokud nemáte sklep nebo spíž, pořizujte cibuli pouze v nezbytně nutném množství a myslete na to, že jim svědčí spíše chlad než teplo. Nenechávejte ji v igelitových sáčcích nebo nádobách, kde by se mohla zapařit. Právě proto není vhodná lednička.

Zdroje informací:
https://www.nzip.cz/clanek/1005-cibule

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více