Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadné, rychlé a nápadité silvestrovské pohoštění: Paštičky z listového těsta budou ozdobou stolu
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Klasické chlebíčky jsou na vás moc velké a mazat pomazánky na jednohubky vám přijde příliš obyčejné? Chcete-li se před hosty blýsknout, zkuste tyto jednoduché paštičky. Použít do nich můžete jakoukoliv náplň a budete za hvězdu. Na stole vypadají efektně a vmžiku vykouzlíte spoustu druhů.

Paštičky jako zajímavé pohoštění

Paštičky z listového těsta jsou přímo dokonalým nápadem, jak zpestřit mísy se silvestrovským pohoštěním. Jde o moderní pochutinu s trochou francouzské noblesy, která je mnohem zajímavější než obyčejné jednohubky na nakrájeném rohlíku. Přitom jejich příprava není o tolik složitější. Pokud koupíte listové těsto v obchodě, budete mít základ těchto jednohubek připravený rovněž za chvíli. Křupavé listové těsto však každou pomazánku pozvedne na něco mnohem lepšího a luxusnějšího.

Snadné pečivo z listového těsta

Příprava paštiček je velmi snadná. Listové těsto z obchodu stačí jen rozválet na plát (případně můžete rovnou koupit to vyválené) a vykrájet z něj kolečka buď vykrajovátkem na cukroví nebo pomoučenou sklenkou, a pak v polovině z nich vykrojit menší kolečka. Spodní kolečka pak potřete rozšlehaným vajíčkem a na ně poté nalepte vykrojená kolečka také potřená rozšlehaným vajíčkem, jako byste slepovali linecké.

Vykrojená kolečka z těsta pak vložte do trouby vyhřáté na 200 °C,a upečte je dozlatova. Trvá to 15-20 minut. Pečením se těsto nafoukne a vytvoří se jakási mistička, která je ideální k tomu ji naplnit nějakou pomazánkou. Tomu, aby se nenafouknul i spodní plát snadno předejdete tak, že jej před pečením propíchnete vidličkou.

Jak naplnit paštičky?

Křehké košíčky z listového těsta se dají naplnit mnoha způsoby. Mohou být připraveny nasladko, jako slaná pochutinu jsou ovšem přímo úžasné. A jaké náplně a kombinace jsou do nich vhodné? Můžete se inspirovat:

  • Nejvhodnější náplní jsou různé našlehané pěny, třeba šunková. Její předností je, že je nádherně nadýchaná, dobře se nanáší cukrářským sáčkem a má jemnou delikátní chuť. Snadno ji umícháte v mixéru z nasekané šunky, másla a šlehačky podle našeho receptu. Pak už jen stačí paštičky ozdobit třeba kouskem papriky nebo nasekanou pažitkou.
  • Chcete-li náplň do paštiček trochu výraznější, můžete nahradit jemnou šunku například uherským salámem. Uherskou pěnu vyšleháte z másla, salámu a taveného sýra za chviličku. Na ozdobu se pak hodí třeba kyselá okurka.
  • Milovníci sýrů zase dají přednost třeba pomazánce nebo pěně z pikantního sýra niva, kterou snadno umícháte z našlehaného másla, do něhož přidáte strouhanou nivu nebo jiný plísňový sýr a nakonec šlehačku, aby se z obyčejné pomazánky stala lehoučká delikatesa. K pivu se zase výborně hodí pěna z aromatických olomouckých tvarůžků. Pro zvýraznění chuti do ní můžete přidat navíc pivo. Hotovou paštičku pak dozdobte třeba vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína. 
  • Trochu lehčí může být pěna, když klasické máslo nahradíte pomazánkovým, nějakým smetanovým sýrem, tvarohem nebo třeba mascarpone. Máte-li rádi ryby, mžná vás osloví lososová pěna, již připravíte z 200 g mascarpone, 60 ml šlehačky a 160 g uzeného lososa. Jak na to? Nejprve mascarpone prošlehejte se smetanou, vmíchejte nasekaného uzeného lososa a vše dochuťte citronovou kůrou a čerstvým koprem. Jím navíc můžete paštičky i dozdobit.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více