Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Šunková pěna býval hit socialistických večírků a frčí dodnes. S receptem podle Viléma Vrabce je dokonalá
Zdroj: Toperecepty

Chleba máte nejraději namazaný, ale ne máslem, ale pomazánkou? Pokud jste vyrůstali ještě v dobách před revolucí, možná s nostalgií vzpomínáte na tehdy oblíbenou šunkovou pěnu. Když byla na chlebu na svačině ve školce či škole, byla to vždy velká sláva. Vždyť i na chlebíčkách chutnala tato pomazánka znamenitě.

Oblíbená pomazánka na chleba, jednohubky i chlebíčky

Pomazánka zvaná šunková pěna patřila v dřívějších dobách k těm luxusnějším. Nešlo o klasickou hutnou směs, ale jak již její název napovídá, o nadýchanou pomazánku z té nejjemnější uzeniny. I obyčejný chleba s ní byl mnohem lepší, a to dokonce i víc než jen s plátkem šunky. Na vece nebo na jednohubkách z rohlíků a ozdobená zeleninou či bylinkami se rovněž vyjímala báječně. Často se používala a dodnes používá jako náplň do vajíček uvařených natvrdo, které se výborně hodí na mísy s občerstvením na večírek. Dřív se prodávala na váhu v prodejnách lahůdek, dnes ji koupíte již hotovou i v obchodech, ta domácí je ale přece jen nejlepší.

Nejjemnější šunková pěna

Základem vynikající šunkové pěny je hlavně kvalitní šunka s vysokým podílem masa (vcelku i nakrájená na plátky). Aby pak měla pomazánka svou nadýchanou pěnovou konzistenci, je třeba šunku rozmixovat a následně smíchat s dalšími ingredience. Nejdokonalejší a nejjemnější textury dosáhnete pomocí změklého másla a smetany ke šlehání, tedy s smetany s vysokým obsahem tuku (30%). Není to sice žádná dietka, ale jen s ní bude pěna tak úžasně hedvábná a smetanová. O co víc smetany přidáte, o to víc lehčí a našlehanější navíc pěna bude.

Aby měla pěna správnou konzistenci

Pokud byste ji chtěli trochu odlehčit, můžete smetanu a část másla nahradit pomazánkovým, někdo dává jako základ lučinu či tvaroh a na zjemnění pak jen trochu másla. V některých receptech se objevuje i tavený sýr. Celou pěnu je nejlepší připravit v mixéru nebo elektrickém sekáčku, kde se vám všechny suroviny dokonale rozmělní a spojí. Šunku je ovšem třeba předem nakrájet na menší kousky. Hotovou pomazánku pak už stačí jen dochutit solí (tou šetřete, šunka je sama o sobě dost slaná) a pepřem. Můžete ovšem přidat i trochu mleté papriky. Pokud bude pěna příliš řídká, dejte ji na chvíli ztuhnout do lednice. Chystáte-li se ji použít k plnění nebo zdobení, udělejte ji hustší, ať vám lépe drží. Snadno ji pak nanesete pomocí zdobicího sáčku. Konzistence pěny záleží i na obsahu vody v šunce. Pokud šunka obsahuje hodně vody, šetřete smetanou.

Vynikající šunková pěna podle Viléma Vrabce

Pěna se dá připravit i z jiných druhů uzenin, třeba ze šunkového nebo nějakého jiného měkkého salámu, ale dělá se třeba i z uheráku. Ta šunková je ale nejjemnější. Vyzkoušet můžete její luxusnější verzi podle slavného kuchaře a mistra studené kuchyně Viléma Vrabce. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g libové šunky, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g másla, trochu mleté papriky a bílého pepře, sůl a asi 3 lžíce koňaku.

Postup: Šunka nadvakrát až natřikrát umelte v masovém strojku a pokud ji chcete obzvlášť jemnou, ještě ji prolisujte sítkem. V misce utřete máslo do pěny a postupně za stálého míchání přidávejte mletou šunku, smetanu, sůl, koření a koňak. Na pomoc si samozřejmě můžete vzít i mixér. Nakonec směs ručním mixérem vyšlehejte do lehké a jemné pěny. Pěnou můžete zdobit nejen chlebíčky, ale třeba i různé paštičky a trubičky z listového těsta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více