Retro okénko: Šunková pěna býval hit socialistických večírků a frčí dodnes. S receptem podle Viléma Vrabce je dokonalá
5. 9. 2022 Vaření
Chleba máte nejraději namazaný, ale ne máslem, ale pomazánkou? Pokud jste vyrůstali ještě v dobách před revolucí, možná s nostalgií vzpomínáte na tehdy oblíbenou šunkovou pěnu. Když byla na chlebu na svačině ve školce či škole, byla to vždy velká sláva. Vždyť i na chlebíčkách chutnala tato pomazánka znamenitě.
Oblíbená pomazánka na chleba, jednohubky i chlebíčky
Pomazánka zvaná šunková pěna patřila v dřívějších dobách k těm luxusnějším. Nešlo o klasickou hutnou směs, ale jak již její název napovídá, o nadýchanou pomazánku z té nejjemnější uzeniny. I obyčejný chleba s ní byl mnohem lepší, a to dokonce i víc než jen s plátkem šunky. Na vece nebo na jednohubkách z rohlíků a ozdobená zeleninou či bylinkami se rovněž vyjímala báječně. Často se používala a dodnes používá jako náplň do vajíček uvařených natvrdo, které se výborně hodí na mísy s občerstvením na večírek. Dřív se prodávala na váhu v prodejnách lahůdek, dnes ji koupíte již hotovou i v obchodech, ta domácí je ale přece jen nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Nejjemnější šunková pěna
Základem vynikající šunkové pěny je hlavně kvalitní šunka s vysokým podílem masa (vcelku i nakrájená na plátky). Aby pak měla pomazánka svou nadýchanou pěnovou konzistenci, je třeba šunku rozmixovat a následně smíchat s dalšími ingredience. Nejdokonalejší a nejjemnější textury dosáhnete pomocí změklého másla a smetany ke šlehání, tedy s smetany s vysokým obsahem tuku (30%). Není to sice žádná dietka, ale jen s ní bude pěna tak úžasně hedvábná a smetanová. O co víc smetany přidáte, o to víc lehčí a našlehanější navíc pěna bude.
Mohlo by vás zajímat
Aby měla pěna správnou konzistenci
Pokud byste ji chtěli trochu odlehčit, můžete smetanu a část másla nahradit pomazánkovým, někdo dává jako základ lučinu či tvaroh a na zjemnění pak jen trochu másla. V některých receptech se objevuje i tavený sýr. Celou pěnu je nejlepší připravit v mixéru nebo elektrickém sekáčku, kde se vám všechny suroviny dokonale rozmělní a spojí. Šunku je ovšem třeba předem nakrájet na menší kousky. Hotovou pomazánku pak už stačí jen dochutit solí (tou šetřete, šunka je sama o sobě dost slaná) a pepřem. Můžete ovšem přidat i trochu mleté papriky. Pokud bude pěna příliš řídká, dejte ji na chvíli ztuhnout do lednice. Chystáte-li se ji použít k plnění nebo zdobení, udělejte ji hustší, ať vám lépe drží. Snadno ji pak nanesete pomocí zdobicího sáčku. Konzistence pěny záleží i na obsahu vody v šunce. Pokud šunka obsahuje hodně vody, šetřete smetanou.
Vynikající šunková pěna podle Viléma Vrabce
Pěna se dá připravit i z jiných druhů uzenin, třeba ze šunkového nebo nějakého jiného měkkého salámu, ale dělá se třeba i z uheráku. Ta šunková je ale nejjemnější. Vyzkoušet můžete její luxusnější verzi podle slavného kuchaře a mistra studené kuchyně Viléma Vrabce. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g libové šunky, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g másla, trochu mleté papriky a bílého pepře, sůl a asi 3 lžíce koňaku.
Postup: Šunka nadvakrát až natřikrát umelte v masovém strojku a pokud ji chcete obzvlášť jemnou, ještě ji prolisujte sítkem. V misce utřete máslo do pěny a postupně za stálého míchání přidávejte mletou šunku, smetanu, sůl, koření a koňak. Na pomoc si samozřejmě můžete vzít i mixér. Nakonec směs ručním mixérem vyšlehejte do lehké a jemné pěny. Pěnou můžete zdobit nejen chlebíčky, ale třeba i různé paštičky a trubičky z listového těsta.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šílené, ale kdysi oblíbené kombinace na chleba: Sádlo s hořčicí, máslo s maggi a cibulí a další socialistické pochoutky
Espuma je hitem v kuchařském názvosloví. Jedná se o pěnu, jejíž využití je velice široké. Výroba je snadná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 43 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
10 nejlepších receptů na pomazánky plus užitečné tipy, na čem je podávat
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana