5 skvělých receptů z rýže: Jednoduché risibisi, rýži se žampiony nebo vaječnou rýži si zamiluje každý
13. 1. 2023 Vaření
Je pravda, že i rýže oproti loňskému roku podražila. Přesto se z ní dají „vykouzlit“ levné, ale přitom na chuť výborné pokrmy. Často stačí vařit ji se zeleninou nebo do vařené rýže zeleninu přidat a posypat sýrem.
Co víme o rýži?
Víte, že rýže je jednou z nejrozšířenějších potravin na světě? Již 2 500 let před naším letopočtem se podle dochovaných historických pramenů pěstovala rýže v Číně, na Srí Lance a v Indii. Pak se rozšířila do oblasti Středozemního moře – a to jak do jižní části Evropy, tak na sever Afriky. A rýže je také plodinou, která byla dovezena do Ameriky, kde ji noví osadníci pěstovali od 16. století.
Z rýže můžete připravit rychlá a levná jídla. Pojďte si je s námi připomenout.
Mohlo by vás zajímat
Rýže s řapíkatým celerem
Jde o veganské či vegetariánské jídlo, které určitě zachutná i zarytým masožravcům. Budete potřebovat 1 větší cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 160 g kulatozrnné rýže, 1 deci bílého vína, špetku soli, ½ l zeleninového vývaru, 4 kusy řapíkatého celeru.
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a orestujte ve velkém hrnci na oleji na středním plameni, dokud nezesklovatí. Přidejte rýži, krátce orestujte, zalijte vínem a nechte odpařit. Poté je přilijte vývar, aby byla rýže potopena. Vařte na mírném ohni asi 25 minut, postupně dolévejte zbytek vývaru a promíchejte.
Zatímco se rýže vaří, omyjte řapíky celeru a nakrájejte je na malé plátky. Přidejte je do rizota cca 10 minut před koncem vaření. Když je rizoto krémové, osolte je a podávejte.
Rýžová polévka
Vydatná polévka doplněná čerstvým pečivem plně nahradí oběd nebo večeři. Potřebovat budete 1 velkou mrkev, 50 g rýže, 1 lžičku másla, 1 l zeleninového vývaru, 1 vejce, sůl a pepř, 1 polévkovou nakrájené pažitky.
Nejprve omyjte mrkev a nakrájejte ji na malé nebo kousky. Rýži propláchněte přes síto, nechte ji dobře okapat a poté ji osmahněte na pánvi s máslem. Zalijte ji zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, přidejte kousky mrkve a na mírném ohni vařte s pokličkou asi 15 minut.
Mezitím v míse rozšlehejte vidličkou vejce. Nakonec stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte vejce a znovu osolte a opepřete. Polévku na talíři ozdobte nakrájenou pažitkou.
Vaječná rýže
Levné, snadné a syté jídlo, na které budete potřebovat 300 g rýže, 4 vejce, 3 lžičky rostlinného oleje, 2 jarní cibulky, sůl a pepř.
Připravte rýži podle návodu (nejlépe den předem) a nechte ji dobře vychladnout.
Na pánvi rozehřejte olej a rýži osmažte. Vejce rozšlehejte, nalijte na rýži, dobře promíchejte a krátce osmažte, dokud vaječná směs neztuhne. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka, přidejte a krátce orestujte. Vaječnou rýži osolte a opepřete.
Risibisi
To je oblíbené jídlo pro malé i velké. Úžasně jednoduchý a zároveň lehký ŕecept, na který budete potřebovat 100 g šunky, 1 lžíci másla, 2 lžíce oleje, 200 g kulatozrnné rýže, 300 g mraženého hrášku,1 cibuli, 1 l kuřecího vývaru, sůl a pepř,
Nejprve oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno. Šunku nakrájejte na malé kostičky. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte v něm cibuli a šunku. Přidejte rýži a po několika minutách přilijte kuřecí vývar. Po dalších 15 minutách přidejte hrášek. Když rýže změkne, osolte ji, opepřete a přidejte trochu másla, aby byla krásně nadýchaná.
Rýže se žampióny
Skvělou přílohou nebo hlavním chodem je houbová rýže podle tohoto receptu. Snadno se připravuje a chutná skvěle. Potřebovat budete 2 šálky rýže basmati, 400 g žampionů, 1 svazek petrželky, 1 kelímek zakysané smetany, 1 bio citron, 2 cibule a 1 lžíci másla.
Rýži basmati uvařte podle návodu. Poté ji odstavte z ohně a vmíchejte trochu másla. Cibuli nakrájejte na malé kousky a osmahněte ji na pánvi s máslem. Nakrájejte houby na plátky, přidejte je na pánev k cibuli a orestujte. Pak přidejte zakysanou smetanu, čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a citronovou kůru. Znovu mírně povařte a poté do směsi vmíchejte rýži. Rýži a houby nechte krátce povařit, tím se plně rozvine jejich chuť. Nakonec ji osolte, opepřete a posypte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte.
Zdroje informací: gutekueche.at a gutekueche.de.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Španělská paella: Dokonalé jídlo vzniklo původně ze zbytků pro služebnictvo. Víte, jak se správně dělá?
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 8 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 14 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 15 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12