Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit řapíkatý celer. Na co se hodí a co chutného a zdravého z něj uvařit
Top recepty

Řapíkatý celer má zajímavou vůni a chuť, která připomíná citrusy nebo borovice. Kupujeme pouze svěží a pěkně zbarvené rostliny. Řapíky přidáváme do smoothie a čerstvých salátů, používáme je do polévek a dalších vařených i zapékaných jídel.

Řapíkatý celer v naší kuchyni

Není nutné celou rostlinu spotřebovat naráz. Výhony odlamujeme postupně a používáme podle potřeby. Rostlina nám několik dnů v chladnu vydrží pěkná. Další možností, jak uchovat přebytek nakrájeného celeru bez zbytečných ztrát, je ho co nejdříve zmrazit, z mrazničky pak plátky postupně odebíráme

Spodní část celeru odkrojíme a jednotlivé řapíky dobře omyjeme. Pokud náš celer působí zavadle, ponoříme ho na chvíli do chladné vody, aby získal znovu křehkost. Celer nakrájíme nadrobno, využijeme i vršky listů a spodní srdíčko. Drobné plátky smícháme s dalšími surovinami a salát dochutíme.

Smoothie a šťávy plné vitamínů

Řapíky jsou oblíbenou součástí smoothie. Po omytí je nakrájíme na menší kousky a zpracujeme s dalšími surovinami (mrkev, jablko). Smoothie získá pěknou barvu a výrazné příjemné aroma. Ze šťáv a smoothie dostane naše tělo hodnotné živiny, navíc je celer mimořádně ceněný jako dietní zelenina

Polévky s řapíkatým celerem

Tepelně zpracovaný celer již nemá svěží barvu jako čerstvý, ale výrazné aroma mu zůstává. Do polévek se hodí i různé odřezky celeru, které nevyužijeme zasyrova. Připravujeme také krémové polévky z kombinace celeru s další zeleninou. Na talíři je doplníme česnekovými krutony.

Řapíkatý celer na různé způsoby

Budeme-li celer zapékat ve větších kusech, raději z něj odstraníme hrubší vlákna pomocí nože nebo škrabky. Ještě snadněji vlákna odstraníme, když řapíky nalomíme a vlákna z nich odtrhneme.  Z menších kousků celeru vlákna odstraňovat není třeba, plátky se rozpečou a vlákna budou jemná. Případné odřezky nevyhazujeme, ale zužitkujeme je do zeleninového vývaru. Pokud ho nebudeme připravovat hned, zbytky celeru zamrazíme pro pozdější použití

Bulvový celer sice získal větší popularitu, ale za vyzkoušení stojí i řapíkatý. Jeho chuť je zajímavá a zcela jiná. Kdo řapíkatý celer zatím míjí v regálech zeleniny bez povšimnutí a jednou ho vyzkouší, nejspíš se k němu bude rád vracet
Tento tip je užitečný  (51x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům