10 rad, jak vařit opravdu levně: Plánujte, využívejte zbytky a vařte taky bez masa!
8. 1. 2022 Tipy a triky
Máte v lednu trochu hlouběji do kapsy? Ušetřete na jídle. Poradíme vám, jak to udělat, abyste nevyhazovali peníze ani potraviny. Zkuste se držet několika praktických tipů a uvidíte, že to půjde! Vařit se dá dobře i jednoduše i s málem!
1. Týdenní plán
Levné vaření začíná promyšleným plánováním. Několik dní předem si promyslete, co chcete v následujících dnech vařit, a podle toho nakupujte. Můžete tak pořizovat velká balení a využívat speciální nabídky. Věřte, že vyplatí věnovat plánování půl hodiny týdně. Určitě výrazně ušetříte a zároveň pak lépe využijete i zbytky.
Mohlo by vás zajímat
2. Nakupujte ve větším množství
Podívejte se do své spíže a uvidíte, kolik potravin má dlouhou dobu trvanlivosti. Od těstovin, kuskusu, rýže nebo čočky přes rajčatový protlak a olej až po konzervy tuňáka nebo nakládanou zeleninu. Všechny tyto potraviny nakupujte ve větším množství, když jsou ve slevě. Ušetříte tak peníze a vždy máte k dispozici trvanlivé základní suroviny, které můžete kombinovat se zbytky těch rychle se kazících a připravovat chutná jídla.
Mohlo by vás zajímat
3. Nechoďte do obchodu hladoví
Určitě jste to zažili. Šli jste nakupovat s kručícím žaludkem a nakonec jste do nákupního vozíku bezmyšlenkovitě házeli chipsy, sušenky, mini salámy, tabulku čokolády a spoustu dalších vlastně úplně zbytečných věcí. Všechno to krásné plánování bylo k ničemu! Zvykněte si nakupovat s plným žaludkem a s pečlivě připraveným nákupním seznamem v ruce.
Mohlo by vás zajímat
4. Vyberte ten správný obchod
I v diskontních prodejnách můžete získat zboží, které je kvalitní. Pokud potřebujete nebo pokud chcete ušetřit, běžné věci nakupte v levnějších řetězcích. Pak jen v supermarketu doplňte o zboží, které diskonty nemají. Nebojte se tzv. privátních značek řetězců, které jsou mnohem levnější a splňují standardy kvality.
5. Dávejte přednost sezónním a regionálním potravinám
Dobrým příkladem jsou zahradní jahody. Jsou k dostání po celý rok, pokud je ale koupíte mimo sezónu, zaplatíte mnohem více, protože se dovážejí například ze severní Afriky nebo Španělska. Proto byste měli raději kupovat sezónní produkty pocházející z daného regionu – jsou nejen levnější než dovážené výrobky, ale také čerstvější a šetrnější k životnímu prostředí. V lednu bývá ještě stále v dobré kondici uskladněná kořenová zelenina, vypěstovat si doma můžete i vlastní klíčky.
Mohlo by vás zajímat
6. Odhadněte, co budete opravdu potřebovat
Nakupovat do zásoby potraviny, které se musí brzy spotřebovat, má smysl pouze v případě, že je plánujete připravit nějaké konkrétní jídlo. Proto nekupujte tři kilogramy zlevněných paprik, a to ani v případě zvlášť výhodné ceny, když do oblíbeného leča nakrájíte maximálně kilo. Je přece škoda za pár dní vyndat z lednice nahnilou či plísní pokrytou zeleninu a vyhodit ji do koše! Ale zároveň, kdybyste přece jenom navařili více, než zvládente sníst, hotové vychladlé jídlo zamrazte.
7. Využívejte zbytky
Nenechávejte suroviny zkazit. Může to znít jako samozřejmost, ale není to tak snadné. Základem je „optimální využití zbytků“. To, co nemůžete použít na jiné pokrmy, lze obvykle zmrazit – například mleté maso, většina zeleniny a omáček. Pokud vám například zbyla rýže, můžete si druhý den připravit lahodný nákyp z rýže a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
8. Nevyhazujte jídlo zbytečně brzy
V zásadě nemusíte brát datum minimální trvanlivosti striktně – mnoho výrobků lze používat o několik dní (někdy i týdnů) déle. Pokud například rýži, těstoviny, kuskus nebo čaj skladujete na suchém a čistém místě,vydrží ještě mnoho týdnů po datu doporučené spotřeby. Ani u čerstvých potravin, jakými jsou různé druhy jogurtů, mléko nebo máslo, nemusí být datum minimální trvanlivosti datem vyhození. Měli byste si výrobky pozorně prohlédnout, přivonět si k nim a důvěřovat svým smyslům. Ve většině případů můžete tyto výrobky používat neotevřené ještě několik dní po datu minimální trvanlivosti. Bezprostředně po uvedeném datu spotřeby však raději zlikvidujte například mleté maso, opatrní buďte také u uzenin.
Mohlo by vás zajímat
9. Maso nemusí být každý den
Vařit levně znamená vařit i bezmasá jídla, protože maso je často nejdražší složkou. Nemusíte se úplně vzdát masa, ale několik vegetariánských jídel týdně může ulevit vaší peněžence a navíc je méně masa prospěšné pro vaše zdraví. Koneckonců odborníci na výživu doporučují sníst maximálně 600 gramů masa nebo uzenin týdně.
Mohlo by vás zajímat
10. Zkuste to bez polotovarů
Nekupujte to, co můžete sami vyrobit. V mnoha případech jsou hotové výrobky zbytečné a příliš drahé a někdy neušetří ani čas. Například směsi na pečení, do kterých stejně musíte přidat čerstvé mléko a vejce. Nevyplatí se ani balený a umytý salát, který se nejen kazí mnohem rychleji než čerstvý, ale mohou se na něm množit i bakterie.Hotové těsto na pizzu ušetří jen minimum času na přípravu, ale stojí podstatně více než potřebné suroviny a obsahuje i zbytečná éčka. Domácí je chutnější, zdravější a levnější!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Potraviny místo antidepresiv. Náladu vám vylepší kešu oříšky, zelenina i čokoláda!
Klíčky po zdraví: Výhonky mungo dochutí mnoho jídel a jsou ideální i jen tak na chroupání
Jak sterilovat ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Některé způsoby jsou jednoduché
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Komentáře