

Čokoládový dort s Ganache
Suroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 10 lžíce horké vody
- 25 dkg cukru
- 2 lžíce kakaa
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- krém Ganache:
- 400 ml smetany ke šlehání (33-40%)
- 400 g čokolády na vaření
- mléko
- rum
- meruňková marmeláda
Postup přípravy receptu
Žloutky s vodou šlehat do pěny, přidat cukr a znovu šlehat, zamíchat kakao a mouku s práškem, nakonec vmícháme sníh z 5 bílků. Péct na 160°C 35-40 min.
Po vychladnutí rozkrojit, pokapat mlékem s rumem, jednu stranu pomazat meruňkovou marmeládou.
Krém: čokoládu nalámat na menší kousky a dát do větší misky, smetanu vylít do kastrolku, zahřát až bude smetana po okrajích kastrolku perlit, ne vařit! Horkou smetanu přelít na čokoládu a nechat pár minut stát, aby čokoláda změkla. Potom pomalu zamíchat stěrkou, důkladně, aby se směs spojila. Metličkou dobře vyšlehat, až bude směs trochu tuhnout. Nechat v chladnu do druhého dne. Krém pěkně ztuhne.
Krém jsem použila jako náplň, místo polevy i na ozdobu. Celý dort jsem pomazala kolem dokola, už jsem nepolévala čokoládou, i když to nevypadá, krém utvoří glazuru! Konzistence krému je asi jako Nutela. Chuťově je boží! Růžičky jsou z marcipánu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čokoládový dort s Ganache
-
Ahoj, chci použít ganache jako polevu na dort ve tvaru kytary - tj. nebudu chladit do druhého dne. Dort se mi ale asi nevleze do ledničky, tak přemýšlím, zda poleva ztuhne v chladném prostředí např. ve sklepě. Nevíte někdo?
-
Prvý krát v živote som vyskúšala urobiť ganache,lebo sa mi to zdá strašne jednoduché a dobré a som moc spokojná
Torta bola lahodná,akurát som mala menej krému,tak som ešte na vrch urobila vanilkový.Ja tiež vyskúšam urobiť ganache z mliečnej čokolády a keďže sme milovníkmi bielej,skúsim to aj z nej
+6
-
Peta: s mléčnou by to asi šlo, s kinder bych to nedělala. Já dělám ganache vždy jen s čokoládou na vaření, nebo na půl s hořkou.
-
pekarpecehousky: Díky
-
Prosím, jde to udělat i s mléčnou, nebo kinder čokoládou?
-
Zkusil jsem tvojí ganache jako krém, a nemůžu si jí vynachválit
... a je tak jednoduchý
-
srettka: Díky
-
pěkný dortíček