Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K anglickému čaji se podávají scones: Tyhle nadýchané křehké koláčky s hustou smetanou a sladkým džemem připravíte snadno
Zdroj: Pixabay, elsasupport

Zatímco u nás si spíš dopřáváme odpolední kávičku, v Anglii se neobejdou bez posezení u černého čaje. Anglický čaj o páté je zkrátka pojem a má dlouholetou tradici. Britové se navíc neodbývají jen čajem, ale povyšují ho na cream tea, když si k čaji dopřávají scones se šlehačkou a džemem. 

Proč pijí v Anglii čaj o páté?

Pořádně si vychutnat svůj odpolední šálek kvalitního černého čaje, na to jsou ve Velké Británii mistři. Tento zvyk je tam natolik zakořeněný, že má i svůj vlastní název five o´clock tea neboli afternoon tea, tedy česky čaj o páté. Odpolední čajík může mít mnoho podob, přičemž jednou z nich je tzv. cream tea. Nejde o žádný krémový či smetanový čaj, ale o celou svačinku, jejíž součástí jsou kromě kvalitního černého čaje, nejčastěji Earl Grey, i malé koláčky scones podávané s džemem (obvykle jahodovým) a s hustou smetanou zvanou clotted cream. I když by to tak podle názvu mohlo vypadat, ta do čaje nepatří. Do něj si můžete přilít pouze mléko, neboť šlehačka je příliš těžká a kazí chuť samotného čaje. 

Tradice anglického čaje o páté sahá až do dob renesance. Vše začalo v 16. století, kdy jistý obchodník dovezl do Anglie krabičku černého čaje. Největší popularity dosáhl čaj o páté v průběhu 18. a 19. století, kdy se stal doslova módní záležitostí a bylo zvykem se k této příležitostí i slavnostně obléct. Původně byl čaj o páté řešením, jak zahnat hlad mezi hlavními jídly, a kromě čaje se podávaly i různé druhy sendvičů a také zákusky, jako třeba právě scones

Cream tea jako specialita dvou hrabství

Cream tea je považován ze specialitu hrabství Devon, stejně tak populární je i v hrabství Cornwall, přičemž mezi sebou soupeří, který cream tea je vlastně ten pravý. V obou hrabstvích totiž tuto svačinku podávají trochu jinak a navíc se přou, který způsob servírování je ten správný. V Devonu scones nejprve potírají smetanou a teprve pak džemem, v Cornwallu to dělají naopak. I když je tato svačinka populární hlavně v těchto hrabstvích a Devon Cream Tea a Cornish Clotted Cream jsou dokonce chráněné názvy, narazit na ni můžete v mnoha podnicích po celé jihozápadní Anglii a dokonce ji i dnes nabízejí i některé londýnské restaurace. A navíc už na cream tea ani nemusíte nutně čekat až do pěti hodin, často se nabízí stejně jako samotný čaj o páté klidně už ve tři. 

K čaji patří bochánky scones

Pokud byste si chtěli doma dopřát trochu britské odpolední pohody, kromě čaje byste měli mít i scones. Tyto anglické bochánky trochu připomínají naše buchty nebo škvarkové placky. Na rozdíl od nich jsou však lehce nasládlé, ne však úplně sladké, jsou bez náplně a nejsou nadýchané, ale spíš drobivé. Nepřipravují se ani z kynutého těsta, ale z těsta s kypřicím práškem, přičemž místo mouky se občas dělají i z ovesných vloček. Scones mohou být jen tak bez ničeho, do těsta se ovšem mohou vmíchat i brusinky, rozinky nebo čokoláda. Je poměrně snadné je upéct doma, nejlepší jsou totiž čerstvé, ještě teplé. Pak rychle osychají, a pokud je nesníte, je lepší je čerstvé zamrazit a pak rozpéct.

Scones vylepší smetana a džem

Abyste scones povýšili na cream tea, potřebujete clotted cream. Nejde o klasickou šlehačku, ale o hustou smetanu. V překladu totiž clotted cream znamená sražená smetana. Ta se dělá zahřátím a pak zchlazením plnotučného mléka. Díky tomu se na smetaně vytvoří sraženiny, tzv. clots.

Chutí pak tato smetana připomíná šlehačku, ale je hutnější a více máslová. U nás ji seženete jen ve specializovaných obchodech s britskými potravinami a obvykle je dost drahá. Klidně ji ale můžete nahradit mascarpone. Pak už stačí si jen nachystat nějaký dobrý červený džem (jahodový, malinový nebo ostružinový) a můžete si vychutnat svůj vlastní cream tea. A jak tedy připravit samotné scones? 

Budete potřebovat: 350 g hladké mouky (nejlépe samokypřicí), 1 lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 85 g másla nakrájeného na kostičky, 3 lžíce moučkového cukru, 175 ml mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku citronové šťávy, rozšlehané vejce na potření, džem a clotted cream nebo mascarpone k podávání. 

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Do velké mísy nasypejte hladkou mouku, ¼ lžičky soli a prášek do pečiva a promíchejte.
  2. Přidejte máslo a prsty promněte, aby vznikla směs připomínající drobenku. Vmíchejte moučkový cukr.
  3. Mléko trochu ohřejte, aby bylo teplé, ne však horké. Přidejte vanilkový extrakt a vymačkanou citronovou šťávu, pak ho na chvíli odstavte. Mléko přilijte do drobenky, promíchejte a vypracujte trochu lepivé těsto. Plech vložte do trouby a nechte ho nahřát.
  4. Na pracovní plochu nasypejte trochu mouky a vyklopte na ni těsto. Těsto a ruce si ještě trochu poprašte moukou a pak těsto 2-3krát přeložte, aby bylo trochu hladší. Poté z těsta vyválejte plát tlustý asi 2,5 cm a z něj vykrojte kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou namočenou do mouky malé scones. 
  5. Scones na povrchu potřete rozšlehaným vejcem a opatrně je položte na horký plech. Pečte 10 minut, dokud trochu nevyběhnou a na povrchu nezezlátnou. Jezte je ihned ještě teplé bohatě potřené džemem a smetanou nebo mascarpone. 

Náš tip: Scones trochu připomínají americké sušenky cookies. Ty si můžete připravit s čokoládou podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více