

Anglické bochánky k čaji (scones)
Suroviny 10 - 12 porcí
- 400 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 20 g prášku do pečiva
- 125 g studeného másla
- 175 g nízkotučného mléka
- 1 vejce
- 50 g sultánek nebo jiného sušeného ovoce - lze vynechat
Postup přípravy receptu
Vložte všechny sypké ingredience do mísy.
Nastrouhejte na ně na hrubém struhadle co nejstudenější máslo, a rychle zpracujte na žmolenku, ne více (bochánky by byly tvrdé).
V mouce budou malé kousky másla, ale to je tak správně.
Pak si rozkvedlejte ve skleničce celé vejce a vlijte skoro celý obsah skleničky do mísy s tou žmolenkou (trochu si nechte na pomazání bochánků před pečením), vlijte mléko, a rychle zpracujte na vláčné těsto, ale nepřepracujte. Podsypte trochou mouky, je-li třeba.
Vyválejte těsto na 2 cm výšku a vykrajujte (třeba skleničkou namočenou do mouky) kolečka.
Dejte kolečka na plech s pečícím papírem, přidejte do zbylého vejce trochu mléka, potřete bochánky touto směsí a dejte péci na 20 - 25 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů.
Poznámka od kuchařky
Tyto scones jsou nejlepší teplé, servírované s dobrým jahodovým džemem a tzv. "sraženou" smetanou (clotted cream), která se bohužel u nás neprodává, a vyrobit s dá pouze z nepasterovaného mléka (viz http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=29676). Jde ale také nahradit: do smetany na šlehání přidáme špetku moučkového cukru a šleháme do "přešlehání" - t.j. až je smetana skoro máslovitá. V kombinaci s touto smetanou, džemem a čajem s mlékem je to výborná svačinka - nebo v Anglii "odpolední čaj".
Recept mám od kuchařů ze sídla Jindřicha VIII. Hampton Court (tedy ne těch jeho, tak stará nejsem :) - těch, co tam nyní provozují kavárnu). Dobrou chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Anglické bochánky k čaji (scones)
-
Jsou výborný, s těstem se krásně pracuje, děkuji :)
-
Bohužel to nejsou ty pravé cream scones, co znám ze Skotska, ale jsou vynikající ;)
-
Clotted cream se dá Robertsona, právě kupuji.
-
Clotted cream se dá sehnat v Marks & Spencer ;)
-
yum yum, mlask, snedeno
-
Tak jsem je minuly vikend vyzkousela a byly vynikajici. A rychly a jednoduchy!!
-
Velice zajímavý receptík, jen nevím jestli by sem i tak povedl jako tobě Liduško, radši bych se na něho nechala pozvat
-
Diky, doufam, ze bude chutnat. Hezky vikend, Lida
-
Hezký recept Lidko. Ukládám k vyzkoušení.