Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit mascarpone? Je několik možností, i když bude chuť jiná, pochutnáte si

Čerstvý sýr z tučné smetany s hebkou, jemnou chutí, to je italské mascarpone. Mnoho z nás má tento sýr spojený s lahodným tiramisu, které ho proslavilo. Mascarpone má světlou krémovou barvu, je hutné a dost tučné, s jemnou a smetanovou chutí. Je velmi lahodné a výborně se roztírá. I když ho v dnešní době není těžké sehnat, někdy jej prostě nemáme doma a potřebujeme nahradit jinou surovinou.

Čím nahradit mascarpone?

Částečně ho lze nahradit jinými jemnými tučnými sýry, ty však většinou nedosahují stejné jemnosti a bývají mírně nakyslé. Hotový pokrm tedy v některých případech bude trochu odlišný od verze připravené přímo s mascarpone (50% jeho krémovitosti tvoří smetana a je to na něm opravdu poznat).

  • Jako nejlepší náhrada je proto považována pravá Lučina (nebo jiný krémový sýr, např. Fénix), smíchaná s vyšlehanou šlehačkou. Obě suroviny by měly být co do gramáže zastoupeny stejně.

  • O něco levnější, ovšem už ne úplně dokonalou alternativu pak představuje pomazánkové máslo. Dobře se používá třeba při přípravě tiramisu. Bude sice chutnat trochu jinak, ale i tak skvěle. Použijeme některé nesolené máslo, jinak vás hotový recept určitě neoslní. Do dalších sladkých moučníků můžete zkusit použít pomazánkové máslo vanilkové.

  • V cheescake nahradíme mascarpone ricottou nebo jemným, roztíratelným tvarohem.

  • Místo mascarpone můžete použít utřený tučný tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou.

  • Do sladkých pohárů můžeme místo mascarpone použít kvalitní bílý jogurt, vysokoprocentní zakysanou smetanu, ricottu nebo i jemný tvaroh.

Víte, že si mascarpone můžete vyrobit i doma? Stačí k tomu smetana ke šlehání, citrónová šťáva, maličko trpělivosti a domácí mascarpone je tu!

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více